שוטרי משטרת הגבולות הירדנים, שמוצבים במעבר הגבול יצחק רבין (ערבה), מנעו ממאות תיירים שביקרו בארץ ורצו להמשיך בטיולם לירדן, להיכנס לשטחה עם מזכרות בעלות אופי יהודי.

"הם חיטטו לאחת התיירות בתיק, ראו שיש לה פסלון של מנורה ודרשו ממנה להשאיר אותו בישראל כתנאי לכניסתה לירדן", מספר ל-mako סוכן נסיעות שהתלווה לקבוצה של תיירים מאיטליה. "זה היה מביך, הם השפילו את התיירים רק בגלל שביקרו בישראל וקנו בה מזכרות. הם החרימו לה את המנורה ולכמה תיירים נוספים החרימו מזכרות אחרות שקנו בישראל. שלא לדבר על התחקור והעיכוב הממושך".

כפיר שוורץ, בעל סוכנות נסיעות "אהלן אולימפוס", המארגן טיולים לתיירים במקומות הקדושים בישראל ובירדן, טוען שמדובר בעניין פוליטי שבסופו של דבר יגרום לפגיעה בכניסת תיירים לירדן. "התופעה הזו רק הולכת ומתרחבת וגורמת נזק לירדנים ואי נעימות לתיירים", הוא טוען, "אני יודע על לא מעט מקרים שתיירים באו בטענות לסוכני הנסיעות והמדריכים בארץ שלא עידכנו אותם שאסור להכניס מזכרות שרכשו בישראל. הם בעצמם היו בהלם ונאלצו לשלוח למשל ארגז שלם של המזכרות לתיירים המתגוררים באוסטרליה. הירדנים יורים לעצמם ברגל, כי זה יחזור אליהם כמו בומרנג בסופו של דבר".

לדברי שוורץ, גם לתיירים ישראלים לא מאפשרים כניסה לירדן עם סממנים יהודים מסיבות ביטחוניות כאלה ואחרות, אבל לגבי התיירים, עד כה לא בעיות כלשהן או דרישות שלא לרכוש מזכרות בעלות סממנים יהודים או ישראלים.

"בסופו של דבר התיירים יחליטו לוותר על ירדן אם יתנהגו אליהם בצורה כזו. יש המון תיירות נוצרית שמגיעה לישראל וממשיכה לירדן וליהפך", מוסיף שוורץ. "לא ברור מה זה מפריע להם שתייר ייכנס עם מנורה או סמל יהדות שקנה כמזכרת. הייתי מצפה שמשרד החוץ יתעורר ויטפל בעניין ולא יעמוד מנגד וישתוק".

סוכן נסיעות אחר סיפר שפקידי המעבר הירדנים דרשו מתיירים להסיר חולצות עם כיתוב ישראל או ירושלים ולזרוק לפח כל מזכרת שרכשו ויש בה אלמנט ישראלי-יהודי. "זו תחושה לא נעימה לראות תיירים נבוכים שלא מבינים מה הפקידים הירדנים רוצים מהם, התופעה הזו הולכת ומתרחבת בשבועות האחרונים", סיפר הסוכן.

בתוך כך, גם קבוצה של ישראלים שרצתה להיכנס בשבוע שעבר לירדן, נדרשה על ידי פקידת המעבר להסיר כיפות, ציציות ותפילין כתנאי לכניסתם למדינה, וזו לא הפעם היחידה שזה קרה בשנים האחרונות. הסיבה הרשמית כאמור, היא דאגה לביטחון הישראלים אבל המטיילים טוענים שיש גם משהו מעבר.

ציוד שנשאר במעבר בגבול הירדני
הציוד שנאלץ להישאר בגבול|צילום:

"זה היה נראה שהם התנקלו לאלו שהיו עם פאות ועם ציצית וזרקו להם את כל האוכל. אני שלא הייתי נראה דתי לא נגעו בי ולא בדקו אותי", טוען אחד המטיילים, "אנחנו כרגע במלון וכל מי שמעז להסתובב עם כיפה או ציצית מיד מקבל אזהרה או קנס כספי משוטר".

"טיילתי המון בסיני כשדאע"ש שלטו בחלקים גדולים ממנה ולא דרשו ממני להסיר ציצית או כיפה מהראש", אומר יואל תושב ירושלים. "המצרים מאוד אדיבים במעבר הגבול, סבלניים, הם אולי לא אוהבי ישראל אבל לא משפילים אותנו כמו הירדנים".

ממשרד החוץ הישראלי נמסר בתגובה: "המקרים אינם מוכרים לנו. אנו מציעים לפנות לרשות המעברים או לגורמים הרלוונטיים בירדן".

משגרירות ירדן בישראל לא נמסרה תגובה.

 

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako