לפני שלושה שבועות, ב-27 בספטמבר, הודיעה ארצות הברית כי ישראל עתידה להיכנס באופן רשמי לתוכנית הפטור מוויזה כבר בחודש נובמבר הקרוב. עם זאת, אך המלחמה הנוכחית עלולה להשפיע על ההכרזה הסופית. נכון לרגעים אלה עדיין לא ברור מה תהיה התשובה של האמריקנים לנוכח ההתפתחויות האחרונות, ובמשרד החוץ אומרים כי כל המשאבים מופנים למלחמה.
כדי להצטרף לתוכנית שבה חברות כ-40 מדינות מרחבי העולם, ישראל הייתה צריכה לעמוד במספר תנאים קריטיים עבור האמריקנים וביניהם גם מסירת פרטים על הנוסעים והקמת מערכת מתקדמת למעקב. אחד התנאים הבולטים הם סעיף שבו ישראל מתחייבת לאפשר לנוסעים בעלי אזרחות פלסטינית-אמריקנית להיכנס לשטח ישראל. משמעות הדבר היא גם מתן האפשרות לתושבים בעלי אזרחות אמריקנית המתגוררים בגדה המערבית להיכנס למשך 90 יום וגם כניסה של תושבי עזה בעלי דרכון אמריקני להיכנס לישראל כדי לטוס מנתב"ג.
ללא קשר למלחמה, הסעיף המדובר מציב את ישראל בעמדה בעייתית מבחינה ביטחונית, מאחר והוא מעמיד קשיים על השב"כ שהתחייב לבצע מעקב ולבדוק כל בקשה באופן פרטני כדי שיוכלו לסכל פגיעותביטחוניות. במערכת הביטחון מעריכים כי המספר של אזרחים פלסטינים-אמריקנים נע בין 70 ל-90 אלף איש. כדי להשלים את המשימה הזו ישראל נדרשת להקים מערכות שיעקבו גם אחר כל אחד מ-100 עד 130 התושבים העזתים המחזיקים באזרחות אמריקנית.
>> מהיר וקל: המדריך המלא למילוי טופס ESTA לארצות הברית
>> ויזה לארצות הברית לשגרירות: המדריך המלא להגשה באופן עצמאי
>> האותיות הקטנות: זה מה שחייבים לדעת אחרי קבלת הפטור מוויזה לארה"ב
בסוף חודש יולי הגיעה לישראל משלחת מיוחדת באופן דיסקרטי שבחנה את התנאים במעברי הגבול שבהם אמורים לעבור אותם אזרחים פלסטינים-אמריקנים. אותה משלחת ציינה כי הפיילוט שהתקיים נחתם בהצלחה. הדאגה לאזרחים האמריקנים בעזה ובגדה המערבית הפכה לתנאי חובה, שאותו דרשו גם 19 חברי קונגרס אמריקניים במכתב פנייה למזכיר המדינה אנתוני בלינקן, בו קראו להבטיח יחס שווה לכל אזרחי ארצות הברית וכי הם "כותבים את המכתב כדי להעלות מספר חששות בנוגע לכוונה לצרף את ישראל לתוכנית הפטור. התוכנית כשלעצמה, מרחיבה באופן אוטומטי את הזכויות של אזרחי ארה"ב באותן מדינות, אך לא ניתן לעמוד בדרישות ההדדיות, עד שיהיה שוויון וחופש תנועה מובטח לכל האזרחים האמריקאים", כתבו אותם חברי קונגרס.
מבחינת ישראל מדובר על ויתור קשה שהיא נאלצה לקבל כדי שתוכל להכניס את האזרחים הישראלים לתוכנית הפטור מוויזה. נדמה כעת שהתנאים הללו יהוו מכשול בדרך לקבלת הפטור, שיביא לחשיבה מחודשת על הצטרפות לתוכנית במידה שהאמריקנים ימשיכו להתעקש על סעיף הכנסת האזרחים הפלסטינים-אמריקנים מעזה ומהגדה המערבית לתוך גבולות ישראל.
כאמור, במשרד החוץ מדגישים כעת כי התהליך כולו נדחק הצידה והמשאבים כולם מופנים למלחמה. גם בשגרירות ארצות הברית בישראל עדיין אין תשובות לגבי המשך התוכנית וכניסתה של ישראל לפטור מוויזה. במידה ויידחה בימים הקרובים, ישראל תיאלץ לחכות לפחות עד לספטמבר הבא עד כדי שתוכל להציג שהיא עומדת בתנאים וביניהם אחוז סירוב לוויזה לישראלים שנמוך מ-3 אחוזים, נתון שישראל לא יכולה להתחייב לגביו עדיין. חשוב לציין כי עדיין לא ברור לגמרי מה יהיו ההחלטות הסופיות, אך סביר שהאתגרים הנוכחיים יקשו על קבלת הפטור באופן חלק.