בימים האחרונים נראה שבארץ חווים מראות מוכרים - חלה עלייה נקודתית בתחלואה, בנתב"ג החל בלגן על פיקוח הנכנסים וקיימת ביקורת על כך. בנוסף, נשקלת החזרה של הגבלות ישנות כמו בידוד במלונית, עטיית מסכה ברחבי שדה התעופה ואף שימוש באזיקון לחוזרים שאינם מחוסנים וחייבים בבידוד. 

כל זאת, כאמור, קרה בעקבות העלייה בכמות ההדבקות ברחבי הארץ, שחלק גדול מהן הגיעו מחו"ל, ולאור התמונות מסוף השבוע האחרון בהם נראים ישראלים רבים חוזרים ארצה ללא שום בדיקה בנתב"ג. בעקבות כך, התכנסה אמש (א') הממשלה לדון על הצעדים להתמודדות עם נגיף הקורונה. החשש העיקרי של לא מעט אנשים כרגע הוא האם קיים סיכוי, שרגע לפני החופש הגדול והחגים, כשכולם כבר חלמו על חופשות בחו"ל, נתב"ג ייכנס למתכונת עבודה מצומצמת, כפי שקרה בכל הפעמים הקודמות בהן היתה בארץ עלייה בתחלואה. 

בדיון אתמול נאמר כי נקודות התורפה בשלב זה הן התפשטות "וריאנט הדלתא" (הוריאנט ההודי) ברחבי העולם, ביקורי ישראלים במדינות בהן המוטציה נפוצה והעובדה כי רבים מהשבים מחו"ל לא מקפידים על הנחיות הבידוד. בעקבות כך, נקבע כי יש לקיים עבודת מטה לבחינת אי ההתאמה בין מספר מפרי הבידוד מבין השבים מחו"ל לבין מספר הקנסות שהוטלו בפועל (באחריות המל"ל), לבחון הטלת קנסות על הורים לילדים מפרי בידוד במסגרת חוק הקורונה (באחריות היועץ המשפטי לממשלה), גיבוש המוכנות לקראת אפשרות של התפרצות תחלואה נוספת (באחריות משרד הבריאות).

נתב
מסתמן שסגירת נתב"ג לא תהיה הפתרון המיידי הפעם|צילום: זוהר צלח

שרת הפנים, איילת שקד, יוצאת בקריאה לציבור ואומרת כי: "לאחר ששנה שעברה בילינו בסגרים ובבידודים, אנחנו נכנסים כעת בהתרגשות רבה לחופשת הקיץ. משפחות רבות יטוסו לבלות בחו"ל ובשובן יצטרכו לגלות אחריות ולפעול בהתאם להנחיות. ההתפרצויות האחרונות קרו בגלל חזרה לארץ של בני משפחה שטרם התחסנו ולא שמרו על בידוד. כדי לעבור את הקיץ בשלום ולחזור במהרה אל השגרה שכל כך חיכינו לה – שמירה על ההנחיות הינה דבר הכרחי".

במשרד הפנים מבהירים שנכון לעכשיו, אזרחי ישראל רשאים לטוס לכל מדינה ולחזור מכל מדינה, למעט המדינות השחורות אשר עבורן הוקמה, ועדת חריגים: הודו, רוסיה, מקסיקו, ברזיל, דרום אפריקה וארגנטינה, בנוסף, נשקלת הטלת קנס לנוסעים אליהן, על מנת למנן את כמות הטסים. בנוסף, שרת הפנים, ח"כ איילת שקד, אומרת כי החל מה-01.7.21 יהיו הקלות נרחבות בכניסת זרים לישראל.

במקביל, ראש הממשלה, נפתלי בנט, הנחה לגייס 250 שוטרים לאכיפת בידוד לשבים מחו"ל. בנוסף דנו אתמול בממשלה לתת קנס להורים שילדיהם יפרו בידוד אך בינתיים ההחלטה טרם התקבלה רשמית ומחכים לחוות דעת של היועמ"ש.

עימות בנתב
הפיקוח על הבידוד ייגדל ונשקל לתת קנסות לטסים למדינות אדומות. אילוסטרציה|צילום: n12

גורמים בסביבתה של  ד"ר יפעת שאשא ביטון, שהייתה עד לאחרונה יו"ר ועדת הקורונה ובממשלה החדשה ומכהנת כעת כשרת החינוך, אומרים כי: "אנחנו לא במצב חירום. אם נפעל ונלחיץ עכשיו הציבור עלול שלא להאמין לנו כאשר נהיה באמת במצב חירום. חשוב וצריך שיהיה פיקוח על נתב"ג. צריך לשוב ולחדד את הנהלים עם העובדים בשדה התעופה. פיקוח נפש דוחה שבת ואסור היה להכניס אנשים ללא בדיקות, אנשים צריכים להיכנס בצורה מסודרת. יש כאן אחריות של משרד התחבורה ומשרד הבריאות שלא להכניס אף חולה מחדש, אין סיבה שיכנס חולה לארץ וצריך להדק את מנגנוני האבטחה ולחדד שכל מי שנכנס לארץ צריך לעבור בדיקה אך יחד עם זאת, אין כרגע שום דיבור על פתיחת מלוניות מחדש".

על אף התמונות מסוף השבוע האחרון, בהן נראו תורי ענק לבדיקות הקונה לנוחתים בנתב"ג רגע לפני כניסת השבת, דבר שהוביל לכניסתם של כמעט 3,000 אנשים ללא בדיקות, השמיים לא צפויים להיסגר בקרוב, כפי שנהגו לעשות תמיד במקרי קיצון. שרת התחבורה, מרב מיכאלי, שרת התחבורה, אומרת כי:  "אנחנו לא מעריכים שתהיה סגירה של נתב"ג אך הדיונים בניסיון למצוא את הפתרון היעיל ביותר למצב נמשכים".

גם גורמים בסביבתו של שר הבריאות החדש, ניצן הורוביץ, חושבים דומה ואומרים כי: "המגמה היא הפוכה. אנחנו לא רוצים לעצור טיסות". שר הבריאות, ניצן הורוביץ, הוסיף ואמר כי: "בעקבות מפרי הבידוד, אנו מבקשים להביא פתרונות חדשים לאכיפת הבידוד - פיקוח הדוק יותר. מדברים על חשש מהווריאנט ההודי שנראה שמדבק יותר. מניעת כניסה של וריאנטים מחו"ל. אנחנו מבקשים להגיע לפתרון שיבלום את הווריאנטים, במינימום הגבלות על טיסות. החליטו על הגדלה משמעותית של מתחם הבדיקות בנתב"ג - סוכם על שיתוף פעולה בין משרד התחבורה והבריאות, זה מה שלא היה עד עכשיו בממשלה הקודמת, וגרם לזריקת אחריות שפגעה בשבים מחול".