במשך שנים היה האי היווני קוס שם קוד ישראלי ליעד המתאים בעיקר לצעירים פרועים לפני צבא, אבל מסתבר שהאי הקטן והיפהפה הזה מציע הרבה יותר ממלונות שלושה כוכבים ומועדונים לבני נעורים. כיום, גם משפחות וזוגות, ובעצם כל מי שמעוניין בהפסקה מחיי היומיום במרחק טיסה קצרצרה ומחופשה קלילה שכוללת הרבה שמש, ים ופינוקים, יכול בקלות למצוא את הפתרון בקוס.

מאז שמאות אלפי תיירים ישראלים פסקו מלפקוד את הקלאבים בטורקיה, היוונים זיהו את הצורך הישראלי לנופש עם ארומת "הכל כלול" ובמחיר שפוי. בזמנים בהם שמי הכלכלה היוונית מעוננים במיוחד, הצורך הישראלי פוגש את הצורך היווני בהכנסות מענף התיירות. וזה עובד. בשנה שעברה כבר פקדו את האי הקטנטן – 40 קילומטר אורכו ושמונה קילומטרים רוחבו – לא פחות מ-56 אלף ישראלים, ויותר ויותר מגלים אותו בכל שנה שחולפת. נוסיף לכך את הפיגוע בבורגס לפני כשבועיים ונקבל תמונת מצב אופטימית ליוון, שרק מחזקת את האי הקטן.

תושבי האי, שמספרם עומד על כ-33 אלף, מתחזקים כ-120 אלף מיטות בתי מלון, שרק מחכות לעונה החמה, הלא היא עונת הקיץ. לתיירים – בעיקר סקנדינבים, רוסים, אוקראינים, גרמנים וכמובן ישראלים – מצפה נוף משגע של הים האגאי בערך מכל זווית אפשרית.

התשתיות 5 כוכבים, החדרים קצת פחות

כ-20 דקות נסיעה מהעיר קוס נמצא המלון "Atlantica Marmari Palace". מדובר במלון רחב ידיים, ששטחו מלא בבריכות מרהיבות הנשפכות זו אל זו, מוקפות במבנים דו או תלת קומתיים לכל היותר, הבנויים בסגנון יווני קלאסי, בהם נמצאים החדרים. מגוון הבריכות והשטח הרחב יוצרים לעתים מצבים בהם רק מספר מועט של מבקרים משתמש בכל בריכה בכל רגע נתון, מה שכמובן מעצים את ההנאה. לאחר שתלכו לאורך כל הבריכות הללו, תגיעו אל חוף הים השייך למלון, המחכה לכם במלוא הדרו במרחק של מספר צעדים ספורים.

מלבד הבריכות והים, שללא ספק נמצאים בראש רשימת העדיפויות, תמצאו במלון גם מינימרקט, כמה ברים ומסעדות, מגרשי ספורט ומיני קלאב בשביל הילדים. ניתן להתארח במלון על בסיס חצי פנסיון או פנסיון מלא – אם כי גם אז תידרשו לשלם חמישה אירו בעבור שעת שימוש באינטרנט האלחוטי, שלושה אירו בעבור מיטה על החוף וכן תוספות מסוימות בעבור אלכוהול תוצרת חוץ.

ואם תשתיות המלון הצדיקו את הסטטוס שלו ככזה המתהדר בחמישה כוכבים, הרי שהחדרים לא מצליחים לעשות את אותו הדבר. מדובר בחדרים סטנדרטיים למדי – לא קטנים, אבל כאלה שהעיצוב שלהם נתקע אי שם באייטיז. תמצאו בהם מיני-בר, מייבש שיער, טלוויזיה, כורסה, שולחן קפה, ארון ומזגן, חדר אמבטיה מרווח למדי וכן מרפסת, אבל כנראה שבכל זאת תרצו לבלות כמה שפחות זמן בחדר. לפחות עם הבריכות הנהדרות והים המפתה ממש במרחק הליכה, כנראה שזה גם לא כל כך נורא. מומלץ, אגב, לבקש שלא ללון בחדר על הקרקע, שכן החדרים אמנם נקיים למדי, אבל השפעות הריסוס נגד מזיקים לא הרשימו אותנו במיוחד.

קוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
קוס|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אז מה עושים בקוס?

במסגרת האטרקציות, נמליץ על בטן-גב במלון, בירה בכיסאות שבתוך המים לצד הבר בבריכה ונשנוש ציזיקי (מעדן יווני בדמות יוגורט מתובל בשום ושמיר), וסלט קיסר משובח במסעדת המלון. אבל למרות שבהחלט אפשר להעביר כמה ימים בשיזוף לצד בריכת המלון, לאי קוס יש עוד הרבה להציע לכם מעבר לגבולות ה"מרמרי".

זוגות יכולים לשכור טוסטוס, רכב או אופניים ולצאת לסיור בכבישי האי הפתלתלים, שלנו הזכירו את אלה של רמת הגולן. דווקא באזורו הדרום-מערבי של האי, המתויר קצת פחות, תמצאו חופים בתוליים ומרהיבים.

שופינג סוער: זיתי קלמנטה

למזרח האי ניתן לצאת מהמלון גם בעזרת מונית (25 אירו) או בהסעות מסודרות. שם שוכנת עיר הבירה הקרויה גם היא קוס, שמציעה שלל מקומות בילוי, מועדונים וברים – גם אם רובם מרגישים "תיירותיים" מדי, למי שלא חובב את הז'אנר. מי שציפה לשופינג סוער יאלץ להסתפק ברכישת זיתי קלמטה, שמן זית, כלי חרס, סבונים, תבלינים וכדומה. מה שבאמת מומלץ הוא להתמקם בטברנה מקומית ולהתרווח להנאתכם – אפשר למשל לעשות זאת בכפר זיה (Zia), הממוקם על רכס ההר דיקאוס, להשקיף על האי בעת שקיעה וללגום בירה קרה. בכל מקרה, הימנעו מהיין היווני, שיותר מזכיר חומץ. בקטגוריית האוכל המקומי מככב ה"גירוס", מעין שווארמה טעימה, פשוטה וזולה (הימנעו המסעדות שינסו למכור לכם אותה ב-9 יורו), המגיעה בתוך לאפה מעוררת תיאבון. לשומרי הכשרות מומלץ לבקש "גירוס" עוף, ושלא ימרחו ציזיקי.

רשימת האטרקציות נמשכת, וכוללת גם אתרים היסטוריים, כמו המקדש ההלניסטי אסקלפיון, אותו פקד גם היפוקרתס, אבי הרפואה המודרנית, שחי בקוס ופתח באי את בית החולים הראשון בעולם. בעיר העתיקה שבקוס תמצאו גם את "עץ היפוקרתס", עץ דולב רחב ומגודר, שלפי האגדה תחתיו ישב היפוקרתס וחלק את הידע הנרחב שלו. לפי האמונה, נגיעה בענפי העץ היא סגולה לבריאות – וכדאי לגעת גם אם לפי מרבית ההיסטוריונים לא ייתכן שהעץ הצל על היפוקרתס לפני כ-2,400 שנה. מלבד זאת, תמצאו בעיר קוס בית כנסת יהודי, שיירי עתיקות רומיות ושלל עדויות אחרות לכך שאת איי יוון שבו וכבשו גורמים זרים במשך מאות ואלפי שנים.

זאת ועוד, תוכלו גם להפליג לרודוס בקטמרן או לפקוד ערב של "טברנה יוונית" המיועד לתיירי האי (שאותנו דווקא לא כל-כך הלהיב, בעיקר בשל מוזיקה לא מקורית ואוכל לא מוצלח בלשון המעטה). אטרקציה נוספת בדמות שיט בין שלושה איים יווניים אמנם "תגזול" יום שלם מהטיול, אבל היא מומלצת בחום. הרוח תבדר את שיערכם על הסיפון (אבל לא לשכוח למרוח מקדם הגנה, כן?), ואחת לזמן מה תיערך עצירה מבורכת באי יווני קטן ומקסים אחר: באי פריסמוס יקדמו את פניכם חוף קטנטן וטברנות אותנטיות, וחול הים "מרצף" את הרחובות; האי קלימנוס, יעד עיקרי דווקא למטפסי הרים, יקדם את פניכם במראות מרהיבים של הבתים הבנויים על צלע ההר המזדקר מן המים, צבעוניים ומקסימים; ולצד האי השלישי, פלאטי (שעליו לפי השמועה חיים שני תושבים בלבד), תעגון האניה והמים הצלולים יקראו לכם לקפוץ יחד עם כולם היישר לתוך המים. עלות השיט היא 25 אירו לאדם, בתוספת של 5 אירו בעבור ארוחת צהריים באחת ממסעדות האי קלימנוס. אנחנו ממליצים לוותר על הדיל, לבחור בעצמכם טברנה מקומית וליהנות מהבריזה.

* הכתבת הייתה אורחת של חברת קווי חופשה

>> קלבריה: סוד הקסם של דרום איטליה