האם רשות האוכלוסין וההגירה יוצרת בכוונה תורים ארוכים בביקורת הדרכונים הרגילים בנמל התעופה בן גוריון כדי לגרום לנוסעים לעבור לדרכון ביומטרי? תלוי את מי שואלים.
נוסעים רבים שחזרו בשבועות האחרונים מחופשות החגים בחו"ל ונחתו בנתב"ג, נתקלו בתור ארוך מהרגיל בעמדת בידוק הדרכונים, שנמשך לעיתים בין 25 ל-40 דקות. מנגד, מי שהחזיקו בידיהם בדרכונים ביומטריים נעזרו בעשרות דיילות שסייעו להם תוך שניות ספורות לעבור את הבידוק ולהיכנס לתחומי הארץ.
>> לפייסבוק של mako חופש
"נחתנו מטביליסי בסביבות עשר בלילה, ניגשנו לעמדת הבידוק של הדרכונים הרגילים והיה שם תור ארוך מאוד"
טען מיקי סטנגר. "היו רק שתי עמדות פעילות בלבד וזמן ההמתנה היה משהו כמו 20-25 דקות. הרבה נוסעים התמרמרו שרשות האוכלוסין לא דאגה לתגבר את העמדות הרגילות, בעוד שהשירות שניתן בעמדות הביומטריות היה מהיר מאוד והם כמעט ולא עמדו בתור", המשיך.
סטנגר לא היה היחיד שהתלונן על התופעה בשבועות האחרונים. מאות בעלי דרכונים רגילים חוו את התורים הארוכים שנראו כי נגרמו באופן מכוון על ידי רשות האוכלוסין, על ידי פתיחת מספר מצומצם בלבד של דלפקי שירות לנוסעים שלא מעוניינים בדרכון ביומטרי.
גם ח"כ לשעבר, משה פייגלין המחזיק ברשותו דרכון רגיל ומתנגד באופן חריף ותקיף לקיומו של המאגר הביומטרי נאלץ לעמוד בתור. פייגלין העלה לפני מספר שבועות פוסט לדף הפייסבוק שלו הכולל תמונה שצילם אחד מפעיליו, בה רואים תור ארוך מאוד בעמדת בידוק הדרכונים, שרוב דלקפיה סגורים.
"לבעלי דרכונים ישראליים ששבו זה עתה מטיסה מתישה וצפופה מוקצה דלפק אחד בלבד (לבעלי דרכונים זרים חמישה). 'לכו תעשו דרכון ביומטרי", מסבירים עובדים במקום. כלומר או שתתנו לנו לסמן אתכם ולאגור את המידע האישי שלכם במאגר שאין מצב שלא ידלוף או שנטרטר אתכם עד צאת הנשמה", כתב.
פייגלין, שבעצמו עמד בתור דומה אחרי שנחת לאחרונה מחו"ל, סיפר ל-mako חופש: "הייתי בסיטואציה הזו כמה פעמים. יש כאן ללא ספק ניסיון של רשות האוכלוסין ליצור לחץ על הנוסעים הישראליים כדי שיעברו לדרכונים ביומטריים. התורים לא נוצרים ככה סתם. זה מכוון. אני מציע לאותם נוסעים לא להישבר, לא להיכנע ללחץ של רשות האוכלוסין ולהישאר עם דרכונים רגילים, אחרת בעתיד ישלמו ביוקר על כך שפרטיהם עברו למאגר הביומטרי" אמר. "תאמין לי שאני יודע שלא חסר כוח אדם לרשות. הם שופכים שם המון כסף. הם מעדיפים להעביר את כוח האדם לעמדות הביומטריות ולהעניש את בעלי הדרכונים הרגילים. בעיניי זה דבר פסול".
ד', נוסע שחזר לפני כשבוע וחצי מחו"ל לא האמין למראה עיניו כשהבחין בתור המטורף כהגדרתו בעמדת ביקורת הדרכונים הרגילים. "חזרתי לארץ וכרגיל היה טור מטורף בביקורת הגבולות. גם כשחזרתי בתחילת יוני מפריז היה שם תור מטורף. ראיתי הרבה תלונות בדף הפייסבוק של רשות האוכלוסין וההגירה, כך שזה לא קשור ליום ספציפי או לעונת שיא בטיסות", ציין ד'. "יכול להיות שמשרד הפנים מצמצם בכוונה את היקף העובדים בביקורת הגבולות כדי לאלץ אנשים להוציא דרכונים ביומטריים, ואם כן זה די חמור. אפילו שמעתי את אחת הפקידות מעודדת נוסע לעשות דרכון ביומטרי".
א', גורם לשעבר במשרד הפנים טוען, כי פקידים במשרדי מנהל האוכלוסין ברחבי הארץ דוחפים אזרחים לעבור לדרכונים ביומטריים מבלי להסביר להם על ההשלכות העתידיות של העניין. "מדובר בעיקר בקשישים, תלמידי תיכון וחיילים משוחררים שקל יותר לשכנע אותם לעבור לדרכונים ביומטריים. יש למשרד אינטרס ברור שאזרחים יוותרו על הדרכונים הרגילים ויש הנחיות לא כתובות בעניין הזה, הם הוציאו מיליוני שקלים על זה" הסביר אותו גורם.
ומה לגבי התורים בנתב"ג לאזרחים שאין להם דרכונים ביומטריים?
"בעמדות הביומטריות אתה תראה המון עובדים, כולל סדרנים ודיילות שיעזרו לנוסעים, בעוד שבעמדות של הדרכונים הרגילים הכול איטי ומסורבל ומספר העובדים קטן מאוד יחסית" פירט א'. "רק כשיש בלגן והתורים משתרכים, רואים שמעבירים את העובדים לסייע לבעלי הדרכונים הרגילים כדי לקצר את התורים ולמנוע מהומות".