אחד היעדים האקזוטיים ביותר ברשימה של המטיילים הישראלים הוא דרום אפריקה. לא מעט ישראלים יכולים לספר שאת טיול בר המצווה שלהם הם עשו בספארי במדינה האפריקאית הזו שמציעה טבע במלוא הדרו, לצד הנוחות שבמדינה מערבית. המקומיים דוברי אנגלית, השילוט באנגלית, הכבישים נוחים והערים גדולות ומקלות על חוויית הטיול.

הביקור במדינה מציע חשיפה לעושר תרבותי והיסטורי, היכרות עם החיים בכפרים אפריקאים מבודדים יחד עם התבוננות בכלכלה החזקה ביותר באפריקה, נופי חופים אוקייניים, צפון הררי רווי מערות ואזורי סוואנה עם אופק שלא נראה באופק. אך יחד עם זאת, היעד המיוחד הזה עבר כמה שינויים בשנים האחרונות ומטיילים שחוזרים ממנו, חושפים מקום שדורש לא מעט הכנה מראש ולא מעט סכנות שאורבות בכל רגע ובכל פינה.

פשע בערים הגדולות

אחד הכתמים הגדולים ביותר שאפריקה סוחבת איתה מהעבר היא תקופת האפרטהייד. בשנת 1948 התבססה במדינה ממשלת ימין לאומנית שעיגנה בחוקים מדיניות הפרדה על רקע גזעי, מתוך תפיסת עולם חשוכה לפיה האדם הלבן הוא בעל עליונות על האדם השחור. זאת למרות המיעוט של בני אדם לבנים על פני שחורים במדינה. התקופה הזו התאפיינה בהתנכלויות תדירות, שלילת זכויות האדם שלהם ובריכוז ההון בידי הלבנים. מאפיין נוסף של אותה התקופה - אצבעות קלות מאוד על ההדק.

אירועי טבח שאירעו בשנת 1960 גבו את חייהם של 69 מפגינים ובשנת 1976, נהרגו למעלה מ-600 מפגינים שחורים בעקבות פעולות דיכוי מטעם המשטרה. אותם האירועים הביאו את הקהילה הבינלאומית לנקוט סנקציות כלפי דרום אפריקה ובתחילת שנות התשעים, האפרטהייד הגיע לסיומו. האזרחים הילידים קיבלו שוויון זכויות, מנהיגי מאבק בולטים, כמו נלסון מנדלה, שוחררו מהכלא והכח האזרחי במדינה הושב לרב.

קייפטאון (צילום: Alexcpt_photography, Shutterstock)
הר השולחן, דרום אפריקה|צילום: Alexcpt_photography, Shutterstock

אותה התקופה החשוכה הגיעה לסיום, אבל דרום אפריקה נותרה מצולקת. האוכלוסייה השחורה במדינה עדיין סובלת ממצוקה ומעוני מכיוון שמרבית ההון במדינה עדיין מרוכז בידי מיעוט. כתוצאה מכך, המדינה נגועה במכה קשה של אבטלה ופשע שמתפרשים לאורכה לרוחבה. סיפורים על מטיילים שחזרו מדרום אפריקה וחוו שוד מזוין הוא לא סיפור יוצא דופן – מדובר בתרחיש יום יומי שם.

בערים הגדולות, בהם הפשע חוגג יותר מביתר המדינה, ישנם מספר כללי זהירות שהתפתחו כתוצאה מרמות גבוהות של פשיעה. הדוגמא הבולטת ביותר היא הצמתים המרומזרים שמקובל לא לעצור בהם באדום בשעות החשיכה. במקרים רבים, יופיע במקום שלט – "כשחשוך, המשיכו לנסוע גם באור אדום". הנוהג הזה התפתח משום ששודדים אורבים פעמים רבות לרכבים בנקודות אלו. בנוסף, כן מומלץ להיצמד לתכנית הטיול ולבדוק היטב לאן נוסעים ולהיכן נכנסים בכדי לא למצוא את עצמכם באזור עוין בביקור שלא מתקבל תמיד בברכה.

חיות הבר

עכשיו אנחנו מגיעים לסיפור מהימים האחרונים: סלב משלנו, יהודה משי זהב, יו"ר ארגון זק"א ופעיל בולט בקירוב בין אוכלוסיות בישראל, שהה בביקור בספארי בדרום אפריקה. באזור מסוים בשמורה בה ביקר, המטיילים מוזמנים לרדת מהרכבים ולגשת לחיות הבר, כולל לביאות ואריות. משי זהב החליט ללכת על אותה החוויה, אך זו הסתיימה באופן לא צפוי. לאחר שהושיט את ידו ללטף את הלביאה, זו הסתובבה אליו והתנפלה עליו בציפורניים שלופות. למזלו של משי זהב, אנשי צוות השמורה מיד קפצו לעזרתו וחילצו את משי זהב מבין ציפורניה, כשהוא סובל רק משריטות שטחיות.

באפריקה יש אזורים שלמים ולא מעט עיירות שבהם חיות בר כמו אריות מסתובבים בין בני האדם, שם מדובר בשגרה לכל דבר. לא תראו אמהות אוספות את ילדיהם לרחוב בגלל שהאריה עושה סיבוב בשכונה. מצד אחד יש בזה קסם אמיתי וזה מה שמושך לא מעט אנשים לבקר במדינה. עם זאת, דברים יכולים לקרות וזה יכול להסתיים רע. איך אומרים באפריקה? זה גלגל החיים.

כדי להימנע מתאונות כאלו, מומלץ לא לזנק על כל הזדמנות ללטף חיות בר וגם לשמור על דריכות וערנות בסביבתם.

רוכלים ברחוב

גם בדרום אפריקה יקדמו את פניכם מקומיים שיציעו לכם לרכוש מהדוכנים שלהם - זה יכול להיות מוצרים מקומיים או מזכרות לתיירים. הם יספרו לכם שהם מוכרים במחיר הטוב ביותר ויכול להיות שלאחר עסקה מוצלחת, תגלו שנפרדתם במהלכה גם מהטלפון, או ארנק.

מטיילים שביקרו בערים הגדולות של דרום אמריקה ממליצים להתרחק מאותם רוכלים ברחוב, מכמה סיבות: הרבה פעמים הם מוכרים במחירים גבוהים יותר מהחנויות; הם יכולים לכם מוצר אחד ולאחר שתשלמו, הם יביאו לכם מוצר אחר, רק ארוז; ובהרבה מקרים הם ישמשו כהסחת דעת בזמן שחברים שלהם מכייסים אתכם. החלטתם לקנות מהם בכל זאת? לפחות תתעקשו לראות בעיניים את המוצר שהם מוכרים לכם ובאף שלב לא להסכים למוצר ארוז.

מחלות מדבקות

דרום אפריקה, לעומת מדינות אחרות ביבשת, כמו אתיופיה, קניה ואחרות, היא מאוד מטעה. היא מדינה מערבית, מדברים בה אנגלית, התשתיות בה טובות, ובכל זאת, מצב התברואה בה בהרבה מהמקומות הוא לא מאוד טוב וגם היא נגועה במגפת האיידס. היא למעשה אחת מהמדינות המערביות האחרונות בעולם שהאיידס בה הוא בגדר מגפה.

גם בה, כמו בכל מדינה הנגועה באיידס, כדאי לא להקל ראש כשהולכים לקבל טיפול במרפאה מקומית. רצוי להגיע עם מלווה ושהוא ישים לב לרמת הסניטציה ולכך שכל המחטים, חדשות.

מזריקה (צילום: diego_cervo, Istock)
רופאה עם מסכה מחזיקה מזרק מול המצלמה |צילום: diego_cervo, Istock

הים הסוער

אפריקה מוקפת מדרום באוקיינוס ההודי ובאוקיינוס האטלנטי. אותם האוקיינוסים משווים למדינה חבלי ארץ מרהיבים ביופיים וטיול לאורך החופים יכול לזמן חוויות יוצאות דופן. אחד מהיעדים המושכים ביותר בדרום אפריקה הוא ה-Wild coast בקייפ המזרחי. מדובר באזור פראי ויוצא דופן עם אינספור נהרות שנשפכים לים, מפלים עצומים, יערות מרהיבים שמגיעים עד למי הים ובחופי חולות זהובים. למעשה, חבל להגיע למדינה המדהימה הזו ולפספס את היופי שיש לחופים שלה להציע.

הבעיה היא שאותם האוקיינוסים מאופיינים בשינויים ותנודות תדירים מאוד. יום שהתחיל עם ים שטוח יכול להפוך ליום עם ים סוער תוך זמן קצר מאוד. מידי שנה טובעים לא מעט אנשים בחופי המדינה, ביניהם גם תיירים. בשונה מבמדינות מערביות אחרות, בחופי הרחצה בדרום אפריקה לא תמצאו דגלים המסמנים את מצב הים באותו היום וכל כניסה למים היא סיכון. בנוסף, לא תמיד ניתן לסמוך על צוותי הצלה.

מומלץ לנהוג באוקיינוס הדרום אפריקאי בכבוד הראוי לו ולברר עם מוקדי המידע המקומיים מה צפוי להיות מצב הים לפני שבוחרים להיכנס אליו.

סכנה בגבול הצפון

צפון המדינה מאופיין בנופים מרהיבים של הרים ומערות והיה מוקד משיכה ללא מעט מטיילים. עם זאת, המצב הביטחוני בשנים האחרונות הפך את האזור לפחות מומלץ לטיולים.

מצב קשה ובלתי יציב בזימבבואה, השכנה הצפונית, מביא רבבות של פליטים לדרום אפריקה, בה אולי ישיגו עתיד טוב יותר. המצב הזה בצפון המדינה גורם למחסור חמור במזון ובדלק והמעט שיש, מושך תחרות שעשויה להיות אלימה. עד שהעניינים יירגעו, מומלץ להימנע מביקורים באזור, או לחילופין, להצטייד במאבטח מקומי.

בנוסף, באופן כללי לגבי הגבולות – בשונה מאזורנו, לא כל הגבולות מסומנים ובשונה מאירופה, הגבולות אינם בטוחים וידידותיים במיוחד. המטיילים בדרום אפריקה, ביחוד אלו שמטיילים באזור הגבולות, נדרשים למשנה זהירות וערנות בכל הקשור בניווט. טעויות עשויות להסתיים בביקור במדינה זרה, מה שיכול לגרור מפגש לא נעים עם הצבאות המקומיים, או עם אוכלסית שודדי גבולות. לא בטוחים בחוש הניווט שלכם? כדאי להשקיע ב-GPS.

 >> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש