אתר VisitUkraine.today מציע סיורים רבים ברחבי אוקראינה – טיולים עירוניים, טיולים גסטרונומיים, טיולים רגליים או נופש. למעשה, כל מה שהתיירים באוקראינה אהבו לחוות לפני תחילת המלחמה. אחרי הכל, המדינה מציעה טבע שופע, אתגרי ספורט, אוכל טעים ויש לה ערים מרגשות כמו קייב, לבוב או אודסה. מגוון הטיולים של סוכנות הנסיעות נקרא כיום "סיורים בטוחים באוקראינה". אבל כמה בטוחים באמת הסיורים האלה? "אנחנו מציעים רק סיורים בטוחים לתיירים. הם הולכים רק לאזורים של אוקראינה המרוחקים מאזורי המלחמה. אלו אזורי הבירה, המרכז והמערב", טוענים באתר התיירות.

אוקראינה טנק (צילום: John Moore, getty images)
התיירים מוזמנים לבקר בין ההריסות באוקראינה|צילום: John Moore, getty images


בנוסף, כל מי שמזמין סיור יוזהר מהסיכונים ויהיה מודע בדיוק מה עליו לעשות כדי לחוות "שהייה בטוחה באוקראינה", כמו מה הן דרכי הפעולה במקרה של תקיפה אווירית, מהיכן לקבל הודעות, היכן ניתן למצוא מקלטי חירום ומקלטים מפני התקפות אוויר. VisitUkraine.today מבהיר: "אדם המתכנן טיול לאוקראינה מיודע מראש על כל הסיכונים ומחליט בעצמו אם לבקר".

בנוסף לאזהרה האישית בעת הזמנת סיור, באתר עצמו יש מידע רב. המתעניינים מתעדכנים כאן כיצד הם יכולים להגיע לאוקראינה בכלל, שכן דרכי הטיסה עדיין חסומות. ההגעה היא יבשתית, למעט הגבולות עם רוסיה, בלארוס וטרנסניסטריה הבלתי מוכרת בקהילה הבין-לאומית, הגבולות האוקראינים פתוחים ותיירים יכולים להיכנס.

האם חופשה הרחק מהקווים הקדמיים אפשרית באוקראינה?

התושבים המקומיים חווים מקרוב את השלכות המלחמה באוקראינה. ולרי ריאזאנוב, מספר על חייו כתושב העיר אודסה, שעד כה נפגעו במידה רבה מהמלחמה: "זה היה מאוד מפחיד בהתחלה, הרבה חנויות נסגרו, היו מחסומים וחסימות בכל העיר, היו בעיות עם אוכל ותרופות, הרבה אנשים נמלטו והעיר הרגישה מאוד ריקה. היה גם מחסור דלק והפסקות חשמל רגילות, כך שלהרבה אנשים היה חשמל רק לכמה שעות ביום. אבל לאט לאט המצב התנרמל. חנויות ומשקי בית קיבלו גנרטורים ואנשים התחילו לארגן את חייהם סביב זמני החשמל".

למרות זאת: "יש לנו אזעקות לתקיפות אוויריות כמעט כל יום", מסביר ריאזאנוב. "אנשים לא מגיבים לזה יותר". כמה משרדים ממשלתיים או מרכזי קניות היו סגורים במהלך ההתקפה האווירית, אבל עסקים קטנים בדרך כלל התעלמו מכך. "חלק מהאטרקציות והאנדרטאות התיירותיות מאובטחות בשקי חול ואסור לשחות בים בגלל סכנת מוקשים – אבל רבים התעלמו מהאיסור הזה בקיץ". ריאזאנוב ממשיך: "לא מרגיש מסוכן או לא ידידותי באודסה כרגע".

אודסה אוקראינה אפריל 2023 (צילום: Global Images Ukraine, getty images)
התושבים חזרו לחיים כמעט נורמלים. אודסה|צילום: Global Images Ukraine, getty images
אודסה אוקראינה אפריל 2023 (צילום: Global Images Ukraine, getty images)
המקומיים לא מרגישים את הסכנה כמו בעבר. אודסה|צילום: Global Images Ukraine, getty images

דעה שונה מביעה ראש הסוכנות הממלכתית לפיתוח תיירות באוקראינה, מריאנה אולסקיב. לדבריה, שהות באוקראינה אינה קשורה כיום לחופשה קלאסית, גם באזורי המערב השקטים יותר. המלחמה נוכחת בכל מקום, חוק צבאי, עוצר ואזעקת תקיפות אוויר הם חלק מחיי היומיום. כמו כן, שום מקום אינו בטוח ב-100 אחוז, מכיוון שהטילים עלולים לפגוע בכל מקום במדינה, סיפרה אולסקיב ל-ntv.

תיירות מלחמה

לפי VisitUkraine.today, זרים מגיעים כרגע "למטרות עסקיות, לבקר חברים או להתנדב". אם היו להם כמה ימי חופש, הם היו יוצאים לסיורים בעיר או נרגעים בהרי הקרפטים. אבל יש לא רק סוג כזה של תיירות. כבר נאמר בכלי תקשורת שונים שיש תיירי מלחמה זרים שנוסעים לאוקראינה כדי לחוות את המלחמה ותוצאותיה. באתר התיירות אמרו באוגוסט אשתקד כי בקרוב הם יציעו "סיורים לערים שסועות מלחמה". בפוסט הקשור לבלוג של סוכנות הנסיעות נכתב: "בקרוב תושק 'תיירות אפלה' באוקראינה, (...) כדי שבעתיד תיירים מכל העולם יוכלו לראות במו עיניהם מה קרה בערים ההרוסות של אוקראינה בבוצ'ה, אירפין ובמקומות אחרים שנהרסו במלחמה".

עם זאת, VisitUkraine.today כעת מנסה להתנער מהצהרותיה הקודמות. "סודרו רק מלווים מקצועיים לעיתונאים, משלחות רשמיות, נציגויות דיפלומטיות ומשפיעים, ולא מדובר בהצעות תיירותיות". כ-50 עיתונאים ממדינות כמו גרמניה, ארה"ב, לטביה, ספרד, בריטניה, פולין ואוקראינה ניצלו עד כה את ההצעה הזו. עם זאת, במיוחד ביחס לעובדה שלטענת חברת הנסיעות, משפיענים נשלחים גם לאזורי מלחמה, נשאלת השאלה האם אתר התיירות מפעיל תיירות מלחמה המוטלת בספק מבחינה אתית.

"להרגיש את הטרגדיה של המלחמה"

ולרי ריאזאנוב, לעומת זאת, משוכנע ש"כל צורה של תיירות טובה למדינה. זה עוזר לכלכלה, אבל גם לראות ולהבין את המצב. אבל חשוב מאוד להתנהג בנימוס ולכבד את רגשותיהם של האנשים שנפגעו מהמלחמה". הוא מספר שהוא ואשתו ביקרו את בוקה ואירפין בטיול בקייב. שתיהן ערי הכיבוש הרוסי לשעבר שבהן נהרגו עשרות אזרחים בצורה איומה.

הוא אומר: "היו לי רגשות מעורבים ללכת לשם כתייר, לפגוש אנשים שהיו עדים לטרגדיה הנוראה הזו. ניסינו להיות מאוד דיסקרטיים ולא לפגוע באף רגשות". במקביל, הוא אומר כי זה עזר "להרגיש את הטרגדיה של המלחמה". הוא מוסיף: "למעשה, הופתעתי לראות כמה מהר עיר יכולה להתאושש אפילו מהאירועים הגרועים ביותר". עברה שנה מאז שהעיירה בוצ'ה נהרסה והחיים כבר חזרו: "הבניינים בתיקון, יש בתי קפה וחנויות, ילדים משחקים ברחובות. ובאותו הזמן עצים, שלטי רחוב וגדרות מלאים בחורי כדורים".

בוצ'ה אוקראינה שיפוץ (צילום: GENYA SAVILOV, getty images)
בבוצ'ה חוזרים לשפץ את העיר|צילום: GENYA SAVILOV, getty images
בוצ'ה אוקראינה ילדים (צילום: Roman Pilipey, getty images)
ממשיכים את החיים לצד סימני הזוועות. ילדים בבוצ'ה|צילום: Roman Pilipey, getty images

משרד התיירות האוקראיני נגד החופשה באוקראינה

יש קולות הקוראים לחופשה באוקראינה – למרות המלחמה. אבל בשום פנים ואופן לא כל האוקראינים משוכנעים שעכשיו זה הזמן הנכון לחופשה במדינה. יו"ר משרד התיירות האוקראינית מריאנה אולסקיב אומרת ל-ntv.de: "אנחנו לא תומכים בתיירות מסוג זה". לדעתה, התיירים הזרים צריכים לחזור לאוקראינה רק לאחר תום המלחמה.

"טיולים קרובים לקו החזית במזרח הם תועבה, כמו טיולים הבנויים על סבלם של אנשים", אומרת אולסקיב. כוונתה היא לסיורים ש"מראים למבקרים חובבי סנסציות את ההרס שגרמה המלחמה". לדברי ראש אגף התיירות, העדיפות הראשונה היא "לעזור לאנשים שאיבדו הכל. לתמוך בהם, לדאוג לשִׁחזוּר ולתשלום הנזק. אבל בטח לא לעשות טיולים למקומות מלאי כאב אנושי תמורת כסף". עבור אולסקיב, אלה הם "קווים אדומים שאסור לחצות".

יו
מריאנה אולסקיב, יו"ר משרד התיירות של אוקראינה |צילום: VALENTIN BONTEMPS, getty images

משרד החוץ מתנגד בתוקף להגעה לאוקראינה

למרות האפשרות לצאת לטיול באוקראינה, משרד החוץ עדיין מזהיר מפני הגעה – ואף קורא לאנשים לעזוב את המדינה. באזהרת המסע לאוקראינה נכתב: "בשל המלחמה והקרבות בין כוחות רוסיה לבין כוחות אוקראינה, קורא משרד החוץ לאזרחי ישראל להימנע מלהגיע לשטחי אוקראינה, כולל לעיר אומן וסביבותיה. אזרחים ישראלים הנמצאים באוקראינה נקראים לצאת באופן מיידי את גבולות המדינה". 

המצב הביטחוני הנפיץ, כולל סכנת הפצצות מהאוויר או ירי רקטות גם על ישובים ושטחים אזרחיים, כולל במרכז ובמערב המדינה, ומהווה סכנת חיים ממשית ומיידית. בנוסף, לשגרירות ישראל בקייב אין נוכחות רציפה בשטחי אוקראינה בימים אלה, ולכן לא ניתן יהיה לספק שירותים קונסולריים מלאים ויהיה קושי רב להעניק טיפול במקרה חירום".