אנשים רבים עדיין זוכרים את התמונות מיוון ביולי האחרון, כשבאותה תקופה נאלצו עשרות אלפי מקומיים ותיירים לברוח משריפות יער הרסניות. לפי נציבות האיחוד האירופי, אלה היו הגרועות ביותר בהיסטוריה של אירופה, אבל כעת נראה שהשיא הזה עלול להישבר השנה. חזאי מזג אוויר כבר מסכימים שגלי חום והשריפות הנלוות אליהם מהווים שוב איום, והממשלה היוונית השקיעה מיליארדים בהגנה מפני אסונות, תוך התחשבות בבטיחות הנופשים.
השריפות הגדולות הראשונות של השנה הנוכחית פרצו בסוף מרץ בפיאריה (Pieria), רכס ההרים שליד הר אולימפוס בצפון יוון. לפי הדיווחים המקומיים, אירועים כאלה בדרך כלל לא מתרחשים עד סוף מאי, אבל בין ה-1 בינואר ל-1 במאי כבר נרשמה עלייה של כ-22 אחוזים יותר פניות מאשר בתקופה המקבילה אשתקד.
יוון חוותה אביב יבש במיוחד, ובחלקים רבים במדינה כבר חודשים שכמעט ולא ירד גשם. ביערות רבים, הדשא והשיחים כבר כל כך יבשים, כמו שבדרך כלל קורה רק ביולי או אוגוסט. לכן התנאים נוחים לשריפות יער הרסניות נוספות. על מנת להגן על מקומיים ותיירים במקרים כאלה, ביוון פיתחו מערכת אזעקה חדשה שתפקידה להתריע מפני הסכנה.
תיירים לרוב אינם מכירים את האזור ואינם מבינים את השפה המקומית, מה שהופך אותם לפגיעים במיוחד במצבי משבר. מסיבה זו פותחה בשנת 2018 מערכת אזעקה המזהירה את התושבים והנופשים מפני אסונות כמו שריפות, רעידות אדמה או סופות. אזעקה קולנית נשמעת מהטלפון הנייד ופרטים והוראות מילוט מופיעים על הצג ביוונית ובאנגלית.
האזהרה נשלחת לכל האנשים שנמצאים באזורים שתחת סכנה ללא צורך להירשם או להוריד אפליקציה; הטלפון הסלולרי רק צריך להיות מחובר לרשת סלולרית. לפי Radio Crete, פיתוח הטכנולוגיה הזו החל כשפרצה שריפה הרסנית בפרבר של אתונה בשנת 2018, כשיותר מ-100 בני אדם מתו בגלל שלא פונו בזמן. העובדה שאיש לא נהרג או נפצע קשה בשריפות היער ברודוס ובקורפו בקיץ האחרון היא בעיקר הודות למערכת ההתרעות ביוון והפינוי המהיר.
שינויי האקלים והטמפרטורות העולות כל הזמן מעודדים את התרחשותן של שריפות יער ואסונות אחרים. עוצמתם ומשך גלי החום הולכים וגדלים, ובאתונה מד החום לפעמים לא ירד מתחת ל-30 מעלות במשך יותר מעשרה ימים בשנה שעברה. על פי ניתוח של המרכז האירופי לתחזית מזג האוויר (ECMWF), הטמפרטורות הממוצעות במזרח הים התיכון בקיץ הזה יהיו 0.5 עד 1.5 מעלות מעל הממוצע לשנים 1993 עד 2016. כלומר, הקיץ הזה עשוי להיות חם אפילו יותר מאשר בשנה שעברה – והסיכון לשריפות יער בהתאם אף גבוה יותר.