במשך דורות, מבנה בטון מסיבי בן חמש קומות, שנבנה בשיא מלחמת העולם השנייה בשנת 1942, התנשא מעל המבורג כתזכורת אדירה לימים הפחות פופולריים של גרמניה. הבונקר, אחד מ"מגדלי פלאק" (ביצורים נאציים) רבים ומפחידים, תוכנן כדי לשרת שני תפקידים: הגנה מפני פשיטות וכסמל לכוחו ועצמתו של משטרו של היטלר.

מכיוון שהקירות החיצוניים הם בעובי של יותר מ-2 מטרים עם גג מבטון מזוין בעובי של 3.5 מטרים, ההריסה של המבנה נדחתה על הסף בשל אי-יכולת לוגיסטית, ולכן גורמים בעירייה בחרו בשיפוץ המבנה על פני הריסתו. כעת פתיחתו של המבנה כמלון בשם "בונקר סנט פאולי", הופכת אותו ממפגע לסמל שכונתי: "הרעיון למלא את הבניין בצמחייה ירוקה היה להוסיף משהו שליו וחיובי לגוש הבטון האדיר הזה שעומד כמזכרת קשה מהדיקטטורה הנאצית", אומרת אניטה אנגלס, יו"ר עמותת שכונת הילדגארדן שבהמבורג.

אנשים ברחוב בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
קיבל תפקיד חדש. בונקר בנט פאולי|צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images

המלון שנפתח בתחילת חודש יולי דרש שיפוץ מקיף בעלות של 100 מיליון אירו (כ-400 מיליון שקלים), הרבה מעבר לתקציב הראשוני שעמד על 35 מיליון אירו (כ-140 מיליון שקלים). כיום במבנה יש מלון עם 134 חדרים, אולם קונצרטים עם 2,000 מושבים, מספר מסעדות, בר אופנתי וגינה קהילתית על הגג.

מתאימים את העבר להווה

ממוקם בחלק של העיר שאולי ידוע יותר במועדון הכדורגל ובחיי הלילה הנמרצים שלו מאשר בהיסטוריה של ימי המלחמה, השריד המרשים נפתח מחדש ב-5 ביולי עם המראה המעודכן שלו. בראש הבונקר הוצב מבנה דמוי פירמידה עם מסעדות, בית קפה, חללי אירועים ומלון הפרוסים על פני חמש הקומות החדשות. גולת הכותרת היא הפארק הציבורי שעל הגג ושביל העלייה אליו, שבהם אלפי צמחים ועצים החובקים את החזית המודרנית.


 

נוף בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
הבונקר הפך לנקודה ירוקה בהמבורג|צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images

מבפנים, שילוט בן 80 שנה ממשיך להכווין את המבקרים "למקלטים" (Zu den Schutzräumen). הקונספט כולל גם מרכז זיכרון ומידע המסביר את ההיסטוריה של הבונקר, שהנאצים בנו ב-1942 על ידי פועלים בכפייה. אבל למרות ההיסטוריה הקשה וההקשר המלחמתי, חדרי המלון מודרניים בהחלט, ורבים מהם מדגישים את האופי של המבורג בתור עיר של אומנות ומוזיקה, עם עיצוב אירופי עכשווי. גם חדר האוכל עוצב כאזור חמים ונעים, עם חלונות ענקיים הצופים אל העיר.

חדר בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
החדרים מייצגים את האופי של העיר המבורג|צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images
חדר אוכל בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
חדר האוכל צופה אל העיר|צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images

החייאה שנויה במחלוקת

עד כמה שהמוצר המוגמר יפה ומרשים, לפרויקט היו לא מעט מתנגדים. כמה מהם הצביעו על זילות של ההיסטוריה על ידי שימוש בבניין מהתקופה הנאצית כחלל יוקרתי. כאשר הוכרז השיפוץ ב-2019, מטרתו הייתה להפוך את ההיסטוריה של הבונקר לנגישה יותר לאנשים במקום להרחיק או למחוק אותה. "אנחנו מבינים שזה נושא רגיש", אמר דובר קבוצת המלונות NH, שניהלה את פיתוח הבונקר, לניו יורק טיימס ב-2019. "אנחנו רוצים לשלוח איתות חיובי לעיר המבורג".

תצוגה בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
בבונקר יש תצוגה שמסבירה על עבור של המבנה|צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images

עם זאת, עבור התומכים, החייאה מחדש של הבונקר דווקא נרשמת כמאמץ להעלות מחדש את העבר לשיח הציבורי, ולסייע בשימור הזיכרון והחינוך. תושב מקומי, דיטר מולר, אומר כי "זה נושא נוגע ללב, אבל אני חושב שלהפוך את המרחב הזה למשהו חיובי, משהו שמועיל לקהילה, זה צעד לקראת ריפוי".

תצוגה היסטורית בונקר המבורג גרמניה (צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images)
המפתחים דאגו להציב תצוגה חינוכית |צילום: MORRIS MAC MATZEN, getty images

הבונקר מצטרף לשלל פיתוחים מהתקופה הנאצית שמנסים להשתלב מחדש. בשנת 2018, המטה של ​​הגסטפו, המשטרה החשאית של המשטר הנאצי, נפתח מחדש כבוטיקים, משרדים ודירות יוקרה בהמבורג. למיקום הייתה היסטוריה ארוכה ועקובה מדם, ופתיחתו לא הגיעה עם ביקורת קשה. ובכל זאת, בונקר סנט פאולי מנסה להביא מעט מהחיות של המבורג לשכונת פועלים. זה היה מקום לאירועי אמנות ומוזיקה הרבה לפני שאימץ את צד האירוח שלו. בבונקר תהיה גם אנדרטה לזכר קורבנות הנאצים, לצד אזורי תצוגה.

כמה זה עולה?

לינה בחדר סטנדרט במלון מתחילה ב-600 שקלים ללילה, בהתאם לעונה ולסוג החדר. העלייה לפארק וכניסה לאזורים האחרים היא ללא עלות.