היא מטריפת חושים, מכשפת, ממגנטת, עתיקה ומודרנית, מאהבת ומאוהבת, ביישנית ומסתורית. במרחק שש שעות מישראל תכירו את מרקש - העיר האדומה של מרוקו שהולכת לכבוש את לב הישראלים. "מרקש גורמת לך מצד אחד לאבד את החושים עד הקצה ומצד שני לתת לך תחושה של בית", מסביר איציק יוסף מדריך טיולים ותיק למרוקו, "מי שמגיע לבקר במרקש ומטייל בסביבותיה מתקשה להיפרד ממנה וחוזר אליה פעם אחר פעם".
חיזוק לדבריו של יוסף תמצאו בדבריו של ראש ממשלת בריטניה המנוח, וינסטון צ'רצ'יל שביקר בעיר בעיצומה של מלחמת העולם השנייה: "זה המקום הכי יפה בכדור הארץ", הוא אמר אז. אגב, הסוויטה בה שהה צ'רציל במלון לה ממוניה מוצעת במחיר של 11 אלף יורו ללילה.
במשך שנים רבות עשרות אלפי ישראלים טסו למרוקו באמצעות חברות תעופה זרות, כולל טיסות המשך שהאריכו את זמן הטיסה לעשר שעות ולעיתים אף יותר. לפני כשנתיים נחתה במרקש משלחת של בכירי חברת 'ישראייר'. אחרי כמה ימים של סיורים בעיר הם החליטו שזה הקו הבא שהם רוצים לפתוח עבור התיירים הישראלים והשבוע זה קרה בזכות הסכמי השלום שנחתמו בין שתי המדינות לפני כמה חודשים.
מתי כדאי להגיע?
בימים נטולי קורונה כשלושה מיליון תיירים מכל העולם מגיעים מדי שנה למרקש. מרביתם מעדיפים להגיע בחודשים היותר קרירים כמו מרץ-אפריל או ספטמבר-אוקטובר.
חובה לראות
גני מז'ורל הממוקמים בחלק העתיק של העיר. אחד המקומות המדהימים במרקש שהוקם על ידי הצייר הצרפתי, ז'ק מז'ורל. בהמשך המעצב איב סאן לורן רכש את המתחם אשר הוזנח במשך שנים רבות. הגן עטוף מכל צדיו בקקטוסים ועצים מיוחדים מכל העולם שניטעו בתוכו. חובה לבקר במוזיאון של כל השמלות והבגדים שעיצב לורן לאורך כל שנות הקריירה שלו כולל הסקיצות שהכין (אל תתפתו לגעת או לצלם כי לא ירשו לכם).
הכותובייה - סמלה של מרקש שהמסגד שבו מתנוסס לגובה של 77 מטר. משם כדאי להמשיך לסיור במלאח- הרובע היהודי והעיר העתיקה כולל ביקור בבית הכנסת אל עזמה שנוסד לפני מאות שנים.
בית המרקחת של חסן פיללי - תוכלו למצוא תרופות טבעיות לכל בעיה בריאותית ותבלינים במחירים יחסית זולים במיוחד (שני גרם של זעפרן אמיתי יעלה לכם קצת פחות משישים שקל), ויאגרה מרוקאית טבעית לגבר ועוד. המוצרים טבעיים וזולים משמעותית מישראל.
לינה
בתי המלון במרקש מגוונים ביותר מהזולים ועד ליוקרתיים ביותר שרק נסיכים ומלכים מהעולם הערבי יכולים להרשות לעצמם. חדר לזוג במלונות כמו מובנפיק, אס-סעדי, פור סיזן, לה מומניה ברמה של חמישה כוכבים נע בין 150 יורו ל-500 יורו ללילה. תלוי בגודל החדר. בחגיגות השנה החדשה- הסילבסטר המחיר לחדר בעיר יגיע ל-3,000 יורו.
המלון הכי יוקרתי בעיר הוא רויאל מנסור. מחיר החדרים כ-1,500 יורו והסוויטות בו יכולים הגיע לעשרות אלפי יורו ללילה. למקום מגיעים נסיכים ממדינות המפרץ ששוהים בעיר כמה חודשים ויכולים להרשות לעצמם את המחיר.
אפשר ללון בחדרי בוטיק בעיר העתיקה במחיר של 50 יורו ללילה. מי שירצה יוכל לשכור בית בוטיק עם כמה חדרים בסכום שנע בין 300 ועד ל-800 יורו ללילה. מי שיצליח למצוא חדר בתוך המלאח ישלם בין 30 ל-50 יורו.
קניות
לחובבי חובבות שופינג המותגים צפויה אכזבה מסוימת - יש כמה קניונים אבל נטולי מותגים. יש חנות של לואי ויטון וחנות של איב סאן-לורן והמחירים זולים יחסית לישראל. מי שרוצה לרכוש מוצרי מזון יוכל לעשות זאת בסופרמרקטים במרכז מרקש במחירים זולים במיוחד.
החוזק של המקום הא כאמור בשווקים הגדולים והצבעוניים שלו, בהם תוכלו למצוא מוצרים אותנטיים במחירים זולים.
טיולים
טיול טרקטורונים של שלוש שעות במדבר אגאפאי שממוקם כשעה ממרקש. לא תצטערו לרגע. רכיבה על גמלים על רקע הרי האטלס ואגם אגאפאי שיגרום לכם לשיכרון חושים וחובבי הגלישה יוכלו לגלוש במקום. המחירים נעים 100 ל-200 דולר לאדם. מי שירצה לראות את המדבר והעיר מרקש מגובה יוכל להיפרד מ-250 יורו לעוף בכדור פורח וליהנות מחוויה חד פעמית מרהיבה.
אינרקאמפ - מקום מרהיב ביופיו באמצע המדבר. מתחם של כ-20 חדרים כולל שתי בריכות גדולות. מחיר ללילה לחדר לאדם כ-200 יורו כולל ארוחת בוקר או צהרים במאהל מיוחד כולל אוכל כשר. השירות והיחס מעולים. מקום שהוא באמת עונג צרוף ופנטזיה.
הר טוקובאל - פנינה של ממש בהרי האטלס. אפשר לשלב טיולי ג'יפים עם סיורים בכפרים ברבריים וארוחת צהרים מרוקנית אותנטית.
מסעדות
שתי מסעדות המשלבות אוכל אירופאי לצד מרוקני מומלצות במיוחד במרקש: "דימה" ו"ג'אד מאהאל". כל סועד במסעדה כזו ישלם בממוצע כ-50 יורו. מי שירצה לחסוך יוכל לאכול בדוכני השוק שם יציעו צלחת סלט, פיתה עם בשר טלה ושתייה בעשרה דירהם- כשלושה שקלים.
הכתב היה אורח חברת ישראייר