כשאדם מגיע לראשונה לעיר חדשה, תחושה של זרות מקיפה אותו מכל כיוון: השפה המדוברת סביב, הריחות הנישאים באוויר, המראה של האנשים ההולכים ברחובות והאופן הבטוח והנחרץ שבו הם מנווטים את דרכם. האם לא הייתם שמחים אם אחד מהם היה מספר לכם כמה דברים שיעזרו לכם להבין, ואולי גם להתנהג כמו מקומיים? אם אתם בדרך לקפריסין, ורשה, ברלין, לונדון, פריז, בואנוס איירס, טוקיו, רומא או ניו יורק, עצרנו כמה מקומיים בשבילכם וביקשנו מהם טיפים לכל מי שרוצה להרגיש בבית - רק בחו"ל.
זרקו את מדריכי התיירים ופשוט עלו על התחבורה הציבורית | פריז
להרגיש מקומי בפריז זו משימה מאוד לא פשוטה, והרבה פעמים נדמה שהמקומיים בכלל לא רוצים שתהיה שם. ז'רום נקש, מקומי מעט שונה מכולם, שתמיד מסביר פניו לתיירים שמגיעים לבר שהוא מפעיל, הסכים לתת כמה עצות שישפרו את הרגשתכם בעיר: "זרקו הצידה את מדריך הטיולים שלקחתם אתכם ופשוט עלו על התחבורה הציבורית. התעלמו מכל ההמלצות שנותנים לכם בספרים הללו, וחפשו מקומות דרך אתרים או עיתונים מקומיים״.
ולאן הוא ממליץ לכם ללכת? נו, לאן ימליץ לכם בעל בר ללכת אם לא לבר שלו? ה״בר אורק״ (BarOurcq) נמצא על גדות תעלת האורק ברובע ה-19. אני חותמת על ההמלצה ב-200 אחוז.
פשוט התרחקו מהתיירים | רומא, איטליה
ליביה פאטה (33) התגוררה כל חייה ברומא, בירת איטליה, וז סיבה מצוינת לפנות אליה ולבקש ממנה פרשנות לפתגם "ברומא התנהג כרומאי". ההמלצה שלה עבורכם היא ללכת על גדות נהר הטיבר (Tevere) בעיר, ובאופן ספציפי בגדה השמאלית שלו: "זה אחד המקומות הנעימים ביותר בעיקר באביב, ומאוד נדיר לפגוש שם תיירים. סיבה נוספת ללכת לשם היא העובדה שאפשר ליהנות מנופי העיר מנקודת מבט קצת אחרת, לנשום אוויר (כמעט) נטול פיח, ולקבל תצפית מעולה על השקיעה".
לאן היא ממליצה לכם ללכת? בעיקרון איזור טרסטברה (Trastevere) הוא מלכודת תיירים אחת גדולה, אך פאטה ממליצה על מקום עם אווירה טובה והרבה מקומיים: Big Star, שפתוח כל יום משמונה בבוקר עד 2 בלילה, ומציע מוזיקה טובה, ובראנצ' מעולה בימי ראשון.
דברו חלש | לונדון
הלית קולט חיה כבר למעלה מעשור בלונדון ומפעילה את ״בלונדון יש״, בלוג שמוקדש לכל הדברים החשובים והמגניבים שמתרחשים בה. ההמלצה של קולט קשורה דווקא בשפת המקומיים: "זה קל - תדביקו "Excuse Me" לפני כל משפט ו- "Oh, Sorry" בסופו, רצוי בקול חלוש ולחוש - בלי קשר לתוכן וגם בלי להתכוון". אגב, הוסיפו לזה נימוס והבריטים יאירו לכם פנים.
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? בהמשך רחוב פורטובלו (Portobello) בנוטינג היל, יש אפילו רחוב קטן ומגניב יותר: גולבורן (Golborne road). "הוא לא יאפי ולא נקי, אבל הוא תמיד תמיד מרגש. ברוב ימי השבוע מתקיים לאורכו שוק זול ואקזוטי של פירות וירקות, כולל כמה דוכנים שמוכרים רהיטי יד שניה עתיקים ועוד פיצ’יפקעס בכלום וחצי, אבל הוא מארח גם חנויות מפונפנות של רהיטי שאבי-שיק צרפתיים, כמה חנויות מצוינות לבגדי וינטג׳, חנות שמוכרת שלל כלי בית מרוקאים מסורתיים, חנות אקלקטית-ביזארית שמציעה מבחר הזוי ומשמח של צעצועי וינטג’, שלטים, חלקי אופנים, פיאות ועוד.
"בעניין אוכל, ׳מאראמיה קפה’ הפלסטיני עושים ארוחות בוקר לא רעות, אם אתם במצברוח לשיח א-פוליטי מנומס עם הבעלים הפטפטן. בנוסף, המאפייה ובית הקפה ‘ליסבואה’ מגישה אווירה אותנטית ומאפים פורטוגזיים ל-מות, הדלי של ‘ליסבואה’ מעבר לכביש מוכר נקניקים מעולים ויש את שני הדוכנים החשופים שמוכרים ארוחות דגים מרוקאיות בדיל היסטרי של שבעה פאונד".
היו רגועים | ניקוסיה, קפריסין
עאקלה סאקאלה (30) מתגוררת בניקוסיה, בירת קפריסין, בשנתיים האחרונות, לאחר שעברה לשם בעקבות עבודתה. בשנתיים שחלפו הספיקה לחרוש את הארץ לאורכה ולרוחבה, להכיר זרים ומקומיים. "הדרך הטובה ביותר להרגיש כמו מקומי היא פשוט להיות אנשים רגועים וחברותיים לכולם. הקפריסאים מאוד אוהבים רוגע וכשהם בעצמם רגועים, הם די ידידותיים, אפילו לזרים", היא מספרת ומציעה ללמוד כמה מילים שיגרמו למי שנמצא מולכם לחייך, גם אם לא הצלחתם לבטא אותן בדיוק. "בתור התחלה אפשר להסתפק במילים כמו תודה רבה (Efcharisto polli - אפחריסטו פולי), בוקר טוב (kalimera - קאלימרה), היי/ביי (Yasas - יאסאס), וכן (Neh - נה)".
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? לבר ה-Moondog בעיר: "יש שם מוזיקה טובה ולא רועשת במיוחד, האוכל מצוין ויש גם שולחן סנוקר". בקרוב עומד להתחיל שם טורניר סנוקר שבועי, ונכון להיום עדיין לא נצפו במקום תיירים.
איך לקרוא לסאבווי | ניו יורק
סיון קפלן עברה לניו יורק ב-2002 לטובת לימודי קולנוע, ונשארה לחיות בעיר. היא ממליצה לתיירים להימנע מטעויות מילוליות, ולקרוא לדברים כמו שניו יורקרים אמיתיים קוראים להם: "רק תיירים קוראים לסאבווי לפי הצבע, למשל, ׳הקו הירוק׳. המקומיים תמיד יגידו ׳רכבת מספר 6׳. באותו האופן, המקומיים יקראו לעיר ׳הסיטי׳, לא ׳ניו יורק׳ ובטח שלא ׳התפוח הגדול׳״.
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? מסעדה איטלקית מצוינת ב-Lower east side, בשם Bacaro. האוכל שם מצוין והקהל מקומי ברובו. ממש ליד תוכלו לבחור בין שני ברים מגניבים - ה-Forgetmenot או ה-Clandestino.
>> עוד בערוץ החופש:
מהר לפני שייגמר: הצימרים והמלונות לפסח
דרום אמריקה להרפתקנים: המקומות שלא הכרתם
המדריך: איפה ישנים, מטיילים ואוכלים בברצלונה?
שוטטו בפארקים השונים | ורשה, פולין
הפולנים מאוד מזכירים את הישראלים בכל מה שנוגע לסחבת בירוקרטית, אבל חיי היום יום בוורשה עדיין שונים ממה שאנחנו מכירים. אגאתה דוראן (26), שחיה כל חייה בבירת פולין, ממליצה לכל מי שרוצה להרגיש בה בבית פשוט ללכת לפארק: "לכו לאחד הפארקים בעיר, בלי תכניות, בלי למהר, בלי לחץ. כך תרגישו כמו כל אחד מתושבי העיר". ואכן, המראה של אנשים שיושבים בפארק לז'נסקי המפורסם או בכל אחד מהגנים האחרים הפזורים ברחבי ורשה אינו מחזה נדיר.
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? למקומות שנמצאים סביב רחוב Browarna. "יש שם אווירה צעירה והרבה מקומות חדשים שנפתחו". באופן ספציפי, היא ממליצה על ה-SAM, בר ודליקטסן עם אוכל טוב והרבה מקומיים.
פגשו מקומיים בבתי המרחץ | טוקיו, יפן
אם אי פעם ביקרתם ביפן, יש סיכוי לא רע שחזרתם משם עם המסקנה ש"היפנים האלו מוזרים, אבל ממש". בדיוק בגלל זה פנינו לקוקו טאן (Koko Tan), שחיה בטוקיו, והחליטה לעזור לכם להרגיש קצת יותר בנוח באחת הערים השוקקות והמטורפות שיש בעולם. "אני ממליצה ללכת לאונסן, כיוון שבתי המרחץ האלו מושכים אליהם הרבה מקומיים, וזו דרך מצוינת להתוודע אליהם ברוגע".
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? גם כאן, טאן ממליצה להגיע לאונסן, לבית המרחץ Shimizuyu, שנמצא בעיר עצמה ופועל מאז 1924. אל תדאגו, את המים מחליפים שם באופן קבוע.
הכירו חברים חדשים | בואנוס איירס
ולאן הוא ממליץ לכם ללכת? "בלי שום ספק - פאב El Álamo". הפאב, הממוקם בשכונת פלמרו (Palermo), פתוח כל השבוע ומציע מגוון רחב של משקאות. לאחרונה עבר המקום שיפוץ וניתן למצוא שם בליינים מכל הגילאים. אם אתם רוצים גם לאכול, יש במקום שלל טאפאסים לנשנוש.
אל תפריעו לרוכבי האופניים | ברלין
טל אלון (38) ומשפחתה חיים בבירת גרמניה מזה 4.5 שנים, ואם יש משהו שהיא מבינה בו, זה איך להנגיש את ברלין לזרים שחיים בה ולתיירים. "בשום מצב אל תצפו שכלי רכב יעצרו עבורכם, אלא אם כן מסומן בבירור מעבר חציה. גרמניה היא אולי מדינת רווחה, אבל ההיררכיה במרחב אינה בהכרח לטובת החלשים: רוכבי האופניים הם בעלי זכויות העל, אחריהם הנהגים - והולכי הרגל סתם מפריעים", מסבירה אלון, מו״לית ועורכת מגזין שפיץ - המגזין העברי היוצא לאור בברלין, ומנסה לגרום לישראלים הרבים שחיים בה להרגיש בבית.
ולאן היא ממליצה לכם ללכת? ההמלצה של אלון מותנית במזג אוויר נעים ועדיף שמשי, ובהכנה קלה מראש - קניית משקאות קרים בקיוסק, למשל בירה או קלוב-מאטה (משקה קפאיני מוגז), ושתייה במקום שיגרום לכם להרגיש שאתם בטבע. אם אתם רוצים מיקום מדויק, היא ממליצה ללכת לאורך הגדה של תעלת לנדוור (Landwehrkanal) בקרויצברג, בין Prinzenstraße ל-Glogauer Straße. שבו ושתו, תיהנו מהיום, דברו חלש ובסוף הבילוי השאירו את הבקבוקים במקום גלוי - יש מי שיאסוף אותם עבור הפיקדון.