כשחושבים על הערים שעשו לנו את זה בשנה החולפת מיד עולה לתודעה, באופן כמעט פבלובי, ציר העונג שנע בין ניו יורק- לונדון- פריז וטוקיו. השליטה של רבעיית הצמרת הזו מגובה גם במספרים: ניו יורק היא העיר עם הכי הרבה תאטראות בעולם, בפאריז הכי הרבה בתי קולנוע ובתי קפה, בלונדון הכי הרבה מוזיאונים ובטוקיו הכי הרבה מסעדות. הנתונים הללו לא עתידים להשתנות בזמן הקרוב. אך בשנה האחרונה ניצנצו להם לא מעט ערים גדולות שיכולות לתת פייט, ולו מבחינת המחיר ורוח הנעורים התזזיתית שנושבת מרחובותיהן. קבלו אותן:

ברלין

העיר שעשתה הכי הרבה כותרות בשנה החולפת, במיוחד בהקשר הישראלי. האמת, קישקושי המילקי, תדמית הזקנים המגודלים ומסגרות המשקפיים שגדלו על סטרואידים אופטימטריסטיים עושים עוול לעיר הזו. ברלין היא הרבה יותר ממעדני חלב וחולצות משובצות על קולב. בברלין היא היום טוענת רצינית לכתר הבירה התרבותית של אירופה. הדבר שהכי מפחיד בכל הסיפור הזה הוא שגם האמריקאים כבר גילו את זה עם כתבות שער מהללות.

ברלין
הרבה יותר מקשקושי מילקי. ברלין

ורשה

לכל אלה שהתחילו להתלונן שברלין הפכה להמונית מדי, קבלו את ברלין הבאה: ורשה היא כל מה שברלין היתה לפני עשר שנים, בחורה לוהטת ותמימה שעדיין לא יודעת שהיא כזו. כמו עם ברלין, גם כאן אפשר לומר שהישראלים גילו אותה לפני כולם. הטיסות הזולות והחיבוק של הממסד הפולני, במיוחד הקולינרי והתרבותי, הפך את קו ורשה תל אביב לאחד מהערוצים הפוריים והסגוניים ביותר שבין אירופה ללבנט.

ורשה, יעדים 2013 (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כל מה שברלין היתה לפני עשר שנים. ורשה|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

רייקיאוויק

המשבר הכלכלי העולמי הגדול של 2008 חולל גם כמה דברים טובים. למשל העובדה שאיסלנד, שהיתה בעבר המדינה היקרה ביותר ביקום, פשטה את הרגל והפכה לנגישה. מאז המשבר התמססו לא מעט קרחונים והכלכלה הצליחה להתאושש, אבל מדינת האי הקטנה הפכה למחוברת הרבה יותר. רייקיאוויק, עיר הבירה שמונה 200,000 תושבים בלבד, תמיד היתה סמל לתרבות אינדי מרדנית (מי אמר ביורק ולא קיבל?), אבל עכשיו היא הפכה לאחת מהבירות העולמיות בכמות הקונצרטים, ההופעות והפסטיבלים שנערכים בתחומה.

רייקיאוויק, איסלנד
סמל תרבותי. רייקיאוויק

קיוטו

טוקיו, טוקיו, טוקיו. כולם רוצים להיות בטוקיו. אך כדאי לדעת שקיוטו היא היא הבירה התרבותית האמיתית של יפן. היא העיר שמתרחשים בה הכי הרבה פסטיבלים בעולם. בשנה החולפת ביקרו בה 52 מיליון תיירים- מספר שיא של כל הזמנים, והיא הוכתרה ע"י מגזינים מקצועיים כ"עיר הכי אטרקטיבית בעולם לשנת 2014”.

קיוטו, יעדים סולו, קרדיט אימג'בנק טינסטוק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הכי הרבה פסטיבלים בעולם. קיוטו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ריו דה ז'נרו

בשנה שברזיל מארחת את המונדיאל אין סיכוי שריו דה ז'נרו לא תכנס לרשימה שכזו. נכון, הנסיבות מבחינתה די אומללות: הגמר שהיא אירחה באיצטדיון המרקאנה שבתחומה לא כלל את נבחרת ברזיל האומללה שגם מיליון גאלונים של קאפירניה לא יצליחו להשכיח את עומק הבושה, אבל עדיין נמשיך לזקוף לזכותה את שמחת החיים ואת הכנסת האורחים שאיפיינו אותה, במיוחד לאחר כל נבועות הזעם האפוקלפטיות שהופרחו לפני תחילת המשחקים.

ריו דה ז'נרו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אירחה את המונדיאל. ריו דה ז'נרו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מלבורן

השנה נבחרה מלבורן בסקר עולמי מקיף, לעיר העולמית שהכי שווה לחיות בה. הסקר שילב בין מספר פרמטרים כמו יוקר מחיה, אופציות תרבותיות, קולינריה ואיכות סביבה.כל מה שיש לנו לעשות זה להתבאס מכך שהיא כה רחוקה, או פשוט לקנות כרטיס ב2500 דולר ולטוס לעיר שעושה הכי נעים בחצי כדור הדרומי.

מלבורן, אוסטרליה (צילום: Mark Dadswell, GettyImages IL)
העיר העולמית שהכי שווה לחיות בה. מלבורן|צילום: Mark Dadswell, GettyImages IL

קופנהאגן

הקטע עם סקרים שמכריזים על הערים שהכי שווה לחיות בהם בעולם הוא שהם לא חד משמעיים. סקר של מגזין מונוקול קבע שדווקא קופנהאגן היא העיר שהכי כיף לחיות בה. גם עם הסקר הזה אנחנו יכולים להזדהות. קופנהאגן היא באמת עיר נפלאה, ואם נמלים על הצלחת במסעדה שנחשבת להכי טובה בעולם מעוררות בכם ריפלקס הקאה, תמיד תוכלו לשטוף את זה עם בירה טובה.

קופנהגן, דנמרק (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ואולי כאן הכי כדאי להעביר את החיים. קופנהגן|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הונג קונג

הונג קונג עלתה השנה לכותרות עקב הפגנות הענק שהתרחשו בה. אבל דווקא משום כך שווה להתעכב עליה. הונג קונג היא לא במקרה העיר הכי תוססת בעולם - הן מבחינה תרבותית, הן מבחינה קולינרית והן מבחינה פוליטית. השנה היא נבחרה ל"עיר הכי מעוררת השראה", בין היתר בגלל המעורבות החברתית והתודעה הפולטית הגבוהה של תושביה.לנו נותר רק להביט ולקנא.

קוי אופק, הונג קונג (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מעוררת השראה. הונג קונג|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

אוסטין

החידון השבועי לילד: מהי בירת המוסיקה של ארה"ב. אם עניתם ניו אורלינס חישבו שוב. אתם לא לבד, ניו אורלינס עשתה לעצמה, ובמידה חדשה של צדק, שם כאימפריה מוסיקלית. אך בשנים האחרונות אוסטין, בירת טקסס, היא בירת המוסיקה הבלתי מעורערת של ארה"ב. ליתר דיוק, אוסטין היא כיום העיר שבתחומה מתקיימות הכי הרבה הופעות חיות בתבל, ביחס למספר תושבים. זה לא מסתכם רק רק במוסיקה אלא גם בפסטיבלי קולנוע, תיאטרון ושירה. אז שאתם לוקחים את עגל המחמד שלכם כדי לראות רודיאו בטקסס, דעו שיש עוד דברים לעשות מלבד לאכול המבורגר.

אוסטין, טקסס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בירת המוסיקה של ארה"ב. אוסטין|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

סרייבו

בעולם אוטופי, מאוד רוצים היינו שירושלים תיטול חלק ברשימת ערים שכזו. אך כולנו כולנו יכולים להסכים שזו לא היתה שנתה הגדולה של ירושלים. חבל כי יש ממי לקחת דוגמא. קחו למשל את סרייבו: העיר שדיממה למוות בשנות התשעים כחלק מהמלחמות האתניות ששיסעו את הבלקן, היא כיום מופת לדו קיום, או יותר נכון לתלת קיום בין בוסנים, סרבים וקרואטים. העיר שמכונה לא פעם "ירושלים של אירופה" היא היום אחת הפנינות העולות של אירופה, עם שלל אירועי תרבות, ספורט חורף ואוכל לא רע בכלל, וכל זאת בלי אירועי ירי או דקירה.

סרייבו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מופת לדו קיום. סרייבו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

ולאן אתם חייבים לטוס ב-2015

מילאנו

מילאנו היא עיר שתמיד שווה ומעניין לבקר בה, אך בשנה הקרובה מעניין במיוחד, שכן, בין ה 1 למאי ועד ה 31 לאוקטובר היא תארח את "אקספו 2015" - היריד העולמי העצום, שהוא האירוע הבינלאומי השלישי בחשבותו (הכלכלית והתרבותית), אחרי האולימפיאדה והמונדיאל.

טורסהאבן

רובכם בוודאי לא שמעתם טורסהאבן- בירת איי פארו, שהיא לא רק עיר הבירה הקטנה ביותר באירופה אלא גם העתיקה שבהן. בדרך כלל מדובר בעיירת דייגים מנומנמת למדי, אלא שב 20 למרץ, איי פארו עתידה להיות המדינה היחידה בשנת 2015 שבה ניתן יהיה לחזות בליקוי חמה מלא. האירוע הנדיר יקבץ אל האי עשרות אלפי תיירים נלהבים, בעיקר בריטים, שיחגגו במסיבות ענק תחת כיפת השמיים. כדאי להביא מעיל וכדורים נגד כאבי ראש.

וינה

אחת הערים הכי אטרקטיביות לשנה הקרובה היא וינה, שפשוט מתפוצצת מחגיגות ואירועים. מלבד שלל אירועי ספורט אופרה,רוק והמועדונים המוצלחים שחוגגים לאורך כל השנה, היא תארח פסטיבל ג'ז בינלאומי, מרתון, פסטיבלי קולנוע בינלאומיים מצעד הגאווה  ואפילו את האירוויזיון. רק אל תשכחו לקנות כדורי מוצרט קוגל בדרך חזרה

סיאול

במלחמה של הקיץ האחרון חברת קוריאן אייר היתה הראשונה מבין החברות הזרות להפסיק את הטיסות לישראל. זה הפחיד נורא, כי שימור הקו הישיר לסיאול חשוב לא רק לאנשי עסקים אלא לכל מי שרוצה להגיע בקלות לאחד מהיעדים הכי נחשקים בעולם. סיאול היא עיר מחשמלת, עם מסעדות נהדרות ברים שוקקים, ואירועי תרבות שנפתחת יותר ויותר לתיירות זרה. זה הזמן לבקר בה לפני שתתחיל חלילה עוד מלחמה.

סילבסטר 2015, וולינגטון.jpg (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יום הולדת 150 לעיר הבירה הדרומית בעולם. וולינגטון|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

וולינגטון

בשנה הקרובה תחגוג וולינגטון, בירת ניו זילנד ועיר הבירה הדרומית בעולם, 150 שנה להיותה בירת המדינה. לרגל האירוע תקיים העיר המנוסמת והמנומנמת בימים כתיקונם, שלל אירועים לאורך כל השנה. ואם לא בא לכם לחגוג,  תוכלו סתם לרבוץ כאן באחד מהפאבים או בתי הקפה המקומיים, שהם הפאבים ובתי הקפה הכי רחוקים שאתם יכולים למצוא בעולם הזה.