החל מהשנה הזו בריטניה משנה את בקרת הגבולות שלה, על ידי הכנסת היתר חדש לאזרחים זרים. האישור החדש ייקרא ETA, והוא יהווה אישור נסיעות אלקטרוני לאזרחים של מרבית מדינות העולם. נכון לעכשיו, אזרחים ישראלים יכולים לנסוע למדינה מבלי להגיש כל תיעוד מראש או להגיש בקשה לויזה, ולמרות שהם עדיין יוכלו לבקר ללא טרחה יחסית, כמה דרישות חדשות אמורות להיכנס לתוקף.

לצד גרמניה, איטליה וצרפת, בריטניה היא אחד מארבעת היעדים המובילים באירופה בשל ההיסטוריה שלה, מסורת בת מאות שנים. במשך שנים, כל מה שתיירים נדרשו להביא הוא דרכון שנותרו לו לפחות שישה חודשי תוקף ממועד ההגעה. בעוד שלמדינות האיחוד האירופי יידרשו התיירים למלא מראש בקשת ETIAS, מערכת שתיכנס לתוקפה בנובמבר 2023, הבקשה לבריטניה צפויה לעבוד במלואה רק בסוף 2024.

ביג בן לונדון (צילום: andersphoto, shutterstock)
תיירים ייצטרכו למלא בקשה כדי להגיע. לונדון|צילום: andersphoto, shutterstock


מהו אישור הנסיעות האלקטרוני של בריטניה?

החל מהרבעון הראשון של השנה, בריטניה תתחיל להפיץ את ETA - Electronic Travel Authorization, כחלק מ"מבחן בטא פרטי", הפתוח לנוסעים נבחרים. במסגרת התוכנית החדשה, אזרחי מדינות פטורות לוויזה, יידרשו לקבל ETA לפני העלייה למטוס.

בדומה ל-ESTA של ארצות הברית עצמה, החלה על מספר מדינות בעולם, כולל ישראלים המחזיקים בדרכון זר עם היתר, המסמך החדש ישמש כ"אישור נסיעה" לאזרחים שאינם בריטים ולא אירים המבקשים להיכנס לבריטניה. חשוב לציין שזו לא ויזה רשמית, אלא דומה יותר לוויזה אלקטרונית או טופס רישום לפני נסיעה.

ליברפול אנגליה (צילום: Chris Green, shutterstock)
מילוי הבקשה ייעשה באופן אלקטרוני. ליברפול|צילום: Chris Green, shutterstock

לפי משרד הפנים של בריטניה, חלק מהסיבה לכך שה-ETA נכנסת לפעילות, היא המחסור במידע שיש לרשויות הגבול על מבקרים בבריטניה והסיכונים הפוטנציאליים שהם מהווים. במסגרת השיטה החדשה, הם יוכלו לדחות באופן מיידי מועמדים זרים שעלולים להוות איום על הביטחון הלאומי, ולהעניק לבריטניה "שליטה רבה יותר" בגבולותיה.

היכן ניתן להגיש בקשה ל-ETA לבריטניה?

המערכת עדיין לא הושקה רשמית. היא אמנם לא נחשפה לגמרי, אבל אפשר לומר שה-ETA עתידה להיות פלטפורמה מקוונת שבה תיירים יתבקשו למסור את הנתונים האישיים שלהם, כגון שם מלא, תאריך לידה, מספר דרכון , תוקף דרכון, דוא"ל וכתובת, כמו גם מענה על כמה שאלות אבטחה. בשלב זה, איננו יודעים מהן השאלות.

בהתבסס על מערכת ה-ESTA, שמונפקת על ידי ארצות הברית לזרים, ניתן לצפות שהמבקשים יספקו את המידע הבא:

  • האם יש להם הפרעה פיזית או נפשית
  • האם יש להם מחלות מדבקות כמו כולרה, דיפתריה, אבעבועות שחורות, קדחת צהובה ואחרות
  • האם הם הורשעו אי פעם בפשע שגרם לפגיעה חמורה באחרים
  • האם הם מעוניינים להיכנס לבריטניה כדי לעסוק בפעילות טרור או ריגול
  • האם הם מחפשים עבודה בבריטניה ללא רשות או מבלי שהגישו בקשה לוויזת עובדה
  • האם אי פעם נדחתה להם ויזה לבריטניה בדרכונים הנוכחיים או הקודמים שלהם, או שסירבו להכניס אותם לנסיעות לבריטניה 

אלו הן רק הערכות המבוססות על השאלות שארצות הברית מציבה לתיירים שאינם אמריקאים המבקשים ESTA. השאלון בבריטניה עשוי לכלול או לא לכלול את האמור לעיל, אם כי בטוח שמענה על שאלון מקוון יהיה חלק מתהליך הבקשה, כמקובל בתוכניות מסוג אלה.

ביבורי אנגליה (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
המבקשים ייתבקשו למסור פרטים אישיים. ביבורי, אנגליה|צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

כמה יעלה ה-ETA לבריטניה?

עד כה אין מידע על העלות של ה-ETA, אם כי מערכות דומות שאומצו על ידי ארה"ב, קנדה ואוסטרליה נותנות מושג: ה-ESTA האמריקאי עולה 17 דולר להגשת בקשה, ה-eTA הקנדי בעלות של 7 דולר, ורשות הנסיעות האוסטרלית 20 דולר אוסטרלי (ישראלים נדרשים לוויזה). בנוסף, ה-ETIAS של אירופה שייושם בקרוב יעלה בערך 8 דולר. לפי משרד הפנים הבריטי, פרטי התוכנית, לרבות האגרה, "יפורסמו בבוא העת".

מתי המערכת תחל לפעול?

ה-ETA כבר פועלת בחלק מהמקרים, אם כי ההשקה הרשמית תתרחש רק בסוף 2024. בתחילת 2023 (ברבעון הראשון), מתבצע ניסוי על מנת לזהות שגיאות אפשריות ולהבטיח שהמערכת פעילה. מעכשיו ועד לרבעון השלישי (רבעון 3), אזרחי המדינות הבאות יידרשו לקבל ETA לפני הנסיעה: קטאר, כווית, איחוד האמירויות הערביות, עומאן, בחריין וערב הסעודית.

לבסוף, לקראת 2024, השירות יתרחב אט אט ויכלול עוד לאומים עד שכל האזרחים הזרים הפטורים מאשרות יהיו כפופים לכלל החדש עד סוף השנה הבאה. ה-ETA יחול רק על תיירים שיכולים לנסוע כעת ללא ויזה לבריטניה, וביניהם גם תיירים מישראל.

מנצ'סטר (צילום:  trabantos, shutterstock)
המערכת תיכנס לתוקפה רק בסוף 2024. מנצ'סטר|צילום: trabantos, shutterstock

כמה זמן ייקח עד להנפקת ה-ETA בבריטניה?

היתרים עשויים להינתן כמעט מיד עם מילוי הטופס ותשלום האגרה, אם כי במקרים מסוימים, זה עשוי להימשך מספר ימים. על מנת להימנע מהפרעות פוטנציאליות לנסיעות, מכיוון שישראלים לא יורשו לנסוע אלא אם הם מחזיקים ב-ETA תקף, מומלץ להגיש בקשה בכל נקודה בימים שלפני העלייה למטוס, רצוי עד שבוע קודם לכן. ניתן למלא את הבקשה מראש, גם כאשר אין עדיין תוכניות נסיעה מיידיות.

גרנזי (צילום: Allard One, shutterstock)
האישור צפוי להיות מיידי. האי גרנזי|צילום: Allard One, shutterstock

מהו תוקף ה-ETA לבריטניה, והיכן ניתן להשתמש בו? 

תוקפו של ההיתר טרם נמסר, אך אנו מצפים שהוא יהיה בין שנתיים לשלוש שנים לאחר ההנפקה, בהתאם לתוכניות ETA אחרות ברחבי העולם. מחזיקים ב-ETA, בעלי דרכון ישראלי, יוכלו לנסוע בחופשיות לכל אחת מארבע המדינות המרכיבות את בריטניה, כמו גם לשטחי החסות של הכתר הבריטי

  • אנגליה
  • וויילס
  • סקוטלנד
  • צפון אירלנד
  • האי מאן
  • איי התעלה (כולל גרנזי וג'רזי)

בשלב זה עדיין לא ניתן לאשר האם תיירים יידרשו למלא את ה-ETA בגיברלטר, טריטוריה בריטית הממוקמת בקצה הדרומי של חצי האי האיברי, הגובל בספרד, אך מידע נוסף אמור להתפרסם בקרוב באתר הרשמי של משרד הפנים הבריטי.

בקשה