הכתבה בקצרה: לא מעט תושבים, בעיקר במקומות כמו אילת וקיסריה, מתלוננים על תופעת וילות האירוח, שהפכו למוקדים של מסיבות צעירים. העיריות מנסות להילחם, הפקחים מחלקים קנסות, אך בעלי הווילות ממשיכים לגלגל עשרות אלפי שקלים בכל ערב.

ריקי (שם בדוי), תושבת אילת בשנות החמישים לחייה, סובלת כבר שנים רבות מווילת האירוח הצמודות לביתה. בסופי שבוע החיים שלה ושל משפחתה הפכו לסיוט. עשרות צעירים עורכים מסיבות רווקים רועשות במקרה הטוב, שכוללות מופעי חשפנות, שימוש בסמים ואלכוהול, במקרה הרע.

>> לאורחים נמאס מהדרישות ההזויות ב-Airbnb

"הם באים איזה עשרים חבר'ה, עושים מסיבות רווקות רועשות מאוד, אי אפשר לישון, כלום. הורסים לנו את החיים", שחזרה ריקי. "זו שכונת מגורים יוקרתית ולא מקום לעשות בו מסיבות רווקים הם פוגעים לנו באיכות החיים, מישהו צריך לעשות סוף לתופעה הזו. כשביקשתי כמה פעמים לכבות את המוזיקה צחקו עליי. כולם היו מסוממים או שיכורים".

ריקי, כמו תושבים אחרים ברחוב, התקשרו לא פעם למוקד העירוני ולמשטרה ודיווחו על מה שקורה בווילות האירוח ועל הסיוט שהם עוברים. "העירייה והמשטרה טיפלו בפניות שלנו אבל כל כמה ימים התופעה הזו חזרה על עצמה. המשכירים הופכים וילות של מגורים למטרות אירוח וצריך להפסיק את התופעה הזו, להוציא צווי סגירה לווילות האלה שפוגעות בצורה קשה באיכות החיים שלנו", ציינה ריקי.

וילת אירוח (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
וילות שמיועדות למגורים מוסבות לאירוח והתושבים מסביב סובלים|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תושבים רבים באילת התלוננו על כך שחלק מווילות האירוח הפכו למקומות של מסיבות פרועות של צעירים וצעירות עם סמים ואלכוהול, שנמשכות עד השעות הקטנות של הלילה. "סבלנו ואנחנו עדיין סובלים מידי פעם", טוען איציק, "ייאמר לזכותה של העירייה שהיא מנסה להילחם בתופעה".

בתוך כך, בעיריית אילת קנסו לאחרונה כמה בעלי ווילות בסכום של 120 אלף שקל כל אחד, בטענה שהפכו אותן לווילות אירוח ונופש בעלות אופי מלונאי, דבר שהוא שימוש חורג שלא ניתן לו היתר. ראש העיר, אלי לנקרי, החליט להילחם בתופעה הפוגעת באיכות חיי התושבים ופרט לקנסות כספיים כבדים המוטלים על בעלי הווילות, פקחי העירייה מטילים קנסות על רעש והוצאו צווים משפטיים האוסרים על שימוש בווילה לצרכי אירוח, אלא רק למגורים בלבד.

גורם בעירייה ציין כי במידת הצורך, אם בעלי הווילות לא יפנימו שאסור להם להשכיר אותן לצורכי אירוח ונופש, ינותקו תשתיות המים והחשמל מעבר לקנסות הכבדים שיוטלו עליהם.

אילת, דירות באילת (צילום: Mazur Travel, shuttetstock)
אזור האירוח באילת הגיע גם לשכונות המגורים. אילוסטרציה|צילום: Mazur Travel, shuttetstock

על פי הערכות של גורמים בעיריית אילת פועלות בעיר כ-150 וילות לאירוח ונופש לזמן קצר . "לא פעם יש קטטות בווילות במהלך מסיבות הרווקים. היה מקרה של חשפנית שכמה צעירים שיכורים רדפו אחריה והיא ברחה מהמקום. ועוד לא דיברתי על ערמות הזבל שהם משאירים בחוץ", סיפר בעלי אחת הווילות. "האורחים זורקים ושוברים בקבוקים, צועקים, מקללים, הולכים מכות. טובת הציבור שהווילות הללו ייסגרו אם הבעלים לא עומד בתנאים של העירייה".

"בעלי הווילות מרוויחים 25 אלף שקל ללילה ואנחנו סובלים"

התופעה לא מתרחשת רק באילת. גם בקיסריה תושבים זועמים על כך שווילות לצרכי מגורים הפכו לווילות אירוח ונופש שכוללות מסיבות. כמה תושבים אף נאבקים בתופעה ודורשים לסגור ווילות שחורגות מהשימוש שלשמן נבנו.

"בעלי הווילות מרוויחים לפעמים 25 אלף שקל ללילה ואנחנו סובלים", זועם י' תושב קיסריה. "ממררים לנו את החיים. לצערי הם הפכו את הווילות לאולמות אירועים עם מסיבות סקס על חשבון איכות החיים שלנו. הם עושים כסף, נהנים ואין מי שיילחם נגדם ויטפל בתופעה הזו. לא פעם גם גורמים עבריינים מגיעים למסיבות ואנשים פוחדים להיכנס ולבקש להפסיק את המוסיקה".


על פי הערכות של גורמים שונים בתחום התיירות והנופש פועלים בישראל מעל 1,000 וילות לצורכי אירוח. חלקן מפורסמות באתרי האינטרנט ואל אחרות מגיעים מפה לאוזן כדי שרשות המיסים לא תדע על קיומן ותחייב את בעליהן לשלם מס על השכרתן.

תיירות במצפה רמון (צילום:  שמעון איפרגן)
במצפה רמון הגיעו עד לבית המשפט|צילום: שמעון איפרגן

כל הווילות מצוידות בבריכות מפוארות, ג'קוזי, אולמות ביליארד ופינוקים רבים. השכרת וילות אירוח נעה בין 10,000 ל-25 אלף שקל ללילה. לעיתים המחיר יגיע גם ל-45 אלף שקל, הכול תלוי במיקום של הווילה ביוקרתיות שלה ובמפרט שהיא מציעה לשוכרים.

הווילות הללו מגלגלות מידי שנה מאות מיליוני שקלים. רובן פועלות באילת, אזור השרון, השפלה וצפון הארץ. בראשון לציון למשל, יש כמה עשרות ווילות כאלה שמשמשות בעיקר למסיבות, רובן פעלו במחתרת גם בתקופת הסגרים של הקורונה ובעליהן הרוויחו מאות אלפי שקלים מידי חודש.

מהפכה בתחום ווילות הנופש

במצפה רמון החליטו לאחרונה להילחם בתופעה של ווילות האירוח שפועלות בניגוד לחוק תכנון ובנייה. המועצה הוציאה צווים האוסרים על השכרתן לצורכי נופש. בעלי הווילות הגישו ערעור לבית משפט השלום בבאר שבע, בנימוק שלא מדובר בהפעלה עקבית של הווילות לצורכי נופש, וגם אם מדובר לטווח קצר של ימים הרי שמדובר לצרכי מגורים בלבד.

בית המשפט דחה את  טענות בעלי הווילות ואלה הגישו ערעור לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. השופט אלון אינפלד דחה את הערעור וחייב את בעלי הווילות לשלם למועצה הוצאות משפט בסכום של 8,000 שקל. הוא הציע למערערים להגיש בקשה להיתר לשימוש חורג.

מדובר בהחלטה חשובה מאוד שיכולה להוביל למהפכה בתחום הווילות לצורכי נופש או אירוח.