קבוצה של אזרחים הולנדים שהיו מתוסכלים מטיפול הממשלה המקומית בסוגיית הגירה החלה לערוך "ביקורת גבולות" מאולתרות משלה בגבול עם גרמניה, מה שמצד אחד עורר ביקורת רחבה מצד הרשויות, ומצד שני גרר תמיכה מצד פוליטיקאים מהימין.

אותם אזרחים, עטויי אפודים וחמושים בפנסים, עצרו כלי רכב לאורך הגבול, במיוחד בכביש בין הכפר ההולנדי טר אפל (Ter Apel) לרוטנברוק (Rütenbrock) שבגרמניה. סרטונים הופצו ברחבי הרשתות החברתיות ובהם ציינו המשתתפים שהם מרגישים שאין להם ברירה לפעול: "אם שום דבר לא קורה, אז אנחנו פשוט נעשה את זה בעצמנו". בדיווחים בתקשורת המקומית דובר על כעס שנובע מחציית גבולות שלא כחוק וכניסה קלה מדי של מבקשי מקלט ומהגרים בלתי חוקיים למדינה.

היוזמה מגיעה בתקופה של מהומה פוליטית בהולנד, כאשר מפלגת PVV, בראשותו של חירט וילדרס, פרשה מהקואליציה השלטת בשבוע שעבר לאחר שהצעות חוקי ההגירה שלה נדחו. מהלך זה גרם להתפטרותו של ראש הממשלה דיק שוף, שגינה את החלטתו של וילדרס וטען שהיא "חסרת אחריות ומיותרת", והוביל לבחירות שתוכננו ל-29 באוקטובר.

שר המשפטים והביטחון דייוויד ואן וייל גינה בחריפות את מעשי האזרחים בגבולות, וקרא להם להפסיק לאלתר. "התסכול מובן, אבל אל תעשו דין לעצמכם", הזהיר ואן וייל, והדגיש כי בדיקות הגבולות הן באחריות המשטרה ומשטרת הגבולות בלבד. הוא הכיר במאבקה של הממשלה עם זרם המהגרים הנוכחי, והצהיר שהם "לא יכולים להתמודד" עם זה, אך חזר והדגיש כי אזרחים לא צריכים לקחת את החוק לידיים.

משטרת הולנד ציינה גם היא דברים דומים, ופרסמה הצהרה שבה כינתה את הבדיקות המאולתרות "לא מקובלות" והזהירה כי "פעולות כאלה יוצרות מצבים מסוכנים ביותר על הכביש ולאורך הכביש". גם ראש העיר ג'אפ ולמה מהעיר ווסטרוולד ההולנדית מתח ביקורת על המהלך וקבע: "זו לא הדרך להביע תסכולים. גם לעמוד ברמזור אדום זה מתסכל אבל אנחנו עושים את זה".

בניגוד גמור, חירט וילדרס תמך בהתלהבות של היוזמה האזרחית, וכינה אותה "יוזמה פנטסטית שצריכה לקרות בכל מקום בגבול". הוא אף הביע רצון להשתתף בבדיקות עתידיות, ואמר שאם הממשלה לא תצליח לפרוס את הצבא לביקורת גבולות, האזרחים יצטרכו להמשיך לעשות דין לעצמם.

על פי הדיווחים, למרות המתיחות ההגירה להולנד הואטה משמעותית מאז השיא שלה בשנת 2022. לפי נתוני Eurostat הולנד קיבלה פחות בקשות מקלט בהשוואה לממוצע הכללי של האיחוד האירופי. עשר מדינות אחרות באיחוד האירופי, ובהן גרמניה ובלגיה, קיבלו יותר מבקשי מקלט.