הדולר נמוך. זה עדיין לא הופך את ניו יורק לעיר שאפשר להשתעל בה בלי להוציא מאה דולר; אבל זה לא אומר שאי אפשר להתקמבן גם שם. הרי כבר הוצאתם כסף על הכרטיס, ותוציאו על מלון, אז הרשו לנו לפחות לפנק אתכם בכמה טיפים שיוזילו את העלויות. ואפילו לא תצטרכו לוותר על זוג מגפיים מטריף של מנולו.

מזרקה ובראשה מלאך בסנטרל פארק בניו יורק (צילום: צ'לסי)
סנטרל פארק. שיטוט חינמי|צילום: צ'לסי


סטודיו 54 : סדרן ליום אחד

סטודיו 54 הוא חתיכת היסטוריה. הוא הוקם כבית אופרה ב-1927, והספיק לתפקד כתיאטרון, אולפן רדיו, קזינו ומועדון לילה סליז. כיום הוא מארח מופעי מוזיקה ותיאטרון.
בסטודיו 54 מצאו דרך יצירתית ובוודאי לא חוקית באורח כלשהו, לחסוך בכוח אדם. זה עובד כך: אתם מגיעים במהלך היום לסטודיו, כותבים את שמכם ברשימה של האנשים המבקשים להיות סדרנים, ומחכים. כשיתקשרו אליכם בחזרה ויקראו לכם לסדרן בלילה, תעטו את המכנסיים השחורים והחולצה הלבנה שגיהצתם מבעוד מועד, ותגיעו לסטודיו. לפני המופע תחלקו תוכניות, בהפסקה תצעקו ש"ההופעה תמשיך בעוד מספר דקות" (באנגלית. נא להתאמן!), ובמהלך המופע תשבו לראות אותו בחינם, כמו גדולים. אלה שניסו ממליצים על מופע הקברט.
"סטודיו 54". 254 West 54th Street.


סאטרדיי נייט לייב: לראות את טינה פיי ולמות

שרה פיילין הגיעה לתכנית סאטרדיי נייט לייב ונפגשה עם טינה פיי (צילום: יריב גולן)
טינה פיי בלייב. ובחינם|צילום: יריב גולן

להיות קהל ב"סאטרדיי נייט לייב" זה סיפור מעולה לחבר'ה. אז קודם כל יש הגרלות כרטיסים. מדי אוגוסט תוכלו להירשם בכתובת המייל של התוכנית, להחזיק אצבעות, לכסוס ציפורניים, ואולי לזכות בכרטיסים חינם. אמנם לא תוכלו לבקש תאריך ספציפי, אבל אם אלוהי טינה פיי מספיק לצדכם כדי שדווקא אתם תזכו, הוא בטח מסוגל לסדר שזה גם ייפול לכם ביום טוב.
ויש עוד דרך. לא קלה, לא בטוחה, אבל תלויה באמביציה שלכם: בשעה שבע בבוקר התוכנית מחולקים לכל דורש כרטיסי סטנד ביי. תוכלו לבחור בין כרטיסים לחזרה הגנראלית ב-20:00 ובין ההקלטות של 23:30. שתהיו בטוחים - הולכים להיות שם מיליון אנשים. ליטראלי. אנשי התוכנית יבקשו מכם להגיע רבע שעה לפני תחילת החזרה או המופע, אבל אם אתם באמת רוצים להיכנס, מומלץ להגיע כמה שעות טובות לפני. אלה ששרדו ממליצים להצטייד בהרבה סבלנות, בגדים חמים, מצב רוח טוב ונשנושים לרוב. אבל SNL שווה את זה.
SNL. 49th Street. side of 30 Rockefeller Plaza.


סטודנטים למחזאות: אמנות ההתעלקות

עוד אופציה שנוסתה בהצלחה היא התעלקות על סטודנטים למחזאות. מתברר שבמסגרת הלימודים נאלצים המסכנים לחזות חינם בשלל הצגות פרינג' מגניבות, לא ברודוויי סטייל, אבל לא בהכרח פחות מוצלחות. מצד אחד נשאלת השאלה איפה מוצאים סטודנט כזה, אבל מצד שני בעידן הקאוצ'סרפינג המשימה לא אמורה להיות מסובכת. אלה שניסו ונהנו ממליצים בחום: גם חינם, גם תרבות שוליים, וגם יש לכם קונטקט בניו יורק, ככה שבנסיעה הבאה אולי תחסכו את הוצאות הלינה.


שיט: שיהיה לכם יום כתום

מעבורת כתומה בניו יורק (צילום: istockphoto)
The Staten Island Ferry|צילום: istockphoto

כמה הזדמנויות כבר יהיו לכם לתפוס טרמפ עם מעבורת כתומה? מנמל ניו יורק יוצאות לפחות אחת לשעה מעבורות כתומות לשיוט של 30 דקות ושמונה קילומטרים מסביב למנהטן. תוכלו להשקיף לרגע על המרדף העירוני מבחוץ, וגם לשלוח נשיקה באוויר לפסל החירות.
המעבורת "The Staten Island Ferry" יוצאת מטרמינל מנהטן, 1 Whitehall Street & South Street.


New York Theatre Workshop: סדרן ליום אחד 2

מדובר במשכן אוף ברודווי חתרני. ה-NYTW הוא תיאטרון שתומך באמנים צעירים וכל זה, אבל מתחשב גם בצופים הקמצנים שלו. אז אם אתם רוצים עוד קצת קולטורה, אבל הסייל בבלומינדיילס גמר לכם את הצ'יינג', ב-NYTW זקוקים לחמישה סדרנים בכל הופעה. חייגו אליהם ל: 1-212-780-9037 בימים שני עד שישי, מ-10:00 בבוקר עד 18:00 אחר הצהריים. תיהנו.
NYTW. 79 East 4th Street.


אוכל: אשכרה כל דיכפין

מסורת מבורכת, שלצערנו לא נכללת בהלכה הישראלית אבל בהחלט מקובלת בעולם הקולינריה של ניו יורק, קובעת כי על כל דוכן חדש להיפתח ביום של הרצה. כלומר, יום שלם של ארוחות חינם. לא ברור איך זה משתלם להם, אבל למי אכפת: התפקיד שלכם, כגרגרנים מרוששים, הוא להיות ערניים ולהתעלק על הדוכן הקרוב. אם לא משנה לכם אם ארוחת הצהריים תכלול בוריטוס או הוטדוגס – זה כדאי.


מוזיאונים וגלריות: אמנות או נמות

גם אמנות גבוהה, כזאת ששמים במוזיאון, לא חייבת לרוקן אתכם. ניו יורק משופעת במוזיאונים וגלריות, שרבים מהם פתוחים בחינם – תמיד, או בשעות וימים ספציפיים. שווה לשוטט באזור צ'לסי או בסוהו, ולתור אחר גלריות חינם. נפלתם על פתיחת תערוכה? ברכותינו, יש גם אוכל. לפניכם מספר מוזיאונים שבעיקרון עולים כסף, אבל בשעות הספציפיות האלה לא (כי מה שמוצע בחינם תמיד, כנראה גם שווה ככה):

ניו יורק: מוזיאון הגוגנהיים
מוזיאון גוגנהיים. חינם בערבי שישי


הגוגנהיים
האמנות המודרנית של גוגנהיים תהיה זמינה לכם באופן חינמי בימי שישי, מ-17:45 עד 19:15. זה לא הרבה, אבל זה משהו. 1071 5th Avenue, at 89th Street.
מומה
בפרידה קאלו, אנדי וורהול ושאר אמנות מודרנית, תוכלו לחזות בחינם בימי שישי מ-16:00 עד 20:00. 11 West 53 Street, between 5th and 6th avenues.
מוזיאון הקולנוע והאנימציה (Moving image museum)
התערוכות במוזיאון, לא כולל הסרטים המלאים שמוקרנים בו, יהיו פתוחות בפניכם בימי שישי מ-16:00 עד 20:00. 35 Avenue at 36 Street.
המוזיאון לאמנות של הברונקס
המוזיאון, שמציג בעיקר אמנות של המאה ה-20, פתוח לכל דורש בימי שישי מ-12:00 בצהריים עד 20:00.
המוזיאון היהודי

פתוח חינם בשבתות, מ-11:00 עד 17:45. 1109 Fifth Avenue at 92nd Street.
מוזיאון דל בריו
אמנות מאמריקה הלטינית ומהקריביים תמתין לכם במוזיאון דל בריו חינם אין כסף בימי חמישי, מ-11:00 עד 17:00. 1230 Fifth Avenue at 104th Street.
מוזיאון לאמנויות ולעיצוב
בימי חמישי, מ-18:00 עד 20:00, תשלמו כמה שתרצו כדי לחזות במה שלמוזיאון הזה יש להציע. 40 West 53rd Street.

הולכים ברגל: פתרון לזקנים? אז מה

רחוב בסוהו בניו יורק (צילום: צ'לסי)
סוהו. מתאים לכל גיל|צילום: צ'לסי

ללכת זה נחמד, גם ככה סתם, כמו שאלוהים התכוון, אבל גם במאורגן. ארגונים שונים בניו יורק מארגנים יופי של סיורי חינם ברחבי העיר, ויש שיקראו לזה פתרון של זקנים, אבל יש שיאמרו שעזבו אתכם שטויות, זה בחינם. הסיור בדאונטאון זכה לאחלה פידבק, וגם האחרים נשמעים לא רע. פרטים על סיורי חינם שווים להפליא באתרים היסטוריים (הבית של אדגר אלן פו, למשל) תמצאו באתר הזה, וגם במבשלת ברוקלין (North 11th Street, ברוקלין) ובמפעל של סטיינוויי (1 Steinway Place, Long Island City), ההוא מהפסנתרים, תוכלו לסייר בלי לבזבז אפילו דולר אחד.