ישראלים רבים נמצאים במילכוד בימים האחרונים. מצד אחד, משרד הבריאות הנחה שכל מי שחוזר מתאילנד, סינגפור והונג קונג יהיה חייב להיכנס ל-14 יום בהסגר לאחר חזרתו לארץ בגלל החשש מווירוס הקורונה. מצד שני, משרד הביטחון לא הוציא אזהרת מסע למדינות הללו ולכן חברות התעופה לא מחויבות לשנות או לבטל לנוסעים את הטיסה, ומי שיבחר לעשות כך, יאלץ לשלם לא מעט כסף. 

 >> כך תבטלו טיסה ולקבל החזר כספי?

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

"8 שנים חיכיתי לירח הדבש בתאילנד. הכל היה כבר סגור. ההורים שלי הסכימו להישאר עם הילדים במשך 10 ימים שלמים", מספרת נגה כץ ממודיעין שהייתה אמורה לטוס לתאילנד בפורים הקרוב. "ואז הגיעה ההודעה שהישראלים שיחזרו מתאילנד יצטרכו לשהות בהסגר 14 יום וזה הופך את הרצון שלי לנסוע לבלתי אפשרי. אני לא יכולה להשאיר את ההורים שלי 24 ימים עם 3 ילדים, אני גם לא רוצה".

"כעת אנחנו עסוקים אני בלחשב את העלויות, בעלי אני ואנחנו מבינים שמתוך 15,000 שקלים שחסכנו לטיול, 4,500 שקלים הולכים לרדת לטמיון אם נחליט לא לנסוע. את הטיסה ביטחנו, אז נקבל 80 אחוזים בחזרה. כרגע, כל עוד חברת התעופה לא מבטלת את הטיסה, או שיוצאת אזהרת מסע מסודרת, אין עליה החזר".

גם לירון שמם, שהבטיחה לביתה, רובין טיול בדיסני בהונג קונג., כתבה על הבעיה בה הם נמצאות כרגע בפייסבוק שלה. "כמו ישראלים רבים אני אומר לטוס בפסח", אומרת שמם. "אני מאמינה שנטוס, אבל כרגע אנחנו לא יודעים אם זה אפשרי. "אל על למשל מבטלת טיסות כל פעם בטווח של שבועיים קדימה. פסח מגיע עוד כחודש ואני חוששת ממצב שברגע האחרון לא יהיה לי מספיק זמן לתכנן יעד אחר. אני אמא לשני ילדים קטנים וספונטניות עם ילדים ברגע האחרון פחות עובדת. מצד שני אין לי אפשרות לשנות את היעד מעכשיו. אולי נשנה כיוון לפריז יורודיסני או לזנזיבר. זה יעלה לי מלא כסף".

 

"יש כאן חוסר התחשבות טוטאלי של משפחות שהם קהל היעד העיקרי שנוסע בפסח. יש לי הרבה חברים נוספים שתכננו לטוס לתאילנד ולא יודעים מה לעשות. 1000 דולר זה לא מעט כסף אבל הביטוח של הילדים שווה יותר ואני לא אסע בלי ביטוח. חשוב לציין שאין עוד מדינה שהוציאה הנחיות דומות. כנראה שמשרד הבריאות עושה כותרות על גבם של הישראלים. אני לא מבינה מה קורה פה".


עו"ד רון סולן, מומחה לדיני תעופה ותיירות מנסה לעשות קצת סדר בדברים: "ישנם יעדים אליהם חברות התעופה הפסיקו לטוס, לצורך הדוגמה אל על הפסיקה את הטיסות לסין ולהונג קונג. במקרה שנוסע רכש כרטיס טיסה ליעד שאליו חברת התעופה הודיעה כי היא לא טסה, הנוסע זכאי לקבל מחברת התעופה השבת תמורה מלאה בגין עלות כרטיס הטיסה. ככל שמדובר בטיסה שיעדה הסופי אינו בסין, אך כוללת עצירת ביניים בסין, למשל טיסה לאוסטרליה דרך סין, אז לנוסע שמורה הזכות לבחור בין השבת מלוא התמורה בגין כרטיס הטיסה, כלומר לקבל את הכסף בחזרה, לבין כרטיס טיסה ליעד הסופי בתנאים דומים, למשל טיסה מישראל לאוסטרליה שכוללת עצירת ביניים במדינה אחרת".

עו
עו"ד רון סולן|צילום: יחסי ציבור

יש דרך לבטל כרטיס ולקבל החזר גם בטיסות שאינן לסין?

"נוסע שלא מעוניין לטוס לאחד מהיעדים שיאלצו אותו להיכנס להסגר בעת חזרתו, יש לו אפשרות לבטל באופן חד צדדי את ההתקשרות עם חברת התעופה, בהתאם להוראות חוק הגנת הצרכן, עד 14 ימים לאחר יום עשיית ההסכם, שהם לא 7 ימי מנוחה לפני מועד הטיסה. כאשר מדובר באזרח ותיק, אדם עם מוגבלות או עולה חדש, זכות הביטול היא למשך 4 חודשים ממועד עשיית ההסכם, שהם לא 7 ימי מנוחה לפני מועד הטיסה. חשוב לציין שחוק הגנת הצרכן מגן רק על מי שרכש כרטיסי טיסה דרך סוכנות נסיעות ישראלית, או התקשר בעסקה עם חברת תעופה ישראלית, חברות תעופה זרות לא מכירות בהוראות חוק הגנת הצרכן.

במקרה שחוק הגנת הצרכן אינו חל, לנוסע אין אפשרות לקבל השבת תמורה מלאה בגין כרטיס הטיסה, לכן אני ממליץ לפנות לחברת התעופה או לסוכנות הנסיעות ולבקש לפנים משורת הדין לבטל את הטיסה או לחלופין להמיר את הטיסה לנקודות לצורך שימוש בטיסה עתידית. אין אפשרות לקבל השבת תמורה ששולמה בגין כרטיסי טיסה ליעדים אשר הוגדרו ע"י משרד הבריאות כיעדים שיש לשקול נסיעה אליהם (תאילנד, יפן, הונג קונג, סינגפור, מקאו, דרום קוריאה וטיוואן)".

מדוע המחיר לשנות טיסה עולה הון?

"מאחר וכרטיס הטיסה שאותו הנוסע מבקש להחליף ככל הנראה לא ימכר לנוסע אחר, חברות התעופה מנסות להגן על עצמן".

האם ימי הבידוד נחשבים כימי מחלה?

בהתאם להנחיות משרד הבריאות, מי שהיה בסין, תאילנד, הונג קונג, סינגפור או מקאו במהלך 14 הימים האחרונים, כל תקופת שהות נחשבת כביקור למעט מי שהיה ביעדים הנ"ל במסגרת טיסת המשך (קונקשן), נדרש להישאר בבידוד בית עד להשלמת 14 ימים ממועד השהייה בארצות אלו. עובד שנאלץ להימצא בבידוד, נחשב כמי שנעדר ממקום העבודה מחמת מחלה ועל כן זכאי לתשלום דמי מחלה.


ממשרד הבריאות נמסר: "בעקבות עליה במספר מקרי הקורונה שהתגלו במדינות הסמוכות לסין - הגענו במשרד הבריאות למסקנה שיש להרחיב את בידוד הבית גם לשבים מ-4 מקומות בנוסף לסין: תאילנד, הונג קונג,  סינגפור ומקאו. תוקף ההחלטה הוא – לנוחתים בישראל החל מיום 16.2.2020 ואילך. כמו כן, הבידוד לא חל על מי שהיה במקומות אלה במסגרת טיסת המשך (קונקשן).

הבידוד הוא חובה! בנוסף - יש להירשם באתר משרד הבריאות או לדווח למוקד הטלפוני – 5400*

היכולת שלנו למנוע את התפשטות המחלה בישראל תלוי בשיתוף הפעולה שלכם ובכך שתפעלו בהתאם להנחיות משרד הבריאות. מה עושים אם שבתם ממקומות אלה ואתם מרגישים לא טוב? פועלים בהתאם להנחיות משרד הבריאות – מודיעים מראש למרפאה או לחדר המיון לפני שמגיעים לבדיקה. מכסים את האף והפה במסכה או בבד זמין אחר ולא מגיעים בתחבורה ציבורית.