עדיין לא ברור מתי נוכל לחזור ולטייל בחו"ל כמו פעם, כלומר כמו לפני הקורונה, אך מבצע החיסונים הנרחב שמתנהל בארץ, לצד תחילת ההקלות במשק, מייצרים אצל כולם אופטימיות שהדבר יכול לקרות בקרוב. "החיסונים הגדילו את הסיכוי לחזור לטייל בחו"ל, אבל החופשות ייראו אחרת ממה שהכרנו", אומר מיכאל שיחור, מומחה תיירות ומחבר מדריכי שיחור, ומוסיף: "זה ילך יד ביד עם קצב ההתחסנות ועם הרעב הכלכלי של המדינות השונות לפתוח את שעריהן לתיירות.

מיכאל סבור שכבר ביולי-אוגוסט התיירות תיפתח בצורה כזו או אחרת - אנשים יחזרו לנסוע, ולנסוע הרבה - אבל זה ייראה אחרת ממה שאנחנו מכירים. לטענתו נצטרך לעבור פרוצדורות של חיסונים ובדיקות ובמקביל נצטרך ללכת עם מסיכות ולשמור על ריחוק, כאשר הנטייה תהיה לצאת לחופשות הרבה יותר מתוכננות והרבה פחות ספונטניות. "לא יקרה יותר מצב שבו אדם יקום בבוקר ויגיד 'אני נוסע עכשיו ללובר', כי אם לא תזמינו מקומות מראש, פשוט לא תוכלו להיכנס לשם".

גם רשימת היעדים המבוקשים תראה אחרת?
"אין ספק, אבל לא רק רשימת היעדים תשתנה, אלא גם רשימת הלקוחות הכי מבוקשים תשתנה. זאת אומרת, לקוחות ישראלים יהיו הרבה יותר מבוקשים ביעדים שיפתחו מאשר לקוחות שמגיעים ממדינות פחות מחוסנות. באופן פרדוקסלי, אנגליה תהיה יעד מאוד מבוקש, מכיוון שהיא המדינה הכי מתקדמת באירופה מבחינת היקף התחסנות. אזורים בארה"ב שיצטיינו בהתחסנות יהיו מאוד מבוקשים. ניו-יורק לצורך העניין מבוקשת היום הרבה יותר מאשר קליפורניה. אז כן, לחיסונים יש השפעה על דירוג היעדים, וזה יעבוד בצורה דו-צדדית: גם בבחירת היעד שלי כנוסע וגם היעד, שבוחר איזה נוסעים הוא רוצה לקבל לפי רמת התחלואה והחיסונים במדינת המוצא שלהם".

>> אלה היעדים שצפויים לקבל ישראלים מחוסנים

אם כך, גם ישראל צפויה להפוך ליעד מבוקש
"מצד אחד, לישראל יש פוטנציאל להיות אטרקטיבית, כי היא מדינה מאוד מחוסנת, ותייר יכול להרגיש בטוח לבוא הנה. מצד שני, בגלל הזיגזגים והתנהלות הממשלתית הכושלת מאז תחילת המגפה, ישראל נמצאת עכשיו בתחתית. ולא כי תיירים לא רוצים לבוא, אלא כי המדיניות הישראלית החובבנית וההיסטרית, מחקה למעשה את ישראל ממפת התיירות העולמית.

בדיקת קורונה בנתב
בישראל לא ידעו למנף את הצלחת החיסונים והבריחו חברות תעופה. בדיקות קורונה בנתב"ג|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90

"הפאניקה וחוסר המקצועיות של הממשלה שללה למעשה כל אפשרות לתייר שרוצה להגיע לישראל, לבוא הנה. לכן, אם הוא לא מוכרח – הוא לא יגיע לארץ. יידרשו הרבה זמן והשקעות כדי לתקן את הנזק ולהחזיר את ישראל למפת האפשרויות של התייר. אין כמעט אף תייר ששוקל את ישראל כאופציה לחופשה כרגע. גם חברות התעופה, שבעצמן לא יודעות אם מחר הן תורשנה להטיס נוסעים לישראל או ממנה נמנעות מלקדם את ישראל ככל יכולתן.

במקום להיערך בתבונה, בעקביות ובשיקול דעת, הממשלה הצליחה בכישרון יוצא דופן לערער את התשתיות התיירותיות בארץ, וויתרה דה-פקטו על שוק התיירות הנכנסת, ולכן, כרגע אין בישראל תשתיות שמוכנות באמת לקבל תיירים במספרים גדולים. בתי המלון הגדולים יחזרו כמובן לפעילות, אולם החוויה התיירותית המודרנית מורכבת מהרבה יותר מאשר בית מלון, ונשענת בעיקר על שילוב של אתרים, אוכל, בילויים אטרקציות ועוד - שמרביתן סגורות, וחלקן לצמיתות."

"ייקח הרבה זמן עד שאנשים יחזרו לטייל במקומות נידחים"

למרות קצב החיסון שהולך וצובר תאוצה מסביב לעולם מיכאל סבור שהציפייה לכך שכל עובדי התיירות יהיו מחוסנים היא לא ריאלית, ולכן גם פחות רלוונטית. "יותר נכון לדבר על יצירת מעטפת לכל מקום",הוא אומר. "יש מדינות שבהן בבתי המלון אורזים את המגבות בשקית ניילון, ואילו במדינות אחרות דברים אופרטיביים יהפכו להיות אוטומטיים. כך למשל שירותי הקבלה במלונות יצטמצמו משמעותית, והתייר ייכנס לחדרו במלון באמצעות אפליקציה ייעודית בלי לעבור דרך פקיד הקבלה וכדומה.

"ההגנה העיקרית תהיה מושתת על טכנולוגיה ואוטומציה. בתי מלון לא יפעילו שירות חדרים יזום, אלא המבקר יצטרך להודיע מראש באיזו שעה הוא יוצא ומעוניין שיבואו לנקות את חדרו, וכך גם לתאם מראש, באופן קל ואינטואיטיבי, מתי להגיע לארוחת הבוקר. ובלי קשר לכך, אני מעריך שחלק ניכר מעובדי התיירות שבאים במגע עם לקוחות, יעדיפו, באופן טבעי, להתחסן."

אוטובוס תיירים בברצלונה (צילום: Lobro, Shutterstock)
הרבה אטרקציות כבר לא יהיו אותו הדבר. אוטובוס תיירים בברצלונה|צילום: Lobro, Shutterstock

ואיך יפתרו את הבעיה התיירותית במקומות אליהם לא הגיעו חיסונים בכלל? 
"התשובה היא ברורה. אנשים לא ייסעו למקומות הללו בעתיד הנראה לעין. מעבר לזה שאיש לא רוצה לקחת סיכון ולהידבק, הדבר נכון כפליים לגבי הדבקה במקום רחוק ונחשל. להידבק בקורונה בגרמניה זה דבר אחד, אבל להידבק בקורונה באמצע אפריקה, זו חוויה אחרת. לכן, לא נראה כמעט בקרוב תיירות למקומות יותר חלשים, וייקח הרבה זמן עד שאנשים יאזרו אומץ כדי לחזור לטייל במקומות נידחים."

עוד בעיה היא שילדים לא יכולים להתחסן. זה אומר שנגמרו החופשות המשפחתיות?
"חופשות משפחתיות עם ילדים לא ייצאו מהמשוואה, והן תחזורנה בצורה כזו או אחרת. זה נכון שתהיה השפעה על בחירת היעדים, מפני שאנשים יעדיפו לנסוע עם ילדים למקומות פחות צפופים, ויותר מרווחים ופתוחים, כמו איים, חופי ים, טבע. הבחירה תהיה בחופשות בטן גב, פחות צפיפות במוזיאונים ואטרקציות פחות צפופות. גם אופי הטיולים עם הילדים ישתנה, כשאנשים יעדיפו רכב שכור על תחבורה ציבורית.

"אנחנו נראה שינויים התנהגותיים, שישפיעו על הצורה שבה אנשים יטיילו עם ילדים בזמן הקרוב, אבל חופשות עם ילדים ממש לא יוצאות מהמשוואה, להיפך. המשפחות צריכות אוורור, הילדים צריכים אוורור, אחרי שנה מאוד לא פשוטה. כולם רוצים לחפש את הדרך הנכונה והבטוחה לעשות את זה, אבל אין לאף אחד כוונה להשאיר את הילדים בבית ולצאת לחופשה.

"הפארקים של דיסני כבר נערכים להיפתח מחדש. סיקס פלאגס, למשל, כבר נערכים ומחזירים עובדים.  ואם פארק דיסני, כדוגמא, ידע לקבל X אנשים ביום, בתקופה הנוכחית הוא יקבל חצי X ביום."

מיכאל שיחור (צילום:  יח
מיכאל שיחור|צילום: יח"צ

"גם לפני הקורונה היו מדינות שהיינו צריכים להתחסן אליהן"

במטרה להבין מה צפוי להיות בעתיד, מיכאל מציין שהיו לא מעט מקרים מהעבר שיכולים ללמד אותנו על התנהלות תיירותית בזמן משבר: "היו לא מעט מחלות כמו הסארס בסין, שפעת העופות, שפעת החזירים, שפעת הונג קונג, נגיף הזיקה בברזיל ואפילו האבולה באפריקה, שהאטו את קצב התיירות, ובתקופת המחלה כמעט ולא נראו תיירים ברחובות ובתי המלון הריקים הציעו מחירי רצפה. ואולם, כעבור פרק זמן קצר זרם התיירים חזר והמדינות הללו היו מלאות בתיירים.

"צריך לזכור שגם בימים שלפני הקורונה היו לא מעט מדינות שביקור בהן היה כרוך בסיכון לתחלואה קשה, ולחלקן אף נדרש להתחסן כתנאי לכניסה, ואנשים בכל זאת טיילו ונשמרו כמיטב יכולתם, כך שבמובן זה השוני כיום הוא יותר בפריסה וביעדים ופחות במהות.

"אפילו אחרי מתקפת הטרור הרצחנית על מגדלי התאומים ב-2001, כשאנשים חששו לטוס והייתה אווירה של טרום אפוקליפסה, ענף התיירות הגיב מהר, אימץ אסטרטגיות חדשות ותוך פחות משנתיים התיירות העולמית התאוששה ושברה שיאים היסטוריים."