למעלה ממאה אלף ישראליים מגיעים לטייל בירדן מדי שנה. חלקם נופשים בעקבה, אחרים מטיילים בפטרה ובאתרי עתיקות מתקופות היסטוריות שונות והדובדבן שבקצפת טיולי ג'יפים במדבריות בירדן. בשבוע שעבר, במהלך ימי חג שמחה תורה, וגם בסוף השבוע האחרון, הגיעו כמה מאות ישראליים למעבר "רבין" שבערבה בכדי לחצות את הגבול לירדן.
לתדהמת התיירים הישראליים, לאחר שסיימו את ביקורת הדרכונים והבידוקים הביטחוניים אחד שוטרים במעבר ביקש מהם להיכנס לאחד המשרדים במעבר ולחתום על מסמך התחייבות האוסר עליהם לטייל בנחלים, ערוצי ואדיות, הרים ומדבריות זאת בעקבות האסון שפקד את המטיילים בנפאל ב-15 באוקטובר (וגרם למותם של ארבעה ישראלים).
"לא הבנו מה השוטר במעבר רוצה מאיתנו. הוא ביקש שניכנס לאחד החדרים הקטנים במעבר והביא לנו מסמך בעברית שכתוב בכתב יד, זה נראה כאילו הם כתבו את זה מעכשיו לעכשיו ובו מזהירים אותנו שלא לטייל במקומות מסוימים בירדן ושאם נפעל בניגוד להוראות ויקרה לנו משהו כל האחריות היא עלינו בלבד", סיפר אחד המטיילים, "הייתי בהלם, זו פעם ראשונה שזה קורה לי ויצא לי לטייל הרבה במדינה הזו. הבנו שהמסמך הזה נוסח בעקבות האסון בנפאל".
במסמך עצמו נכתב בין השאר: "אני מתחייב שלא לטייל בוואדיות, בנחלים ובמפלים. במידה ואעשה כן, כל מה שיקרה לי היא על אחריותי בלבד". המטיילים חתמו על המסמך כיוון שזה היה התנאי לכך שיוכלו להיכנס לירדן. "הם כנראה נבהלו מהאסון בנפאל ונכנסו ללחץ מכך שמטיילים ישראלים עלולים ללכת לאיבוד כי אוהבים מאוד לטייל, אז הם החתימו אותנו על המסמך הזה כדי להסיר מעליהם כל אחריות לביטחוננו", ציין המטייל.
כפיר שוורץ, בעל חברת נסיעות שמדריך קבוצות של תיירים מחו"ל בירדן טוען, כי להערכתו המסמך שנאלצו המטיילים הישראליים נאלצו לחתום כתנאי כניסה לירדן הוא בגלל היותם מטיילים בעייתים. "הישראליים אוהבים לטייל בירדן לבד בכל מיני אתרי טבע שחלקם מסוכנים לטיול ללא הדרכה, בלי מדריך או עזרה ממקומיים באופן חסר אחריות ולמעשה מסכנים את חייהם. הירדנים לא מוכנים להתחיל לחפש אחרי מטיילים ישראליים חסרי אחריות ולכן החליטו להחתים אותם על המסמך יוצא הדופן הזה", טוען שוורץ, "אני מעריך שהאסון בנפאל זירז אותם בעניין הזה כדי שכל הסיכון והאחריות תיפול על המטייל הישראלי ולא על כוחות הביטחון והחילוץ הירדניים".
Wadi Araba Desert, באדיבות TripAdvisor
עובד בשגרירות ירדן אישר בשיחה עם "מאקו", כי האסון בנפאל הוא הסיבה העיקרית להחתמת המטיילים הישראליים על המסמך. "מיד אחרי האסון בנפאל הוחלט שכל מטייל ישראלי שיגיע למעבר יחתום על המסמך שהוא לוקח את כלי האחריות עליו והוא מודע לכך שאסור לו לטייל במקומות מסוכנים ובעייתים. נכון שזו פעם ראשונה שזה קורה. לא פעם מטיילים ישראלים תועים בדרכם בגלל שהם אוהבים להתבודד במקומות שאין אפילו קליטה של טלפון סלולארי וזה לא פשוט לחלץ אותם או להגיע אליהם. המסמך נועד להזהיר את המטייל מפני הסכנות ומכך שאין לנו אחריות למעשיו", הסביר העובד.
נפאל: לחייב מטיילים לקחת מדריך מקומי
בעקבות הטרגדיה שאירועה באנאפורנה שבנפאל, שלח יריב פישר, מנכ"ל חברת התיירות פלייאיסט, מכתב דחוף לשר התיירות הנפאלי, דיפאק צ'אנדרה אמתיה, עם בקשה לקדם במהירות חקיקת חוק, שיחייב מטיילים באזור אנאפורנה לקחת מדריכים מקומיים בעלי ניסיון והכשרה.
"המסלולים באזור הרי אנאפורנה מרהיבים ביופיים", אמר פישר, "תיירים מגיעים מכל העולם, לרבות מישראל, כדי לעשות באזור טרקים. אני מקווה שמפולות השלג הקשות שאירעו לא ירתיעו מטיילים מישראל לצאת לאזור, שבדרך כלל נחשב בטוח".