"מה דעתך על טיול משפחתי לנובה סקוטיה שבקנדה"? שאלתי את בעלי, בערב חורפי אחד בעודנו יושבים מכורבלים מול הקמין. "ועוד משהו", הוספתי, "אולי נעשה את הטיול בקראוון"? לשמחתי, בעלי חובב אתגרים והחלטנו להזמין קראוון גדול ל-10 ימים שיתאים למשפחה שלנו, כולל חדר שינה אחורי ושולחן ב"סלון" עליו היו פזורים כל העת משחקי קופסא, קלפים וכמובן כמה דברים לנשנש.

לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

נושא הטלפונים הניידים בחו"ל היה פחות רלוונטי, כך שיכולנו להתנתק וליהנות מהחופשה אמיתית (לא תמיד זה ככה מבטיחה לכם, אבל יש מקומות שזה משתלב נהדר הניתוק הזה). מכיוון שממילא החלטנו גם לבקר חברים טובים בניו יורק, אז החיבור למזרח קנדה הסתדר ממש מצוין.

הקראוון (צילום: מירב טלמור קשי)
הבית שלנו למשך 10 ימים|צילום: מירב טלמור קשי

נובה סקוטיה (צילום: מירב טלמור קשי)
"יכולנו להתנתק וליהנות מהחופשה אמיתית"|צילום: מירב טלמור קשי

לפני שמתחילים

נובה סקוטיה (NOVA SCOTIA), סקוטלנד הדשה, היא פרובינציה קנדית קטנה לחוף האוקיינוס האטלנטי. שטחה משתרע על פני 55,285 קמ"ר, נכון לשנת 2016 מתגוררים בה כ-923,598 תושבים ובירתה היא העיר הליפקס (HALIFAX) . היא גדולה כפליים מישראל ואין בה מקום שמרוחק מהים יותר מ-56 ק"מ. מזג האוויר בה מזכיר את מזג האוויר לחוף הים הבלטי בצפון אירופה. 

חשוב לציין שאנחנו נסענו במחצית ספטמבר, כך שבעצם סגרנו את עונת התיירות בחבל ארץ זה. במהלך היום היה נעים רוב הזמן ובערבים קריר (בבוקר ביגוד קצר ובערבים ביגוד ארוך, לא הרבה מעבר לזה) וכמובן זכינו בחניונים לא עמוסים כלל, ובאפשרויות כניסה זריזות יותר לאתרי הטיול.

נובה סקוטיה (צילום: גוגל מפות, צילום מסך)
נובה סקוטיה|צילום: גוגל מפות, צילום מסך
נובה סקוטיה (צילום: מירב טלמור קשי)
אין נקודה שרוחקה יותר מ-56 ק"מ מהים|צילום: מירב טלמור קשי

נובה סקוטיה (צילום: מירב טלמור קשי)
אין סוף אטרקציות בסקוטלנד החדשה|צילום: מירב טלמור קשי

אנחנו שכרנו כאמור קראוון מדגם C30 מחברת "קרוז אמריקה", משום שהתחלנו את הטיול בארצות הברית. כמובן שאפשר לטוס ישירות לקנדה ולהשכיר ישירות שם קראוון (קרוז קנדה) ובכל אופן, מי שמתכנן לעשות זאת יבדוק או יתייעץ לפני כן לגבי מסלולי הנסיעה והכבישים, כי לא בכל מקום ניתן להיכנס עם הקראוון. ישנם חניונים מיוחדים, אשר ניתן להזמין בהם מקום ספציפי ("ספוט"). כמובן שנוף לים שווה גם שם יותר כסף, קחו בחשבון.

נקודה נוספת מהותית מאוד, בעיקר עם ילדים, מרבית הבישולים שלנו בוצעו בקראוון, ניתן לעשות זאת רק בחניונים, כאשר הקראוון מחובר לחשמל ומים זורמים. היערכו בהתאם. אנחנו הבאנו איתנו קצת אוכל ישראלי שנוח מאוד לטיול מסוג כזה: פתיתים, קוסקוס מהיר, שקדי מרק וכיוצא בזה.. כמו כן, יש לתאם היטב הגעה בשעה מאוחרת וחשוכה ולעדכן את מפעילי החניון. הקראוון מאפשר נוחות נהדרת שבה אין צורך להתחיל לסחוב מזוודות, לפרוק, להתארגן, אלא פשוט להחנות את הקראוון –RV , להתרווח, אולי להדליק מדורה במקומות המיועדים לכך, להתיידד עם השכנים (הקנדים שאנחנו פגשנו היו מקסימים ומנוסים מאוד ושיתפו אותנו בשמחה בטיפים וגם בשאלות על ישראל).

יצאנו לדרך

את הטיול שלנו התחלנו מניו ברונזוויק (NEW BRONSWIK). זו הנקודה בה חצינו את הגבול ממיין ארצות הברית - לקנדה. נקודת העצירה ראשונה שלנו הייתה בסנט אנדרוז (SAINT ANDREWS) עיירה קטנה וציורית, שממנה ישנן מספר אופציות לשיט לוויתנים. כאן חשוב לבדוק האם זו עונה מתאימה לצפייה בלוויתנים ובכל אופן, כל חברה שבדקתי, לא התחייבה על כך שנצליח לראות לוויתנים וגם איננה מתחייבת להחזיר כסף במידה ולא נצליח לראות אותם (מרק אפונה של שודדי ים כן מובטח). לשמחתנו, מחצית ספטמבר, העונה בה טיילנו, היא עונה מתאימה ואכן הגיעו אלינו מספר לוויתנים מרשימים מאוד במהלך השייט.סוג הלוויתן הוא (HUMPBACK WHALE) ובתרגום – לוויתן גדול סנפיר. מיותר לציין שכאשר זיהינו יחד עם הקפטן את הלוויתנים, היתה התרגשות רבה בקרב נוסעי הספינה .היינו כבר בכמה מקומות בעולם בשיט לוויתנים ואין ספק שזה היה מרשים ביותר.

ניו ברונזוויק (צילום: מירב טלמור קשי)
ניו ברוזוויק|צילום: מירב טלמור קשי

שייט לוויתנים (צילום: מירב טלמור קשי)
שיט לוויתנים בסנט אנדרוז|צילום: מירב טלמור קשי

מסנט אנדרוז המשכנו לאורך החוף לכיוון FUNDY NATIONAL PARK. המלצה חמה שלי, אם אתם יכולים, הישארו לישון שם לילה או שניים. פארק ירוק ומרשים בגודלו, המאפשר מגוון מסלולים יומיים שנקודת ההתחלה שלהם היא מהחניון, כך שאין צורך להזיז את הקראוון. מה יותר טוב מלפתוח את הבוקר בקפה וארוחה קלה וישר לצאת לטיול. מהפארק ממשיכים למפרץ פאנדי , כאשר גולת הכותרת היא סלעי הופוול (HOPWELL ROCKS) אלו סלעי ענק המכונים גם "עציצי סלעים", או פשוט "הסלעים". סלעים עצומים בגודלם, שנמצאים באחת הנקודות המיוחדות והמעניינות, בה ניתן לראות הבדלים עצומים בין גאות לשפל. בשיא השפל, מאשרים למבקרים לטייל על החוף הבוצי, להרגיש את עוצמת סלעי הענק בגובה של 12-21 מטר ובשיא הגאות ניתן לשוט בין הסלעים או להשקיף מתצפית עליונה.

פארק לאומי פאנדי (צילום: מירב טלמור קשי)
אל תוותרו על שינה בפארק הלאומי פאנדי|צילום: מירב טלמור קשי

Hoppwwell Rocks (צילום: מירב טלמור קשי)
סלעי הופוול בזמן השפל|צילום: מירב טלמור קשי

טיפ חשוב: ישנו אתר מידע מסודר וחשוב מאוד להתעדכן בשעות הכניסה להופוול, מתי ניתן לרדת ומתי לא, בכדי שהנסיעה לשם לא תהייה לחינם. מי שמוכן להישאר באזור, מומלץ להגיע גם בשעות השפל וגם בשעות הגאות. קשה להאמין שרגע אחד אתה מטייל למרגלות הסלעים, טובל רגליים במי הים וברגע השני, הכל מוצף במים. אל תחמיצו, תופעת טבע מרשימה ביותר.

"עצרו רגע"

הליפקס (HALIFAX), בירתה של נובה סקוטיה. עיר שוקקת חיים, עשירה בפאבים, מועדונים, טיילת מרשימה לנמל הליפקס ועוד אטרקציות מגוונות. אציין כאן שני מקומות שמומלץ לבקר בהם, למרות שאנחנו לא הצלחנו להגיע, עקב שינויי מזג אוויר ושינוי קל במסלול. הראשונה: מצודת הליפקס. נבנתה כהגנה מפני אויבים שניסו לחדור לעיר ונחשבת כאתר התיירות מספר 1 בעיר. השנייה: גנים ויקטוריאניים מרשימים בשטח של 69 דונם, הגנים הציבורים של הליפקס הינם המלצה לכל מי שחובב את הז'אנר. אני תמיד מקפידה ליצור גיוון בין שלל הפעילויות בטיול ויש לי תחושה שהליכה נינוחה בין הפרחים והגנים המטופחים, יכולה בהחלט להשרות אווירה מלכותית על כולם. הגנים הללו מושכים הן תיירים והן תושבים מקומיים, מה גם שבעונה המתויירת, קרי יוני עד ספטמבר, ניתן לעיתים לצפות בקונצרטים המתקיימים בגנים. כל המידע כמובן באתר.

עובדה מעניינת נוספת היא כמות המגדלורים הפרושים בנובה סקוטיה. ישנם לפחות 150 מגדלורים בנקודות שונות. ניתן לנסוע "בדרך המגדלורים", או להחליט לדגום אחד או שניים. אנחנו בחרנו לבקר במגדלור המפורסם ביותר בנובה סקוטיה - פגיס קוב (PEGGY'S COVE) . המגדלור של פגיס קוב נבנה בשנת 1915 ועד 2009 ניתן היה לשלוח גלויה מהדואר שבמקום. המגדלור עצמו, כמו צומח מתוך סלעי ענק מחורצים ומפוארים. הטיול על גבי הסלעים עצמם היא חוויה מיוחדת במינה, אולם שימו לב היטב, הגלים מתנפצים והסלעים עלולים להיות חלקים, שמרו על הילדים שלא יתקרבו לקצה. שימו עין כל העת. גם צילומים יכולים להיות יפים ומיוחדים, לא ממש על קצה הצוק. ועוד טיפ קטן ממני: העיירה הקטנה ממנה עולים למגדלור, עיירת דייגים קטנה, ציורית ומיוחדת מאין כמותה, הקדישו לה קצת זמן. בכל מקרה עוברים דרכה, אבל יש הבדל בין לרוץ לעבר היעד, לבין לנשום רגע את אוויר ואווירת המקום.

Nova Scotia - Near Peggis Cove (צילום: מירב טלמור קשי)
פגיס קוב|צילום: מירב טלמור קשי
_

OBJ

מפגיס קוב המשכנו לעיר לוננבורג (LUNENBURG) שהוכרזה על ידי אונסק"ו כעיר לשימור. לוננבורג נמצאת דרומית לבירה הליפקס, בערך כשעה נסיעה ממנה. ואפשר בהחלט לשלב אותה עם הביקור בפגיס קוב או לישון באזור ואז להמשיך ולטייל בדרומה של נובה סקוטיה. המראה שהכי הרשים אותי בטיול בלוננבורג, היו הבתים הצבעוניים, בעיקר הבתים האדומים שרבים מהם ממוקמים על יד הנמל. יש שיאמרו: נורבגיה, שבדיה, סקוטלנד, בכל אופן, אנחנו התיישבנו שם והיינו מוקסמים. טוב שהיו לנו עוד תוכניות לביקור במוזיאון דייגים, בית משוחזר וגם איזו שיחת סקייפ לישראל – כי היי, חגים, זה הזמן לשלוח הודעות "חג שמח" למשפחה וחברים.

לקראת הסוף

שלושה ימים לפני סוף הטיול, החל לרדת גשם זלעפות ואנחנו, שהיינו בדרכנו למסלול נופי מפותל מאוד, התלבטנו רבות, משום שנסיעה כזו יכולה להיות בהחלט מסוכנת. בהמלצת הקנדים ומפקד הטיול - בעלי, הוחלט לקחת קצת את הזמן בדרומה של נובה סקוטיה ורק אז להגיע לדרך הנופית המיוחדת. הקבוט טרייל (CABOT TRAIL) ממוקם בקייפ ברטון (CAPE BRETON) ונחשב לדרך הנוף הכי יפה בצפון אמריקה. הדרך כולה כוללת נקודות תצפית רבות, מגוון רחב מאוד של מסלולי הליכה, חופים וכמובן חניונים לכלי רכב. כדאי לזכור שבמידה ובחרתם לטייל בקראוון, בטח מהסוג הגדול שלנו, חשוב לנסוע בזהירות.  מבחינתנו הקבוט טרייל חתם את הטיול בצורה מושלמת. גילינו חבל ארץ שעד אותו הרגע הייתהה עבורנו לא נודעת.

לוננברג נובה סקוטיה (צילום: מירב טלמור קשי)
נורבגיה? שבדיה? לוננברג!|צילום: מירב טלמור קשי

טיפ קטן לסיום: הזכרתי קודם את שינויי מזג האוויר שהובילו לשינויים קלים בתוכנית. אני תמיד נוסעת עם תכנון טיול מפורט כולל אופציה ב' ויש גם קצת אופציה ג'. ככה מתאפשר לי ללמוד רבות על התרבות, האזור הגיאוגרפי ומסלולי טיול, מסעדות ושווקים, חנויות מעניינות, פעילויות מסוגים שונים (כל ילד ומה שהוא אוהב לעשות ועם מתבגרים זה בכלל פרט חשוב מאוד). בסוף תמיד אפשר לבחור, לשנות, לחשב מסלול מחדש – תרתי משמע.

Nova Scotia Cabbot Trail (צילום: מירב טלמור קשי)
דרך הנוף הכי יפה בצפון אמריקה. קבוט טרייל|צילום: מירב טלמור קשי

קנדה היא מדינה נוחה מאוד לטיול, נקייה ומסבירת פנים, ובכל מקום מצאנו מרכזי מידע וניתן היה ניתן להתייעץ ולהתלבט בקלות עם המקומיים. יש עוד הרבה לראות ולעשות – גם בדרומה של נובה סקוטיה וגם באי הנסיך אדוארד – אבל נשאיר טעם של עוד.

מירב טלמור-קשי היא יועצת טיולים בארץ ובעולם.  בכל מקרה ובכל שאלה – אפשר לפנות לתכנון וייעוץ מסלול ליעד זה או אחר.

רגע של יוגה בנובה סקוטיה (צילום: מירב טלמור קשי)
"תמיד תשאירו זמן לחשב מסלול מחדש". מירב טלמור-קשי|צילום: מירב טלמור קשי