בית לחם פתחה את חגיגות חג המולד בתחילת החודש עם זיקוקים, ריקודים מסורתיים ומופע לידתו של ישו, כאשר בכיכר עריסה המרכזית הוקם עץ חג מולד גדול. לפני המגיפה, אלפי תיירים ועולי רגל נסעו לבית לחם מדי שנה כדי לבקר באתרים הקדושים הרבים של העיר, כולל כנסיית המולד, שנבנתה על פי האמונה במקום המדויק שבו נולד ישו. כידוע, תיירים אינם יכולים להגיע לישראל עקב חשש מווריאנט האומיקרון, כך שבית לחם מסתמכת בעיקר על המקומיים כדי להגביר את התיירות בחג הנוכחי.
"האבטלה עלתה מאוד", אמר ראש עיריית בית לחם אנטון סלמן. "לשם כך, הדרך היחידה שלנו והברירה היחידה שלנו היא להתמקד שוב בבית לחם ולעודד אנשים לבוא ולבקר בעיר".
זו השנה השנייה ברציפות בה העיר בית לחם, שבדרך כלל משמשת מוקד משיכה לצליינים נוצרים מכל רחבי העולם, תתמודד עם האפשרות של עונת חג מולד עם מעט מאוד תיירים, אם בכלל. עסקי החגים בעיר פרחו בה לפני מגיפת הקורונה. כך גם בשנת ,2019 כאשר כמעט 1.5 מיליון מבקרים הגיעו לבית לחם, נתון שלדברי גורמים רשמיים מצביע על שיא התיירות בעיר.
כשהתקרבה עונת החגים השנה, מדריכי טיולים ובעלי מלונות קיוו לשובה של התיירות בעיר, שכן אלפי זרים הזמינו מלונות בעיר. המספרים עדיין היו הרבה מתחת לרמות שלפני המגפה, וזה לא היה מספיק כדי לאותת על התאוששות - אבל זה היה יותר טוב מכלום.
ההכנסות מתיירות פנימית הן דלות יחסית באופן קבוע: רק 11% מכלל ההכנסות בשנת 2018, על פי נתונים רשמיים של הרשות הפלסטינית. הכסף הגדול מגיע ממבקרים מחו"ל, שסביר להניח שיהיו מעטים השנה.
"אני מקווה שהשנה נראה שיפור ב'תיירות הפנימית' מהערבים בצפון", אמר חשרם, בעל עסק תיירות במזרח ירושלים, והוסיף כי עלייה לרגל ערבית-ישראלית מוגברת, יכולה לעזור לפצות על חלק מההפסדים.
הרשות הפלסטינית העניקה כמה פטורים ממס למלונות הנמצאים בקשיים בעקבות מגיפת הקורונה. אבל הרשות, שכבר מתמודדת עם גירעון תקציבי גדול, לא חילקה סובסידיות המוניות לענף התיירות בכללותו.
איך נראה חג המולד בעזה?
ביום שישי האחרון, הקהילה הנוצרית הקטנטנה של עזה חגגה את העונה בהדלקת עץ חג המולד. מאות השתתפו בטקס במרכז נוער נוצרי ברצועה. "התחושה (של השמחה) היום הייתה עצומה ונהדרת, במיוחד כשהעץ לא הודלק במשך שנה בגלל מגיפת הקורונה. אנחנו חוגגים את הולדתו של ישוע המשיח, ועץ חג המולד הוא סמל שמבשר טובות". אמר סוהיל טרזי, ראש סניף ימק"א בעזה לסוכנות AP.
החגיגה בשנה שעברה בוטלה עקב התפרצות נגיף הקורונה בעזה והשנה, נוצרים עזתים רבים יחגגו את חג המולד. "השנה האחרונה ברצועת עזה הייתה שנה קשה בה ראינו מלחמה ואת מגיפת הקורונה", אמר טרזי. "אני מקווה שהשנה הבאה תהיה טובה יותר, כשהשלום ישרור בכל העולם והעולם יעזור לנו לקבל את זכויותינו ולאפשר לנו, הפלסטינים, לבקר בארץ הקודש, בגדה המערבית ובבית לחם".
בחודש שעבר הודיעה ישראל כי היא תאפשר ל-500 נוצרים מעזה להיכנס לשטחה ולגדה המערבית כדי לחגוג את חג המולד. כיום חיים כ-1,000 נוצרים בעזה שלא חגגו את חג המולד באופן פומבי ברצועה מאז עליית חמאס לשלטון ב-2007.