הוויכוח סביב השימוש במונח "פוגרום" כדי לתאר את אירועי האלימות החמורים שהתרחשו באמסטרדם עולה שלב, וגורם למחלוקות עמוקות בין ראש עיריית אמסטרדם וגורמים פוליטיים בישראל.
ראש עיריית אמסטרדם, פמקה האלסמה, התנצלה על כך שכינתה את המהומות האלימות שפרצו בעיר בשבוע שעבר כ"פוגרום". במהלך מסיבת עיתונאים שנערכה ב-8 בנובמבר, האלסמה אמרה כי היא מבינה את הקשר ההיסטורי למונח, והוסיפה כי "זה מעלה זיכרונות מפוגרומים". אולם, אתמול בתוכנית טלוויזיה הולנדית, היא חזרה בה מהשימוש במילה וטענה כי היא לא התכוונה להחמיר את המצב. לדבריה, המילה "פוגרום" הפכה לפוליטית ומנוצלת כתעמולה על ידי גורמים שונים. "לא לזה התכוונתי", אמרה. היא האשימה את ממשלת ישראל בשימוש ציני במילה "פוגרום", שכביכול נועדה להפלות את תושבי העיר ממוצא מרוקאי ומוסלמי. היא גם ציינה כי מאורעות האלימות כללו לא רק תושבים מקומיים, אלא גם תיירים ישראלים, במיוחד אוהדי כדורגל של מכבי תל אביב.
בתגובה לדבריה של האלסמה, מגנה כעת שר החוץ הישראלי, גדעון סער, את אמירותיה של ראש העיר ויוצא נגד השימוש במילה "תעמולה" ביחס לאירועים. "ההצהרה של ראשת עיריית אמסטרדם היא מקוממת ולא מקובלת", אומר סער, "אסור שיצטרף כשל נוסף של טיוח", כשהוא מתייחס לדברים שהשמיעה האלסמה.
בתגובתו לדברים של האלסמה, סער מדגיש כי מאות אוהדים ישראלים, שהגיעו לצפות במשחק כדורגל בעיר, הותקפו על ידי אספסוף אלים שביקש לבדוק את דרכוניהם לפני שתקף אותם. "המילה ההולמת ביותר למה שקרה היא על כן: פוגרום", אומר שר החוץ.
בניגוד לדברי ראש העיר, סער מציין כי השימוש במילה "פוגרום" לא היה מוגבל רק לפוליטיקאים ישראלים. "פוליטיקאים הולנדים בכירים, כמו חירט וילדרס, קרוליין ואן דר פלאס וכריס סטופר, הכירו בחומרה ובאופי האנטישמי של התקרית". הוא מוסיף: "לעולם לא נקבל שוב את רדיפת יהודים על אדמת אירופה או בכל מקום אחר!".