מצב התיירות הנכנסת לישראל הידרדר לשפל חמור יותר אפילו מזה שהיה לאחר מבצע צוק איתן בעזה בקיץ 2014. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) שפורסמו החודש, 209 אלף תיירים הגיעו לישראל בנובמבר 2015 - ירידה של 4.6% לעומת נובמבר 2014. אם משווים את הנתונים הנוכחיים לנובמבר 2013 - לפני מבצע צוק איתן, תקופה שבה התיירות הנכנסת היתה במגמת עלייה - מתגלה במלואה חומרת הפגיעה, עם ירידה של 18.5% במספר התיירים.
לפני גל הטרור האחרון, שהתחיל באוקטובר, עוד נראה היה שהתיירות הנכנסת לישראל מתחילה להתאושש בהדרגה: בספטמבר נרשמה עלייה של 6% במספר התיירים שהגיעו לישראל מחו"ל לעומת התקופה המקבילה ב-2013; וגם באוגוסט הנתונים התקרבו לאלה של החודש המקביל ב-2013 - אבל באוקטובר המציאות השתנתה.
ריבוי אירועי הטרור בערי ישראל וסיקורם בתקשורת העולמית, השפיעו באופן מיידי על החלטת התיירים לבוא לבקר בישראל. באוקטובר אמנם נרשמה ירידה של 14.5% במספר התיירים לעומת אוקטובר 2013, אך הנתונים היו עדיין טובים מאלה של אוקטובר 2014. ואולם נתוני הלמ"ס לגבי נובמבר מלמדים שאין מקום לאופטימיות.
נתוני לינות התיירים בבתי המלון בישראל, שפורסמו אתמול, תואמים ומחזקים את מגמת המשבר הכללית בתיירות הנכנסת לישראל. בנובמבר נרשמו כ–699 אלף לינות תיירים - ירידה של 11% לעומת נובמבר אשתקד, שבו התיירות הנכנסת כבר היתה במשבר עמוק לאחר צוק איתן, וצניחה של 28% לעומת נובמבר 2013.
נועז בר ניר, מנכ"ל התאחדות המלונות בישראל, אמר בתגובה לנתונים כי "זו שנה שנייה ברציפות שנובמבר הוא חודש של משבר בתיירות הנכנסת. אשתקד התמודדנו עם משבר בעקבות מבצע צוק איתן, וכעת נקלענו שוב למשבר, על רקע אירועי הטרור ואזהרת המסע של ארה"ב לישראל. המצב אינו פשוט. רק התחלנו להתאושש מצוק איתן - ושוב משבר. הדיווחים מהשטח מציירים תמונה קשה של מיעוט הזמנות לחודשים הבאים והמתנה של מארגני תיירות בחו"ל לתקופות של רגיעה בישראל. על רקע המספרים, הציפייה היא לקמפיין מיידי לעידוד תיירות פנים ויציאה בקמפיין שיווק מסיבי בעולם לעידוד התיירות הנכנסת לישראל".
"לא יושבים בחיבוק ידיים"
אילנית מלכיאור, הממונה על התיירות ברשות לפיתוח ירושלים, מסכימה כי ענף התיירות בישראל נמצא במשבר מאז צוק איתן, אך טוענת כי זה לא חדש. "אנחנו מתמודדים כל יום עם החששות של התיירים, אבל אי־אפשר רק לקונן על זה", היא אומרת. "ירושלים, לדוגמה, למדה מניסיון העבר ואנחנו לא יושבים בחיבוק ידיים. אנחנו מתקשרים יום־יום עם משרד התיירות ומייצרים פתרונות יצירתיים כדי להמשיך ולהבטיח את תיירות הפנים והחוץ בעיר".
עוד אומרת מלכיאור כי המשבר הנוכחי בתיירות לא פוסח על מדינות האזור, ולכן יש פה גם הזדמנות. "אם הרוסים טסים פחות למצרים ולטורקיה, אנחנו יכולים להציע להם אלטרנטיבה. חברנו לעיריית תל אביב ולמשרד התיירות ואנחנו משווקים עכשיו חבילות נופש מוזלות לירושלים ולתל אביב לתיירים הרוסים. אנחנו גם משקיעים כסף ומאמצי הסברה בהבאת כנסים בינלאומיים בפרופיל גבוה לעיר, וחתמנו כבר עם חמישה כנסים ל–2016, למרות המצב. אין ספק שהתקופה מאתגרת, ענף התיירות לא אחראי על הביטחון בישראל אבל מחויב להמשיך וליצור פתרונות יצירתיים ולגייס את הממשלה, הרשויות המקומיות, בתי המלון וחברות התעופה לפעילות משותפת ואטרקטיבית״.
מיכאל וייס, מנהל פורום תיירות ירושלים ומבעלי מיזם סיורי הטעימות יאללה באסטה, שחלקם מתקיימים בשוק מחנה יהודה, מדווח על ירידה של 30% בהזמנות באוקטובר, ושל 15%–20% בנובמבר-דצמבר. "דצמבר אמור להיות חודש חזק, אבל אנחנו רואים שרבים מעדיפים לא להזמין סיורים בירושלים", הוא אומר. "עם זאת, אפשר להגיד שלשמחתנו הנתונים שלנו טובים משל אחרים, שחווים ירידות חדות יותר בהזמנות. מחר למשל, אמורים להיות לנו שלושה סיורים בירושלים, ואני מקווה שהם ייצאו לפועל, למרות הפיגוע בשער יפו".
לדברי וייס "המצב בירושלים ממשיך להיות קשה ודומה למה שהיה באינתיפאדה השנייה ב-2000. אני לא צריך את נתוני הלמ"ס כדי להבין שהמצב קשה מאוד".
לטענתו, לנוכח המשבר החמור נדרש גם פתרון שהוא פחות ברור מאליו, ויש להעניק גם הקלות לעסקי תיירות באזורים שחוו פגיעה קשה — בארנונה, כך שישלמו לפי מחזור ההכנסות שלהם, ובמס הכנסה. כמו כן הוא מציע להכריז על ירושלים ונצרת כערים שבהן לא יגבו מע"מ מעסקי תיירות ומוטי תיירות. "ככה המדינה תיתן אורך רוח ונשימה לעסקי התיירות", הוא מסביר. "זה לא אומר שיכניסו לי כסף לחשבון הבנק, אלא רק ייתנו לי אפשרות להמשיך להתקיים. כשצוק איתן נגמר לפחות התחילו לחזור ההזמנות, כי היה למבצע תאריך סיום. אבל עכשיו אפילו את זה אין לנו. צריך לתת מכות חשמל לענף, לנקוט פעולות לא שגרתיות - ולא לכנס עוד ישיבות ממשלה. גודל המעשים צריך להיות כגודל המשבר".
באברהם הוסטל בירושלים, שהאורחים בו הם תיירים בודדים ולא קבוצות כמו בבתי המלון, התפוסות בנובמבר היו החלשות ביותר זה ארבע שנים. "בהוסטלים הירידה התחילה להיות מורגשת מסוף אוקטובר ואפילו יותר בנובמבר. אנחנו לא רואים ביטולים, אנחנו אפילו לא שומעים אנשים ששואלים אם בטוח להגיע או לא - אנשים פשוט לא מזמינים מיטות. זה יותר דומה לאינתיפאדה השנייה ולא למבצע כזה או אחר", אומר ירון בורגין, מבעלי ההוסטל. "אין מבצע מוגדר אלא אווירה כללית, העובדה שכל אזור נראה בעייתי - סוריה, מצרים, טורקיה ואפילו פריז, גורמת לאנשים לחשוב שאמנם דעא"ש נמצאים בכל מקום, אבל למה ללכת לאזור שבו נמצא הבסיס שלהם.
"החודש היינו בקושי ב-50% תפוסה. אצלנו זה ברמה של הפסד. אני יודע שבהוסטלים אחרים הנתונים היו נמוכים יותר. גם הזמנות קדימה מציגות ביקושים נמוכים מאוד אפילו יותר מאשר אחרי צוק איתן. המצב מאוד מורכב ובעייתי. מכל מקום אתה מקבל מכות ואתה לא רואה מאיפה יגיע משהו חיובי". בורגין מפציר במשרד התיירות לצאת בהשקעה שיווקית מוגברת כדי להציל את הקיץ ובדומה לווייס, קורא לעיריית ירושלים להקל על עסקי התיירות בארנונה. "צריכים להבין שכדי שהתיירות תמשיך להתפתח או בכלל לשרוד צריך לבצע הליכים משמעותיים ולתת רשת ביטחון לעוסקים בתיירות"
"הקמפיין הכי טוב - שקט באזור"
במשרד התיירות, שאמור למצוא את נוסחת הקסם לעידוד התיירות לישראל גם בתקופות של פיגועי טרור ומתיחות ביטחונית, ממשיכים לטעון כי הפתרון נמצא בהמשך קיומם של קמפיינים שיווקיים בעולם. ואכן, הקמפיינים בענף לא הופסקו מאז מבצע צוק איתן - אך את התוצאות בשטח עדיין לא רואים.
"אנחנו מחזקים את הקמפיינים ברוסיה, בגרמניה וגם בארה"ב, ועובדים גם על השוק הסיני וההודי", אומר אמיר הלוי, מנכ"ל משרד התיירות. "הקמפיין הכי טוב יהיה שקט באזור שלנו, אבל זה לא קורה. הכל מותנה באווירה בינלאומית, וכמו שאנחנו במשבר - כל העולם במשבר בגלל האירועים בפריז. הבעיה היא גלובלית, ולא נקודתית, ולכל זה מתווסף המיתון ברוסיה שפגע בנו. כל זה משפיע. אנחנו מקווים שהעולם יתרגל שנוסעים לטייל בחו"ל גם כשיש אירועי טרור במקומות מסוימים. התיירות צריכה ללמוד לחיות עם המצב הזה".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker. עוד באתר: