א', תושב דרום הארץ בשנות השלושים לחייו הגיע בראשית השבוע לנתב"ג עם מזוודה קטנה ותיק צד, בזמן שהוא לבוש בחליפה יוקרתית ונועל נעלי מעצבים. הוא החזיק בידו כרטיס טיסה לארצות הברית. הוא ידע שלא יוכל לטוס ללא אישור הבודקים והמאבטחים' בגלל שרכש את הכרטיס אחרי החלטת הממשלה על הטלת הסגר. הוא בכל זאת ניסה את מזלו. 

"אני עומד להתחתן עם החברה שלי בעוד כמה ימים. אם אני לא טס היום החתונה מתבטלת. היא חושבת שאני בוגד בה ושאני לא רציני. זה הצ'אנס האחרון שלי"  סיפר א' לאנשי הביטחון בכניסה לטרמינל. אחד הבודקים הסתכל עליו והסביר לו שהוא לא יוכל לטוס ושהיה עליו לבקש אישור מיוחד ממשרד התחבורה לשם כך, אישור השמור לסיבות הומניטריות או אישיות חריגות. א' ניסה לשכנע אותו לאפשר לו לעבור לעמדת הצ'ק אין. בשלב מסוים הבודק ביקש מ-א' תעודת זהות ואז נדהם לגלות שהוא נשוי ואב לילדים.

א', הוא כמובן לא הישראלי היחיד שמנסה לצאת מארץ למרות שלא רכש כרטיס טיס לפני הכניסה לסגר או קיבל אישור מיוחד לכך. יום לפניו הגיע י', בשנות החמישים לחייו לנתב"ג, עם בדיקת קורונה ומסמך דיגיטלי של משרד הבריאות לגבי מספר הטיסה שלו לאוקראינה. הוא סיפר שרכש כלבי פומרניאן יקרים מאוקראינה במחיר מבצע ויש לו אישורים להביא לישראל.

י' רכש את הכרטיס יום לאחר ההחלטה על הטלת הסגר. "אם אני לא טס אני מפסיד המון כסף", הסביר האיש, "תתחשבו. אל תהיו קשים. אני צריך למכור את הכלבים בארץ".

עימות בנתב
החוק אומר שמי שרק מי קנה כרטיס לפני הסגר יכול לטוס. למצולמים אין קשר לכתבה|צילום: n12

צעיר נוסף בשנות העשרים לחייו סיפר למאבטחים בנתב"ג שהוא זכה בכמה מיליוני דולרים בלוטו האמריקאי כשהוא רכש כרטיס יחד עם חברו המתגורר בבוסטון. "אני הולך לחגוג את הזכייה. תהיו נחמדים. אל תהרסו לי את החגיגה", סיפר הצעיר. בדיקה קצרה העלתה שהוא בכלל רכש כרטיס טיסה לאיסטנבול, שהוא לא זכה בלוטו ואין לו חבר בבוסטון.

הסיפורים והתירוצים של הישראלים לא נעצרים כאן: שני בני משפחה, אחים כבני 40, טענו שירשו מסבא שלהם, שהתגורר בשוויץ ונפטר לאחרונה, עשרות מיליוני פרנקים שוויצרים. אלא מה, ששום סבא לא נפטר ואין להם בכלל משפחה בשוויץ. הם רצו חופשת סקי אבל לצערם חזרו הביתה.


כך, מידי יום הגיעו עשרות ישראלים לנתב"ג להוטים לטוס לחו"ל ולהתאוורר מהאווירה הקודרת של משבר הקורונה בארץ ומהלחצים הנפשיים בעבודה ובבית. היו כאלה שהגיעו עם המון תירוצים ותחנונים וכאלה שזייפו מסמכי טיסות ומסמכים רפואיים שרכשו, המעידים לכאורה על כך שהכרטיס נקנה לפני הסגר או שהם החלימו מקורונה והם לא צריכים בדיקות בארץ ובחו"ל כדי לטוס.

"ראיתי אנשים לחוצים מאוד שרצו לברוח כמה שיותר רחוק, אבל מה לעשות שהם קנו כרטיסים לאחר הסגר וניסו את מזלם שניתן להם לטוס ושנעלים עין, אבל זה לא קרה", הסביר גורם בנתב"ג. "חלק הגיעו עם מסמכים מזויפים ותירוצים מצחיקים ומביכים. היה מקרה של בן 40 שטען שסבא שלו נפטר באוסטריה ושהוא חייב להגיע להלוויה. לפעמים היה לי זמן לבדוק ואז התברר ששום סבא לא מת ואין הלוויה. במקרים של זיופים חריגים וחמורים ערבנו גם את המשטרה".

נתב
אין סוף תירוצים ותחנונים. למצולמים אין קשר לנאמר|צילום: אבשלום שושני, פלאש 90

אחת הקומבינות המוכרות היתה של רשת של צעירים ישראלים שרכשו כרטיסי טיסה רבים לטורקיה ודובאי יומיים לפני הסגר ומכרו אותם במחיר גבוה במאות אחוזים לנוסעים אחרים וגרפו לכיסם עשרות אלפי שקלים.

"הם הרוויחו על כל כרטיס טיסה כזה בין 300 ל-700 יורו. אנשים היו בלחץ לטוס אחרי הסגר והיו מוכנים לשלם לא מעט כסף. העיקר לא להיות בארץ. זו לא בעיה להחליף שמות של נוסעים דרך חברות הנסיעות וככה אנשים טסו לאחר הסגר בלי שם בעיות", גילה גורם בענף התעופה. "זו רשת של מעכרים שעשתה המון כסף בזמן קצר והרבה ישראלים טסו בזכותם".

אחד המקרים היותר מצחיקים היה של צעירה שטענה שהיא בדרך לתחרות סקי בפולין אבל היא בכלל לא יודעת לגלוש ומעולם לא גלשה. נוסע אחר סיפר שהוא בעל חנות לתכשיטים שעשה עסקה במיליוני דולרים עם סוחר זהב בדובאי ואם הוא לא טס לחתום עליה הוא מפסיד כסף רב.

"כשהיה לנו זמן קצת לבדוק את תירוצי הנוסעים, ברוב המקרים הם שיקרו וגם אם לא אי אפשר היה לאשר להם לטוס. סגר זה סגר". הסביר עובד בנתב"ג.