ניצנה | כי יש עוד ערים נבטיות חוץ מממשית
כשחושבים על המושג "עיר נבטית", המקומות הראשונים שנזכרים בהם הם אתרי עין עובדת וממשית. אבל חשוב שתדעו שגם בגן הלאומי ניצנה ניתן למצוא שרידים נבטיים מעניינים ביותר. עוד במאה ה-19 זיהו חוקרים את ניצנה כעיר שהוקמה על ידי הנבטים, כאחת משש תחנות דרכים ברחבי הנגב. העיר קיבלה את מימיה משיטפונות החורף של נחל ניצנה הנמצא לרגליו של התל. כיום ניתן להתרשם באתר משרידים ארכיאולוגיים שונים מהתקופה הנבטית וכדאי לשלב את הביקור במקום בטיול יום שלם, הכולל גם ביקור במערת ניצנה, באנדרטה לזכר חללי חטיבה 8 ועוד אתרים.
איך מגיעים? מבאר שבע יש לנסוע בכביש 40 לכיוון צומת טללים. בצומת טללים יש להמשיך בכביש 211 מערבה, לכיוון ניצנה. הגן הלאומי עצמו שוכן כשני קילומטרים מדרום-מזרח לצומת ניצנה.
מחפשים טיסות זולות לחו"ל? היכנסו ל-smartair
נחל אל על | כי נחל עמוד הוא לא המסלול הרטוב היחידי בארץ
אחד המקומות האהובים לטיול רטוב בארץ הוא נחל עמוד, אולם טיול לנחל אל-על הוא טיול מפנק וכיפי לא פחות, שהמסלול בו עובר בשמורת טבע מרהיבה. נחל אל על הוא נחל איתן בו מתחתרים מים רבים ונשפכים שני מפלים. צבעו של המפל הראשון הוא שחור, כצבעה של הבזלת ברמת הגולן, אולם עוצמת המים הספיקה אך ורק כדי לחדור את הסלעים רק בחלק מהמקומות, וכך נחשף הגיר הלבן – ומכאן צבעו של המפל השני. לרגליו של כל אחד מהמפלים שוכנת בריכה מפתה, שקשה מאוד שלא להיכנס אליה וליהנות מהמים הצוננים. ניתן לבצע את המסלול בארבעה אופנים שונים, כל אחד שונה באורכו ובאופיו.
איך מגיעים? מצומת אפיק ממשיכים בכביש 98 לכיוון מגשימים עד לפניה לאבני איתן. שימו לב שזהו יישוב דתי. על כן, בימי חול ניתן להיכנס עם הרכב עד לחניון המפלים ממנו מתחיל השביל. בימי שבת וחג, ניתן להגיע לחניון המפלים בדרך עוקפת: כמאה מטרים לפני הכניסה ליישוב פונים שמאלה לדרך עפר, בה יש לנסוע על פי שילוט שהוצב במקום, עד לחניון.
כוכב הירדן | כי יש עוד מבצר צלבני מרהיב מלבד המונפורט
מי לא מכיר את מבצר המונפורט? אם תרצו לבקר במבצר צלבני אחר ופחות עמוס, קחו בחשבון את הגן הלאומי כוכב הירדן (בערבית כאוכב אל-הווא), השוכן במזרחה של רמת יששכר, בשולי הגליל התחתון. זהו גן לאומי בו קיימים שרידיו של מבצר צלבני קדום, כמו גם שרידים ארכיאולוגים מתקופות אחרות בהיסטוריה, ביניהם חורבותיהם של יישובים ערביים ועבריים קדומים. מהפסגה, שגובהה 312 מטר מעל פני הים, נשקפים נופים מדהימים - ומנקודת התצפית ניתן להשקיף אל עבר בקעת הירדן, הכנרת ועמק המעיינות.
איך מגיעים? לנוסעים בכביש 71, מכיוון בית שאן: בצומת כביש 90 יש לפנות לכיוון צפון ולנסוע על כביש 90 כ-12 קילומטר. משם, יש לפנות שמאלה לכוכב הירדן (יש שילוט במקום). לאחר הפניה שמאלה ממשיכים כ-6 קילומטר עד ההגעה.
הסרטבה | כי לא רק במצדה שווה לצפות בזריחה
אחד מאתרי התיירות החשובים בארץ והמפורסמים בעולם הוא המצדה, אולם במרחק של פחות משעת נסיעה שוכן אתר אחר, דומה באופיו, עם סיפור מרתק משלו ותצפית נהדרת על אזור הבקעה – הסרטבה. על פסגת ההר הגבוה ביותר בבקעת הירדן מצויים שרידי מבצר אותו בנה המלך החשמונאי אלכסנדר ינאי. על פי המשנה (מסכת ראש השנה), הדרך בה העבירו את הידיעה על קידוש החודש מירושלים אל בבל, הייתה באמצעות הדלקת משואות על ראשי ההרים. המשואה הראשונה הודלקה על פסגת הר הזיתים, השנייה הייתה בסרטבה והשלישית כבר הייתה מעבר לירדן. כיום על פסגת ההר מצויים שרידי המבצר ההוא, ונשקף משם נופה המרהיב של בקעת הירדן ומראותיה של ממלכת ירדן השכנה. אם יורדים מתחת לשיא הפסגה, ניתן להתרשם ממערכת אספקת מים יפה, הכוללת בורות מים (במדרון הדרומי), שרידי אמת מים וסכר.
איך מגיעים? נוסעים על כביש 90. בין הישובים שלומציון ומשואה תוכלו לראות ישנו שילוט המכוון אל ההר. שימו לב כי הכביש לא רחב במיוחד ויש בו עיקולים. יש לטפס עם הרכב עד האוכף. ליד שלט "שביל הנערים" המטיילים מבינכם ירדו, ואילו הנהג ימשיך עוד קצת הלאה, עד לשער הבסיס הצה"לי הסמוך. כאן ניתן להחנות את הרכב, ולשוב רגלית אל הנקודה בה ירדו המטיילים.
תל גזר | כי יש עוד אתרים ארכיאולוגיים חוץ מתל מגידו
לנוהרים אל תל מגידו ואל השרידים מתקופת הבית ראשון, דעו שבתל גזר, הצופה על עמק איילון, תוכלו ליהנות מאתר מעניין ויפה באותה המידה, אך מוכר פחות. זהו אתר ארכיאולוגי, המזוהה עם העיר הכנענית העתיקה גזר ושוכן על קו הים, בראשו של אחד התלים החשובים בארץ ישראל. סיפורו של תל גזר הולך למעלה מ-5,000 שנים אחורה, החל בעת הפליאוליתית ועד לימי הצלבנים. הוא נחשף בחפירות בשנת 1871 ומאז הפך לאתר ארכיאולוגי חשוב, המסייע בחקר אורחות חייהם של תושבי ארץ ישראל הקדומה. על התל ניתן להבחין בשרידי ביצורים שונים והשילוט המצוין במקום יסביר ויבאר לכם מה רואות עיניכם. ניתן אף לרדת במדרגות עץ תלולות אל עבר מערכת מים קדומה ומרשימה לא פחות. סיבה מצוינת נוספת להגיע למקום היא היותו נקודה נהדרת לפיקניק קטן, בייחוד בנקודת התצפית בה ניתן לחזות בשעות הערב בדמדומי שקיעה מרהיבים.
איך מגיעים? ניתן להגיע אל התל בקלות דרך המושב כרמי יוסף. יש להגיע אל רחוב הגפן ביישוב, לחנות בסופו ומשם בהליכה קלילה של כקילומטר מגיעים אל התל עצמו.
יער הרי נפתלי | כי לא רק ביער בן שמן יש ריח אורנים
על גבולו המזרחי של הגליל העליון, ממש על הקצה, מתפרסים להם רמות נפתלי ומשקיפים מזרחה אל עבר עמק החולה, החרמון והגולן. במקום בו הנוף הינו אטרקציה בפני עצמה, נטעה קק"ל את יער הרי נפתלי והכשירה שבילי הליכה המתאימים בחלקם גם לעגלת תינוקות. השילוב של נוף מצוקי, ריח אורנים ורוח קרירה בימים חמים הופך את המקום למומלץ ביותר לקפה, פיקניק, טיול ואפילו תמונה לשולחן העבודה שלכם במשרד. ממטולה ועד קרן נפתלי תוכלו ללכת בתוואי שביל ישראל וליהנות מקסמו של היער ואף מפעילויות אתגריות בצוק מנרה. מושלם למעוניינים להתחמק ממאסות המבקרים ביערות בן שמן, יתיר ושאר היערות הפופולריים.
איך מגיעים? מכביש 90 נפנה לכיוון כפר גלעדי ומשם בעקבות השילוט ליער הרי נפתלי. לבאים מכביש הצפון 886 יש לעבור את קיבוץ יפתח לכיוון צפון ולאחר כ-800 מטר נפנה ימינה לדרך נוף הרי נפתלי.
הגן הבהאי בעכו | כי בחיפה ביקרנו כבר מאה פעמים
מי לא מכיר את גני הבהאיים המרהיבים על צלע הכרמל בחיפה? אז מסתבר שיש גן דומה גם בעכו. גני בהאג'י שמצפון לעכו, מקיפים במעגל רחב את האחוזה ההיסטורית בה התגורר בשנות חייו האחרונות הבהא-אוללה, הנביא-המייסד של הדת הבהאית, כמו גם את המקדש בו הובא למנוחת עולמים. אל הגן המעגלי מוביל שביל גישה ארוך וישר שלאורכו נטועים ברושים וצמחייה טבעית. ההליכה בשבילי הגן מעוררת שלווה פנימית, המתעצמת ככל שמתקרבים למרכז. עם הכניסה אל לבו של האתר חש המבקר כאילו נכנס לעולם של רוגע ושלווה, מעין מקלט ללא קירות המגונן עליו מבלי ליצור תחושת סגירות. הגינון המעוצב והמדויק זורם סביב המבנים ההיסטוריים והאלמנטים הטבעיים, הכוללים שיקמה בת מאות שנים ומטע עצי זית עתיק. מתנדבים מכל העולם באים ומסייעים בתחזוקת הגן - ומומלץ לשוחח עימם במהלך הסיור הרגוע. שימו לב שבגלל החצץ המרפד את השבילים, עדיף לא לבוא עם עגלות תינוקות.
איך מגיעים? מצפון לעכו, בכביש 4 פונים בצמת שמרת שמאלה לעבר הכניסה הצפונית לעכו (כביש 8510) לאחר כמה מאות מטרים תראו פניה לעבר הגנים הבאהיים. ממשיכים עם הכביש עד למגרש החניה הנמצא מצפון לגנים.
הכותל הקטן | כי כבר אין מקום לפתקים בכותל המערבי
בסמטה צרה מצפון לכותל המערבי המוכר והחשוב לכולנו, חבויה לה חלקת כותל צנועה העונה לשם ה"כותל הקטן". זהו למעשה המשכו של קיר התמך המערבי של מתחם הר הבית מתקופת הבית השני, וחשיבותו נובעת מעצם הקרבה שלו לקודש הקודשים. בניגוד לרחבת הכותל הגדולה בה מתפללים אלפי יהודים בשבתות וחגים, לא עולה רחבת "הכותל הקטן" על חמישה מטרים. מרביתו של הקיר מכוסה בעפר ולכן הוא אינו גבוה במיוחד, אך המבקרים כאן יוכלו לחוש באמת כיצד נראתה רחבת הכותל המרכזית בתחילת דרכה מיד אחרי איחוד ירושלים. בשורה התחתונה: באין מקום לפתקכם בכותל המרכזי, שאו פעמכם לעבר הכותל הקטן ותהינו מחיבור יותר אותנטי למקום המופלא הזה.
איך מגיעים? מרחבת הכותל המערבי יש ללכת צפונה ברחוב הגיא עד למפגש שלו עם רחוב שער הברזל. יש לפנות מזרחה ברחוב שער הברזל ולפני הכניסה להר הבית לפנות צפונה.
מערות לוזית | כי מי לא היה במערות בית גוברין?
בין הרי ירושלים למישור החוף משתרעת לה שפלת יהודה, אזור גיאוגרפי זה ידוע בסלע הקרטון הרך והמתפורר שלו. עובדה זאת הביאה לשפע מחילות המסתור ומערות הקולומבריום המוכרות מימי הבית השני ומרד בר כוכבא - ולצד כל אלה מצויות להן מערות הפעמון בלוזית. המערות, שנחצבו בתקופה הערבית הקדומה (שהחלה במאה השביעית לספירה) שימשו לייצור סיד לטובת בנייה. תחילה, היו חופרים בסלע הנארי (כרום גירני גשה) ומהר מאוד מגיעים אל שכבת סלע הקרטון. צורת החציבה הביאה ליציבות הקרקע ומנעה קריסה - וכך, זאת לצד זאת עומדות להן שפע מערות פעמון "המשמיעות" את התלהבות המטיילים המסתובבים בקרבתן. זו חוויה שדומה מאוד לזו שבמערות המפורסמות של בית גוברין, אבל מאפשרת ליהנות בשקט יחסי גם בשבת עמוסה במיוחד.
איך מגיעים? מכביש 38 יש לפנות מערבה לכביש 353 לעבר לי-און, שריגים ולוזית. כאשר מגיעים לכביש המוליך ליישוב יש לפנות שמאלה (דרומה) לשביל עפר ולעקוב אחר סימון השבילים הכחול. המערות מתחת לקרקע ועל כן יש ללכת על פי הסימון בלבד. לאחר כ-10 דקות נסיעה תגיעו לרחבת עפר, שם תחנו את הרכב ותלכו לעבר המערות הסמוכות לחניה.
הבריכות בנחל עיט | כי נמאס להשתכשך עם כולם בבריכת הקצינים
איך מגיעים? מצומת המפלים (כביש 87) נפנה דרומה לכביש 808 ונסע ליישוב אניעם. יש להיכנס לאניעם ולהיצמד לגדר המערכת עד שמגיעים לחלקו הדרומי של היישוב ולשער המוליך החוצה מן היישוב. נחנה את הרכב ונרד כ-15 דקות עד שנתחיל לשמוע את רחש המים והבריכה.
* לעוד מסלולי טיול היכנסו לאתר "טיולי" מקבוצת אתרי "למטייל"