הישראלים ממשיכים לכבוש את איסטנבול, על אחת כמה וכמה לאחר פתיחת הקווים של החברות הישראליות ליעד. אך לצד השופינג הזול, היחס החם והרחובות היפים, חשוב לדעת שהמצב הכלכלי בטורקיה הולך ומחמיר, הלירה הטורקית התרסקה לעומת השקל והדולר, שכרם של העובדים במדינה נשחק מאוד ומי שמנצלים את כל הכאוס הזה הם נהגי המוניות.

בתוך כך, נהגי המוניות בעיר לא מפעילים מונה – וגובים מחירים מופקעים עבור הנסיעות. מי שחוטף על כך אלה בעיקר התיירים, היות ונהגי המוניות מרגישים יותר בנוח לעקוץ אותם. מדריך מקומי בעיר אף סיפר שנהגי המוניות ממש מחפשים להעלות תיירים והתושבים המקומיים מתקשים למצוא מונית בימינו.

> מעל כולם: איסטנבול היא יעד השנה של הישראלים

> המדריך המלא למטייל באיסטנבול

"בשבועות האחרונים אני מקבל תלונות רבות של תיירים ישראלים על נהגי המוניות שעוקצים אותם בלי סוף", סיפר ישראלי המתגורר באיסטנבול ומדריך טיולים בעיר. "יש לא מעט ישראלים שזו הפעם הראשונה שלהם בטורקיה והם עברו חוויות לא נעימות. בכל מדינה יש נהגי מוניות שעוקצים, אבל באיסטנבול זו רמה אחרת, מה שהם עושים ובלי בושה".

כך למשל, אילנית ושתי חברותיה, שנסעו לסופ"ש באיסטנבול לראשונה בחייהן נעקצו כמה פעמים בידי נהגי מוניות. "כל נהג שעצרנו דפק מחיר ולא רצה להפעיל מונה. כשעצרנו נהגים הם לקחו מאיתנו על נסיעה של 20 דקות לאחד הקניונים במרכז העיר 150 דולר", שחזרה אילנית. "שילמנו. לא ידענו שבמחיר הזה יכולנו לשכור גם נהג ליום שלם. בנסיעה אחרת של עשר דקות למלון שילמנו 50 דולר".

גם יואב ואשתו עברו חוויה דומה לזו של אילנית. עבור נסיעה של 25 דקות הם שילמו 130 דולר. "אשתי הפתיעה אותי ליום ההולדת לטיסה לאיסטנבול. נהגי המוניות הרסו לנו את הטיול. כל פעם עקצו אותנו במחיר אחר. פעם לקחו 120 דולר, פעם אחרת 130 דולר. הם ניצלו את זה שאנחנו לא מכירים את העיר ושזו הפעם הראשונה שלנו פה. בטוח שנחזור לאיסטנבול אבל הפעם לא יעקצו אותנו", ציין יואב.


מדריכי טיולים מציעים לתיירים להשתמש בתחבורה ציבורית כגון מטרו ואוטובוסים ולחסוך מאות ואלפי שקלים במקום לנסוע עם נהגי מוניות. "המטרו באיסטנבול ממש נוח אחרי שמבינים איך הוא עובד. אם התיירים לא ייסעו במוניות אז הנהגים יפסיקו לעקוץ. הם עוקצים רק תיירים כי הם לא יעזו לעשות את זה למקומיים שיתלוננו נגדם במשטרה". 

איסטנבול (צילום: אילן ארנון)
מומלץ להשתמש בתחבורה ציבורית|צילום: אילן ארנון

שלושה כללי ברזל לנסיעה באיסטנבול

  1. נחתתם בנמל התעופה הענק של איסטנבול? אתם לא חייבים לקחת מונית. בקומה מינוס 2 יש אוטובוסים לעיר. ברציף 15 למשל יש קו לכיכר טקסים. המחיר: כ-10 שקלים. יש גם מטרו שנפתח לפני כחודש ויוצא מכיוון מנמל התעופה לעיר.
  2. עליתם למונית בכל זאת? שימו לב שהיא צריכה לעלות לכם כ-250 לירות (50 שקלים) לנסיעה של 45 דקות. נהגי המוניות אהבים לקחת תיירים (המקומיים מתלוננים על כך שלא עוצרים להם) ולא מעט מהם מנסים לעקוץ. בקשו להפעיל מונה ועקבו אחרי מסלול הנסיעה בווייז.
  3. בכלל, כל איסטנבול מרושתת בתחבורה ציבורית (אוטובוסים, טראם, רכבת תחתית ואפילו שיט). כרטיס לתחבורה ציבורית בעיר - איסטנבול כארד, יכול לשמש לכל אמצעי התחבורה במחיר זול. אל תהססו להשתמש בו.