לבנון, נמצאת בימים אלה בעיצומו של משבר בכל החזיתות. המדינה שפעם הייתה ידועה כ"שווייץ של המזרח התיכון" מתמודדת עם משבר כלכלי חמור, חוסר יציבות פוליטית וחוסר ביטחון. למרות שהמצב הנוכחי נראה קודר למדי, ישנם כמה מומחים ופרשנים שמציירים תמונה אופטימית לעתיד אפשרי של לבנון - עתיד שבו המדינה תהיה משוחררת מאחיזת החיזבאללה, ותהפוך למרכז תיירות משגשג ומרכז תרבותי במזרח התיכון.

למצב המתרחש כעת בלבנון יש היבטים רבים שכולם מובילים לחיזבאללה ולאיראן. ארגון הטרור השיעי נוסד בתחילת שנות ה-80, הגדיל בהדרגה את כוחו והפך לגורם חשוב בזירה הפוליטית של לבנון והאזור כולו. הוא הוביל את לבנון להיות בת חסות של איראן, עם שיעורי אינפלציה גבוהים, אבטלה שרק ממשיכה לעלות ותדמית של מדינה בכאוס.

ביירות לבנון בתים מופגזים (צילום: AFP, getty images)
מצב העגום של לבנון מקשה על קיום העתיד האוטופי. ביירות|צילום: AFP, getty images

למרות המצב הקשה שבו המדינה נמצאת כבר שנים, ישנם מומחים שמאמינים כי למעשה המלחמה עם ישראל יכולה להיות ההזדמנות שלה חיכתה לבנון שנים. התיאוריה המרכזית אומרת כי יחד עם הסרת השפעתו של חיזבאללה, המדינה תוכל להתחיל בתהליך אורך וקשה של שיקום. החזון הזה, שנראה רחוק מאוד היום, יוכל לאפשר ללבנון לנצל את היתרונות שלה, בין אם בתיירות ובין אם בתרבות, וכך היא תוכל לבנות כלכלה חזקה. המדינה שממוקמת לחופי הים התיכון עם נוף שכולל הרים, עמקים וחופים, יכולה להפוך למוקד משיכה לתיירים מכל העולם.

ואכן, קולות אופטימיים מתחילים להישמע, ולא רק מתוך לבנון. בצל החיסול של נסראללה, פרסמה העיתונות בסעודיה מספר מאמרים שמביעים תקווה לעתיד טוב יותר בארץ הארזים. בתוך כך, ד"ר עוואד קרני, יועץ אסטרטגי סעודי בעל השפעה, פרסם פוסט ברשתות החברתיות שפונה לעם הלבנוני: "לכל הלבנונים החופשיים בעולם, חיזבאללה גרמה להרס ולחורבן בלבנון, גנב את כספי ילדיה והביא לפחד, עוני ואבטלה. למרות דבריו, הוא הוסיף גם חזון אופטימי: "אבל לבנון תחזור להיות סמל של פיתוח ושגשוג, וביירות, פריז של המזרח התיכון, תחזור להיות מגדלור של תרבות וספרות, התיירות תתאושש, הכלכלה תצמח, והמשקיעים ינהרו לביירות, טריפולי, צידון, כל הר הלבנון, הרמל, הבקעה, נבטיה וכל סנטימטר של לבנון מעכאר ועד צור".

אנשים ביירות לבנון  (צילום: Jeff Merheb, shutterstock)
יש כאלה שעוד חולמים על שגשוג|צילום: Jeff Merheb, shutterstock

 ביטא את התחושות הללו בפוסט שפרסם ברשתות החברתיות. הוא פנה

אוצרות הטבע מחכים להתגלות מחדש

הרומנטיזציה של לבנון כנראה שייכת בעיקר לעבר שלה, בזמנים שבהם היא נחשבה ל"מדינה אירופית במזרח התיכון" והושוותה לא פעם לשווייץ בזכות ההרים הגבוהים והמושלגים שלה. רחובות ביירות נבנו בסגנון אירופי-צרפתי, עם אדריכלות שיודעת לשלב סגנונות מערביים ומזרחיים, והתרבות שלה הייתה קוסמופוליטית בהרבה מזו של שאר המדינות באזור, כולל ישראל עצמה.

עיר הבירה ביירות הייתה ונשארה הלב הפועם של לבנון. בעבר היא הייתה ידועה בעיר של בתי קפה פריזאים, כיכרות ציוריות ורחובות של חנויות מעצבים. גם היום החלקים ההיסטוריים שלה מהווים עדות לעברה העשיר, אבל היא מאופיינת יותר במגדלי ובגורדי שחקים. בימי שגרה ביירות היא מוקד תיירות חי, והיא גם מפורסמת באופי היותר מתירני שלה יחסית לערי בירה אחרות במזרח התיכון.

 

כיכר ניג'מה מגדל הרולקס -  (צילום: Sun_Shine, ShutterStock)
פעם היא כונתה פריז של המזרח התיכון. ביירות, לבנון|צילום: Sun_Shine, ShutterStock

ביירות לבנון נוף - (צילום:  diplomedia, ShutterStock)
העיר הגדולה והמרכזית של המדינה. ביירות|צילום: diplomedia, ShutterStock

אבל התיירים שמגיעים ללבנון לא נשארים רק בביירות. העיר העתיקה בעלבכ, הממוקמת בעמק הבקאע (בקעת הלבנון), אולי מוכרת לישראלים מהחדשות, אבל היא מרכז חשוב של חורבות עתיקות. יש בה שרידים מרשימים של מקדשים רומיים, חלק מהמבנים הרומיים הגדולים והיפים במזרח התיכון. לעומת בעלבכ, העיר צור ששוכנת על חופי הים התיכון, מציעה שילוב של חופים יפים ואתרים ארכיאולוגיים מהתקופה הפניקית.

 

אוצרות הטבע של לבנון כוללים גם את מערות ג'עיתא הענקיות. מדובר על מערכת של מערות קרסטיות המשתרעות לאורך של תשעה קילומטרים. המערות שממוקמות צפונית לביירות נחשבות לאחד מפלאי הטבע של המזרח התיכון, ויש בהן נטיפים וזקיפים מרהיבים.

בעלבכ לבנון (צילום: Hans Wagemaker, shutterstock)
בעיר בעלבכ יש אתרים היסטוריים עתיקים מהיפים במזרח התיכון. מקדש בכחוס, בעלבכ|צילום: Hans Wagemaker, shutterstock

מערת ג'עיתא לבנון (צילום: shutterstock)
נחשבת לאחד מפלאי המזרח התיכון. מערת ג'עיתא|צילום: shutterstock

הרי השוף לבנון  (צילום: OSTILL is Franck Camhi, shutterstock)
הרי השוף מלאים בארזים כסמל המדינה|צילום: OSTILL is Franck Camhi, shutterstock

אחד היתרון של לבנון הוא הגודל שלה, או למעשה העובדה שהיא די קטנה. הנופים שלה משלבים הרים מושלגים בחורף, כמו רכס הרי השוף המרשימים, ועד לחופים חמים. בלבנון יש גם מספר רב של שמורות טבע, שבהן יש מפלים, יערות וחורשות עצי ארז עתיקים. המדינה גם ידועה ביין המשובח ובמטבח המפורסם שלה, שניהם גורמי משיכה חשובים לתיירים.

 

חזון אוטופי מלא באתגרים

אבל יופיה של לבנון אינו חשוב כל עוד האחיזה של חיזבאללה עדיין קיימת. השליטה הפוליטית והצבאית של חיזבאללה, ובתוך כך איראן, חולשת על כל תשתיות המדינה ועל המערכת הפוליטית שלה. התשתיות התיירותיות נפגשו במהלך השנים, וכדי להחזיר את התיירות ללבנון נדרשת השקעה עצומה בנמלי תעופה, כבישים, בתי מלון ומתקני תיירות אחרים. מעבר לכך, כדי להתנער מהתדמית הקשה שלבנון סובלת ממנה כעת, יהיה על המדינה לצאת בקמפיין שיווק נרחב כדי למשוך את התיירים מהעולם. 

מבחינתה כלכלית, ענף התיירות בלבנון של אחרי חיזבאללה, יכול להיות הקטר שמוביל את המדינה לצאת מהבור שבו היא נמצאת כעת. היא תעודד צמיחה של עסקים, תכניס כסף של השקעות זרות ותוביל גם לשגשוג של ענפים נלווים כמו מסעדנות, תחבורה ומסחר. 

 

צוקי היונים ביירות לבנון -  (צילום: diplomedia, ShutterStock)
בפני לבנון יעמדו אתגרים גדולים ביותר. ביירות|צילום: diplomedia, ShutterStock

החזון הזה של לבנון משגשגת ויציבה, עם חלום על ניקוי ארגוני הטרור וההשפעות הזרות בה, הוא עדיין בגדר תיאוריה או חלום בלבד. המציאות הנוכחית מורכבת והסוף עדיין לא נראה באופק, בטח שלא להגשמת מטרות כמו תיירות או שגשוג כלכלי. המדינה תצטרך להלחם כדי להביא את עצמה לתחילתו של תהליך שיקום ארוך ואינטנסיבי, ואת זה היא תוכל לעשות רק בעזרת סיוע חיצוני ורפורמות משמעותיות בכל המערכות. זה לא יהיה קל, אבל התמיכה בלבנון ובעם הלבנוני חזקה. מדינות העולם, ובייחוד צרפת שלה קשרים היסטוריים עם לבנון, בוחנות את המצב ומנסות להביא למצב שחיזבאללה יושמד אבל לבנון תשרוד.

ביירות מלמעלה (צילום: WitR, shutterstock)
לבנון תצטרך להילחם בשליטה בה כדי לחזור לעברה המשגשג|צילום: WitR, shutterstock

החזון של לבנון כמרכז תיירות ותרבות במזרח התיכון הוא אפשרי, אך הדרך להגשמתו ארוכה, מאתגרת ורצופה בסכנות. אם לבנון תצליח להתגבר על האתגרים הניצבים בפניה, היא עשויה לא רק לחזור למעמדה כ"שווייץ של המזרח התיכון", אלא אף להפוך למודל למדינות אחרות באזור.