לאחר שההכנות לקיומם של שוקי חג המולד לשנת 2021 בגרמניה היו בעיצומן, כעת נראה כי קיים חוסר וודאות להתכנותם בעקבות מספר הנדבקים במדינה שממריא בחדות מעלה, עם מוצע של מעל ל-40 אלף חולים בשבוע האחרון. לגרמניה יש את אחד משיעורי החיסונים הנמוכים ביותר במערב אירופה, עם כ-67 אחוזים מהאוכלוסייה שמחוסנת במלואה, והיא מדווחת כעת על עומסי שיא בבתי החולים.

בדיוק כפי שבשנה שעברה שוקי חג המולד רבים בוטלו, גם השנה נראה שהסיכויים לקיומם מתחילים להיות עגומים, כאשר שוק חג המולד הגדול הראשון במינכן(Christkindlmarkt), הודיע על ביטולו בהתראה של שבוע בלבד. סביר להניח ששוקים אחרים יגיעו בעקבותיו.  

גם בבודפשט, בירת הונגריה, הוחלט לבטל את שוק חג המולד המסורתי ולקיימו באופן מקוון בלבד. באתר הרשמי של השוק נכתב: "במשך עשרות שנים, יריד חג המולד של בודפשט היה גולת הכותרת של תקופת החגים בבירה, שבמהלכה כמעט שמונה מאות אלף מבקרים בשנה בחרו לבקר בה. עקב מצב המגיפה, ירידי חג המולד אינם מתקיימים בבירה". החלטה זו מגיעה לאחר עלייה במקרי הקורונה במדינה של שבעת אלפים מקרים בשבוע האחרון בשילוב עם נתוני התחסנות נמוכים. לעומת בודפשט, בעיר פראג, בירתה של צ'כיה השכנה, לא הודיעו על ביטולו של האירוע נכון לעכשיו.

שוק הבזיליקה הצבעוני, בודפשט (צילום: Brendan van Son, shutterstock)
כריסמס בבודפשט|צילום: Brendan van Son, shutterstock

גם אוסטריה, שחווה שיא בשיעורי מספר הנדברים בימים האחרונים (קרוב ל-12 אלף), מבקשת להבדיל בין אנשים מחוסנים לבלתי מחוסנים בהטלת הגבלות. בשני אזורים שנפגעו קשה במיוחד, הודיעו הרשויות האוסטריות כי תושבים לא מחוסנים ייאלצו להישאר בבתיהם למעט משימות חיוניות כמו עבודה או קניות. כמובן שעובדה זו תשפיע על שוקי חג המולד במדינה שעדיין אמורים להתקיים כסדרם נכון לכתיבת שורות אלה.

העיניים נשואות גם להולנד, שחיסנה 73 אחוזים מאוכלוסייתה ונכנסה לסגר לילי חלקי של שלושה שבועות, הכולל סגירת ברים, סגירת מסעדות וחנויות חיוניות משעה 20:00, סגירת חנויות ושירותים לא חיוניים משעה 18:00, והגבלת ההתכנסויות הביתיות. זאת לאור העובדה שמספרי המקרים הגיעו לשיאים חדשים, ועמדו על קרוב ל-16 אלף נדבקים בשבוע האחרון. נכון לכתיבת שורות אלו, לא יצאו הנחיות חדשות בנוגע לקיומם של שוקי חג המולד ברחבי המדינה, אך ההנחיות בהחלט יכולות להשתנות בכל רגע נתון.

גם בצרפת נראה כי העניינים כרגע ממשיכים כרגיל, זאת חרף העובדה שהמדינה מתמודדת למעשה עם תחילתו של גל חמישי. בצרפת, שכמעט 69% מאוכלוסייתה מחוסנת במלואה, נדרש להציג כרטיס בריאות המראה הוכחה לחיסון, החלמה או בדיקה שלילית עוד מאז הקיץ. "מה שאנו חווים בצרפת נראה בבירור כמו תחילתו של גל חמישי", אמר שר הבריאות, אוליבייה ורן, בשבוע שעבר, כאשר ממוצע שבעת הימים של מקרים חדשים עומד על מעל 11 אלף נדבקים חדשים. לעומת צרפת, בבריטניה, שהסירה את ההגבלות שנותרו ביולי וראתה זינוקים גדולים כמו גם צניחה במקרים מאז, ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מתעקש שהמדינה יכולה "לחיות עם הנגיף". לדבריו, הממשלה תטיל מחדש הגבלות רק אם שירותי הבריאות ייכנסו למצב של קריסה. לכן, סביר להניח שחגיגות חג המולד במדינה בכלל ובלונדון בכלל, ימשיכו כסדרם אם לא יתרחש אירוע יוצא דופן.

נכון לעכשיו, נראה שברוב מדינות אירופה ממשיכים להתכונן במרץ לקראת בואו של חג המולד ואירועי ראש השנה האזרחית. זאת בשילוב עם החשש שהגל הנוכחי ייאלץ את המדינות לשוב ולנקוט בצעדים נוקשים במטרה למנוע את התפשטות הנגיף. רבים מאזרחי היבשת ותיירים מהעולם ציפו לשוקי חג המולד השנה, אך נראה כי יכולים להיות שינויים שכדאי לשים אליהם לב.