כשבוחנים את מקסיקו כיעד תיירותי, היא יכולה להתאים למעשה כמעט לכל אחד – לתיירי הבטן גב שמגיעים לחופים לתפוס צבע, לגמוע שייקים ולאכול במסעדות. למוצ'ילרים שבאים לחקור את ההרים הגבוהים ואת היערות העבותים, לסקרנים והלמדנים שמגיעים מקצוות כל העולם כדי לחזות במקדשים ההיסטוריים של בני המאיה והאצטקים ולתיירי הערים שמגיעים לנעוץ סיכה על מקסיקו סיטי כעוד עיר בירה גדולה ותוססת שהגיעו אליה במסעות הכיבושים שלהם.

 >> לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

ואם כך, לא פלא שמדובר באחת המדינות המתויירות בעולם ולא פלא שחלק ניכר מהכלכלה שלה נשען על התיירות. אלא שמקסיקו שידועה כמדינה שמחה וססגונית, למודה גם לא מעט אסונות טבע. עיר הבירה שלה היא העיר המאוכלסת ביותר בצפון אמריקה וזו קולטת עוד ועוד מהגרים, בעיקר ממדינות דרום אמריקה. כל אלו הופכים את היעד המיוחד הזה לכזה שעשיר בתרבות מקומית ובאיתני טבע, אבל גם לכזה שנפוצים בו מקרי פשע וסכנות שהטבע מזמן מידי יום. אלה הדברים שאתם צריכים להיזהר מהם כדי שהטיול החלומי שלכם לא יהפוך לסיוט.

פשע

עם שמה של מקסיקו נקשר שמה של העיר חוארס, העיר שעד לפני כשנתיים נחשבה לעיר המסוכנת ביותר בעולם עם ממוצע של מקרה רצח אחד ליום, חטיפות של ילדים ונשים ואווירה של פחד. בשנים האחרונות, השלטונות המקסיקניים נזכרו לאכוף את החוק בעיר וזו חוזרת לאט לאט לחיים ותושביה מפסיקים לפחד. אלא שהמצב במקסיקו עדיין רחוק מלהיות בטוח. בדירוג שערך פורום הכלכלה העולמי (WEF) לפני כשנתיים, מוקמה מקסיקו במקום הראשון במדד הפשע המאורגן בעולם כולו. ברחבי מקסיקו כולה פועלים קרטלי פשע שמשפיעים על חיי התושבים באופן יומיומי והופכים את המדינה למגרש משחקים בין כנופיות ששולטות על הצוהר היבשתי הדרומי לארצות הברית.

A post shared by Lindsay (@lindsayreyesgillette) on

מכיוון שהתיירות מהווה מקור הכנסה מאוד משמעותי לכלכלת מקסיקו, הממשלה משקיעה הרבה מאוד מאמצים לאבטחת אזורים מתויירים ומרכזי ערים גדולות. מקסיקו סיטי לדוגמא, היא אחת הערים המובילות בעולם ביחס מספר השוטרים ליחידת שטח. הדבר האחרון שהמקסיקנים מאחלים לו הוא אירוע מיקוח שבמרכזו מוחזקים תיירים כבני ערובה, ולכן הם משקיעים כל כך הרבה מאמצים ומשאבים. אותם המשאבים אגב, שהם לא ממהרים להשקיע באזורים הכפריים בהם מתגוררת רק אוכלוסייה מקומית.

בביקור במקסיקו, מומלץ מכל מקום, להיצמד למסלולי הטיול ולאתרים מוכרים ומאובטחים, להשתדל לא לנקר עיניים עם מוצרים יקרים ושטרות כסף ולהיות מודעים לסביבה ולהיזהר מכייסים ונוכלים.

ארוחה שמסתיימת בנקמה

רמת הסניטציה במקסיקו, כך מספרים מטיילים שביקרו בה, ירודה באופן ניכר מזו המוכרת לנו כאן בישראל, או לתיירים אחרים מאירופה, צפון אמריקה, ניו זילנד ואוסטרליה. המפגש הבלתי אמצעי הזה בין הקיבה המפונקת של בני ובנות המדינות המפותחות עם המזון במקסיקו יכול להסתיים בצורה לא נעימה במיוחד.

מושג השגור בפי המטיילים במקסיקו הוא "נקמתו של מונטזומה". המושג בא לתאר את הסינדרום של שלשול בקרב מטיילים, כזה שמאופיין בפליטת מזון בלתי מעוכל, התייבשות וחולשה כללית. מונטוזומה השני היה המנהיג האצטקי שהופל במאה ה-16 על ידי הכובשים הספרדים. המסורת המקומית גורסת כי עד היום הוא נוקם במטיילים מאירופה על ידי ביקורים תכופים בשירותים בימים הראשונים של הביקור במדינה.

A post shared by Yamato Yamaura (@yyamappy) on

 

כדי להימנע מהנקמה הלא נעימה הזו (שאם נודה באמת, אופיינית לכל מדינה מתפתחת ומטה), חשוב לשמור על סניטציה, לברור את המקומות שאוכלים בהם, לרחוץ פירות וירקות היטב (משום שאלו נשטפים הרבה פעמים במי ביוב מזוהמים), להיצמד למזון מבושל ולשתות רק מים מבקבוקים. במידה ולוקים בתסמינים לא נעימים, חשוב להרבות בשתייה ובהחזרת מלחים לגוף על ידי אכילת בוטנים מלוחים או הוספת מלח בישול למים. כמובן שאם כל זה לא עזר, פנו לקבלת טיפול רפואי. שירותי הבריאות במקסיקו דווקא סבירים.

רעידות אדמה

מקסיקו מתווספת למדינות נוספות שסיפרנו לכם עליהן בהיותה נקודת ישוב נוספת על טבעת האש – רצועה טבעתית סביב האוקיינוס השקט שמאופיינת ברצף של שברים גיאולוגיים ובפעילות טקטונית מוגברת. רעידות אדמה במקסיקו מתרחשות על בסיס יומיומי וההיסטוריה של המדינה רצופה באירועים טראומטיים של רעידות אדמה שהסבו נזק ניכר וגבו חיי אדם רבים.

רעידת האדמה האחרונה התרחשה במדינה בחודש ספטמבר האחרון ולוותה בגל צונמי. סוכנויות הידיעות והתקשורת המקסיקנית דיווחו על מניין הרוגים שמנה כמה עשרות בני אדם. כמה ימים לאחר מכן, האדמה רעדה שוב וגבתה שוב מחיר כבד בנפש וברכוש ולמקסיקנים זה ברור – האדמה תרעד שוב ושוב ושוב.

הצרה של מקסיקו היא לא רק המיקום הגיאוגרפי שלה שכרוך בפעילות טקטונית מוגברת, אלא גם בעובדה שהרשויות בה עדיין לא מוכנות לטיפול באירועים רחבי ההיקף הללו וחמור מכך, התשתיות במדינה עדיין לא מותאמות לשרוד רעידות אדמה.

אז, אם אתם מבקרים במקסיקו, קוו לטוב ובעיקר, ודאו שיודעים על המיקום שלכם כדי שבמקרה של רעידת אדמה, יהיה ניתן לדעת איפה לחפש אתכם.

התפרצויות הרי געש

עוד משהו שמאפיין את המדינות המאכלסות את טבעת האש, זה הרי הגעש הפעילים. את אלו אפשר למצוא לאורך כל הרצועה – מניו זילנד, דרך הפיליפינים, מזרח סין, איי יפן, קנדה, אלסקה, מקסיקו ומערב דרום אמריקה. בחלק מהאתרים ההרים פחות פעילים, כמו באמריקה הצפונית, אבל בחלקים האחרים, ההרים פעילים מאוד. מקסיקו היא אחת מהם.

A post shared by Carlos (@cbmotta) on

התפרצויות הר געש הן לא עניין יומיומי במקסיקו, אבל זה בהחלט אירוע שתושב במדינה יחזה בו לפחות פעם אחת בחייו. עיון בהיסטוריה של מקסיקו בשני העשורים האחרונים מעלה שמקסיקו חווה התפרצות מאחד מ-40 הרי הגעש שבשטחה אחת לשנה או שנתיים. הסיטואציה הזו יוצרת מצב ששטחים נרחבים במקסיקו שומרים על הבתוליות שלהם, אבל כל התפרצות שכזו מלווה בפליטה של גזים הרעילים לאדם, פינוי של כפרים שעשויים להתכסות בזרמי לבה, התעופפות של סלעים וחלקיקי אפר לאוויר ועוד תופעות נוספות שהופכות את האירוע למרשים ביותר, מרגש ומסוכן באותה הנשימה.

כמו ברעידות אדמה, גם במקרה הזה, אין תחזיות ואין איך להימנע. פשוט קוו לטוב.

הוריקנים

בשנת 1959 התרחש במקסיקו ההוריקן הקטלני ביותר שתועד אי פעם באזור. הסופה שהגיעה למדינה ממערב הציפה שטחים שלמים, עקרה מטעי קוקוס והותירה רבים ללא פרנסה, העיפה בתים וחשפה את מי ששרד לחיים ללא קורת גג והטביעה כמה עשרות כלי שיט. כמובן שזוהי רשימה חלקית ביותר של הנזקים שנגרמו כתוצאה מהסופה שגבתה את חייהם של כ-1,800 בני אדם.

A post shared by GomerOzDubar (@sun_of_kemet_) on

אותה הסופה הייתה באמת יוצאת דופן בעוצמתה, אבל מקסיקו סובלת מסופות הוריקן אחת לשנה לפחות. הבשורה הטובה בהקשר הזה, לעומת רעידות האדמה והתפרצויות הרי געש היא שניתן לחזות מראש הוריקנים, להיערך ולהימנע. עונת ההוריקנים במקסיקו מתחילה ביוני ומסתיימת בנובמבר ושיאה הוא בין אוגוסט לאוקטובר. על התחזיות הקונקרטיות אפשר לשמוע בחדשות ופשוט להימנע מלהגיע לאזורים הבעייתיים. עם זאת, כדאי להיות מתוכננים היטב – הוריקן הוא בדיוק ההבדל בין טיול מוצלח לטיול שהכל בו משתבש.

יתושים

מקסיקו, בהיותה מדינה פראית, עשירה גם בהיבטים של החי והצומח. יתושים הם לחלוטין חלק מזה. העקיצות של יתושי החול האופייניים למקסיקו ידועות ככואבות מאוד וככאלה שמגרדות למשך כמה ימים לאחר מכן ושאף עשויים להותיר צלקת קטנה על העור. לכן, עם הנחיתה במקסיקו, מומלץ להצטייד בדוחה יתושים מקומי (דוחי יתושים בדרך כלל מותאמים לכל ארץ), לשמור אותו בהישג יד ולהקפיד להימרח. כך הרבה יותר כיף ליהנות מהחופש.