ספליט, עיר נופש פופולרית בקרואטיה, הודיעה על כוונתה למתג את עצמה מחדש כדי למשוך משפחות ולהתרחק מהמוניטין הפרוע שלה כיעד למסיבות ולצעירים. העיר היא אחת הגדולות במדינה, והיא מושכת אליה כמעט מיליון תיירים מדי שנה.

עם זאת, רבים מהמבקרים הללו נמשכים לסצנת המסיבות, עם מחירים נמוכים ופסטיבלי מוזיקה על שפת הים כמו "אולטרה אירופה" שהופכים אותה לנקודה חמה באירופה למבלים. אבל למרות כל החגיגות, ואולי דווקא בגללן, נרשמה בשנים האחרונות עלייה בהתנהגות האנטי-חברתית ברחובות העיר, מה שגרם להגברת האבטחה והנוכחות המשטרתית במטרה להתמודד עם נושאים כמו "שכרות בפרהסיה, שתן בציבור או אנשים שמסתובבים בלי חולצות".

ספליט קרואטיה  (צילום: Elisabetta Danielli, shutterstock)
המקומיים רוצים לשנות את אוכלוסיית התיירים בעיר. ספליט, קרואטיה|צילום: Elisabetta Danielli, shutterstock

תושבים מקומיים מביעים את תסכולם מהמצב, וזועמים על השינויים שחלו בעיר במהלך השנים. "פעם היו יותר מסעדות, ברים ובתי קפה שהגישו אוכל מקומי, אבל עכשיו יש להם בעיקר אוכל תיירותי", אומרת ורוניקה, שעובדת בחברת טיולי יום. "המקומיים לא אוהבים לבלות במרכז העיר כי כל כך עמוס ויקר. אנחנו פרוסים בכל רחבי ספליט אבל מחוץ למרכז העיר", היא אומרת. "זה לא תמיד היה ככה. בעבר התיירים היו הרבה יותר נחמדים ומנומסים, עם משפחות – אנחנו אוהבים אותם, אין לנו בעיה עם תיירים כאלה".

מפעיל טיולים אחר מוסיף: "ספליט השתנתה מאוד בעשר השנים האחרונות. בטיילת היו הרבה יותר בתי קפה ומסעדות מקומיות. עכשיו הכל איטלקי, המבורגרים וכו', למרות שהקרואטים הכי טובים בהכנת אוכל קרואטי".

מסעדה קרואטיה ספליט (צילום: Oleksiy Oleksyuk, shutterstock)
גם המסעדות שינו את האופי שלהן בגלל התיירים|צילום: Oleksiy Oleksyuk, shutterstock

העלייה המטאורית בתיירות בספליט הובילה לזינוק במחירי השכירות, ומאלצת תושבים מקומיים רבים לחפש מגורים מחוץ לעיר. "באזור ארמון דיוקלטיאנוס ההיסטורי היו חנויות עצמאיות קטנות, עכשיו הן בעיקר דירות נופש או לשכירות לטווח קצר", מדווח the Express. תופעה זו אינה ייחודית לקרואטיה, וגם מדינות אירופיות אחרות כמו ספרד ויוון התקיימו הפגנות נגד תיירות יתר שמשבשת את הכלכלות שלהן.

ואנה, עובד חברת שיט, אומרת ל-Euronews: "באים הרבה אנשים צעירים יותר. הם לא קונים, הם כאן רק בשביל מסיבות ואלכוהול. לא מבקרים באיים ולאיוצאים לסיורים", היא אומרת ומוסיפה כי "לצעירים המקומיים יותר קשה למצוא דירה, להתחיל את חייהם או להקים משפחה". שכר הדירה החודשי הממוצע זינק ל-800 אירו (כ-3,200 שקלים), שבהשוואה לשכר החודשי הממוצע של 1,000 אירו (4,000 שקלים), מפעיל לחץ עצום על תושבים שעובדים במשרה מלאה.

עם זאת, כלכלת ספליט נשענת במידה רבה על תיירות, כאשר תושבים רבים מרוויחים את עיקר הכנסתם השנתית בעונת הקיץ העמוסה, מה שעוזר להם להסתדר בחודשי החורף השקטים.