החלטה דרמטית: בישיבת ממשלה שהתקיימה אתמול (ש'), הודיע ראש הממשלה, נפתלי בנט, שכחלק מתכנית ההתגוננות מפני זן האומיקרון בישראל, רשימת המדינות האדומות תיבחן מדי יום ותעודכן באופן תדיר. בנוסף, בימים הקרובים תתווספנה מדינות נוספות לרשימת המדינות האדומות על פי הגדרות משרד הבריאות

כזכור, לפני כשבועיים הוגדרו 50 מדינות מאפריקה כאדומות, מה שאומר שאסור לטוס אליהן (אלא באישור מיוחד) וכל החוזרים מהן חייבים להיכנס לבידוד של שבוע לפחות (בכפוף לשתי בדיקות PCR שתוצאותיהן שליליות). בנוסף, לאחרונה הוחלט שהן יישארו אדומות לפחות עד ה-22.12. כעת, הרשימה צפויה להתרחב כאמור, ועל אף שלא ברור מתי יוכרזו המדינות האדומות החדשות והאם הן יוגדרו אדומות מיידית או שיינתנו מספר ימים להתכונן, האמירה של הממשלה היא ברורה: אין יותר מדינות בטוחות

ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה, אומר: "כוונת הממשלה להכריז על מדינות יעד אדומות כל 24 שעות, היא ניסיון בכוונת מכוון לחבל ולהפוך את הזמנת הנסיעות לכמעט בלתי אפשרית. החלטה המעלה תמיהות מדוע הממשלה שמעוניינת לעודד התחסנות מתעמרת באזרחים שעשו זאת כבר 3 פעמים. מיותר לציין, שהחלטה שכזו פוגעת במאמץ ההתחסנות הלאומי, שהממשלה ומשרד הבריאות אמורים לנסות להוביל.

"אף על פי כן, הציבור הישראלי המחוסן למד להתנהל ולתכנן את נסיעותיו לצד הקורונהיעדים כמו דובאי, לפלנד בחריין וארה״ב נראים כיעדים שיובילו את החורף הקרוב."

טלי נוי, סמנכ"לית שיווק ומכירות של איסתא, מוסיפה: "אנחנו מקווים שההגבלות החדשות תהיינה לטווח זמן קצר. נראה שאירופה מאיצה את הבוסטרים ובאופן זה הגל הנוכחי ביבשת יסתיים מהר. בינתיים אנחנו לא רואים את הישראלים ממהרים לבטל ורוצים ליהנות מחופשה ברגע האחרון. בנוסף, בשבוע החולף יש עלייה משמעותית לחופשות בדובאי, תאילנד וארה"ב. סביר להניח שהמגמה תמשיך בטח לאור האמור לגבי אירופה."


כפי שציינו מזור ונוי, ההחלטה של הממשלה למעשה גורמת להזמנת הטיסות לחו"ל להיות כמעט בלתי אפשרית, היות ותאורטית כל יום יכולה להתווסף מדינה אדומה חדשה. יחד עם זאת, כשמסתכלים על נתוני התחלואה באירופה, ניתן לזהות מספר מדינות שמצבן טוב וסביר שלא ייכנסו לרשימה האדומה בקרוב.

*שימו לב! מצב התחלואה במדינות משתנה בכל יום ויש לעקוב אחר שינויים אלה.

מדינות שנמצאות במצב טוב ולא סביר שייכנסו לרשימה האדומה בקרוב

נתחיל עם יוון. אמנם מצב התחלואה במדינה היה גבוה לאחרונה, אך בתקופה האחרונה ניתן לראות ירידה וממוצע החולים בשבוע האחרון עומד כל כ-5,000 חולים חדשים מדי יום. לזה ניתן להוסיף את הנתונים שבחודש האחרון חזרו ממנה 8 חולים בלבד (0.06 אחוז מכלל החוזרים) ואת הסכם ההדדיות בין המדינות, כך שניתן לשאר שהיא תישאר מחוץ לרשימת המדינות האסורות.

קורונה בוינה, אוסטריה (צילום: Muellek, shutterstock)
הסגר עשה פלאים. וינה, אוסטריה|צילום: Muellek, shutterstock

בנוסף, על אף שבאירופה לא מעט מדינות מתמודדות כעת עם גל התחלואה הכי קשה מאז תחילת הקורונה, נראה שיש לא מעט מדינות שהמצב בהן השתפר מאוד והתחלואה נמצא בירידה. בין מדינות אלה ניתן למצוא את אוסטריה, שמחר (13.12) תפתח את הגבולות שלה שהיו סגורים במשך שבועיים, דבר שהוביל לירידה דרסטית בכמות החולים (מ-14 אלף ביום ל-4,000). 

עוד מדינות שנראה שהגל מאחוריהן ומספר החולים בהן נמוך יחסית: רומניה, בולגריה, מונטנגרו,  מלטה, לטביה, אסטוניה ומקדוניה.

מדינות מתנדנדות

מדינה שיש לגביה חוסר וודאות היא איחוד האמירויות. על אף שהמדינה מציגה נתוני תחלואה מרשימים מאוד עם ממוצע של כ-72 חולים ביום, לאjרונה נשמעו קולות לסגור אותה לטיסות, היות והיא מאוד פופולרית ומשמשת כתחנת מעבר מרכזית של ישראלים ליעדים רבים בעולם, ביניהם לאפריקה.

גם ארה"ב נמצאת בתחום האפור. מצד אחד כמות החולים בה עלתה בתקופה האחרונה ועומדת על ממוצע של 120 אלף חולים ביום, וכמות החולים שהגיעו ממנה לארץ בחודש האחרון היא הכי גבוהה מבין מדינות העולם (105), אך לכולם ברור שההדדיות בין המדינות מאוד חשובה ולסגור אותה תהיה החלטה לא פשוטה. ארה"ב כיום זו המדינה עם הכי הרבה נוסעים ישראלים שטסים ממנה ואליה.

מתכוננים לבואו של הווריאנט, ניו יורק (צילום: blvdone, shutterstock)
מצב תחלואה מדאיג, אך הכנסה לרשימה האדומה היא לא פשוטה. ניו יורק, ארה"ב|צילום: blvdone, shutterstock

בנוסף, מדינות כמו גרמניה (כ-50 אלף חולים ביום אך במגמת שיפור), צרפת (48 אלף חולים ביום), ספרד (ממוצע של 12 אלך חולים ביום והגרף בעלייה) ואיטליה (16 אלף חולים ביום והגרף בעלייה), מתמודדות עם גל תחלואה, אך לא ברור האם יוגדרו כאדומות. 

מדינות שלא מומלץ להזמין אליהן טיסות בקרוב

נחזור ונדגיש, שלא בטוח שמדינות אלה ייכנסו לרשימת המדינות האדומות, אך כשמסתכלים על מצב התחלואה בהן ועל כמות החולים שחזרו מהן לאחרונה, נראה שהן בסיכון גובה.

הראשונה היא טורקיה. במדינה יש 20 אלף חולים ביום, ממוצע יחסית יציב בתקופה האחרונה, אך בחודש האחרון חזרו ממנה 95 חולים (ממוצע של 0.2 אחוז) ולאור העובדה שהיא משמשת תחנת מעבר ללא מעט מדינות בעולם ולאור העובדה שכבר הוגדרה כאדומה בעבר, היא בהחלט נמצאת בסיכון.

_OBJ

מדינה נוספת שלא היינו מזמינים אליה טיסה עכשיו היא דנמרק. ממוצע החולים במדינה עולה בקצב מהיר ועומד כרגע על מעל 6,00 חולים חדשים ביום. בנוסף, בסופ"ש האחרון נמצאו במדינה 100 חולים בזן החדש ביום אחד (קפיצה של 60 אחוזים) דבר שעשוי להדאיג מאוד את מקבלי ההחלטות בארץ.

מלבד דנמרק, לא מעט מדינות באירופה סובלות מעלייה מסיבית של חולים כאמור. נראה שמעל כולם נמצאת בריטניה שממוצע החולים בה עומד חצה את ה-50 אלף ביום ועדיין נמצא בעלייה.