צ'כיה נעמדה דום אתמול בצהריים (שבת), כאשר אנשים ברחבי המדינה קיימו דקת דומייה כחלק מיום אבל לאומי לכבוד קורבנות ההרג ההמוני החמור ביותר בהיסטוריה של המדינה המרכז אירופית. דגלי המדינה על מבנים ציבוריים הורדו לחצי התורן, וצלצול פעמונים נשמע ברחבי הערים. בקתדרלת ויטוס הקדוש בפראג, הגדולה במדינה, נערכה מיסה עבור הקורבנות, והנשיא פטר פאבל ודוברי שני בתי הפרלמנט השתתפו בטקס, שהיה פתוח לציבור הרחב.
הירי בתוך הפקולטה לאומנויות של אוניברסיטת קארל ביום חמישי הביא למותם של 14 בני אדם ולפציעתם של 25 אנשים לפני שהתוקף התאבד. המשטרה והתובעים אמרו שיש להם ראיות שהיורה בן ה-24 הרג גם את אביו מוקדם יותר באותו היום, בנוסף לכך שהוא גם רצח אדם ותינוק בפראג בשבוע שעבר.
האם בטוח לטייל בצ'כיה עכשיו?
על פי החקירה הראשונית של הרשויות בצ'כיה, היורה היה צ'כי וסטודנט בפקולטה לאומנויות באוניברסיטה. החוקרים אינם חושדים בקשר לאידיאולוגיה או קבוצות קיצוניות כלשהן. גורמים רשמיים אומרים שהם מאמינים שהוא פעל לבדו והמניע שלו עדיין לא ברור.
הירי ההמוני החמור ביותר במדינה היה בשנת 2015, כאשר חמוש פתח באש בעיירה אוהרסקי ברוד שבדרום-מזרח המדינה, והרג שמונה בני אדם לפני שירה בעצמו למוות.
למרות זאת, צ'כיה עדיין נחשבת לאחת המדינות הבטוחות ביותר בעולם. במהלך השנים, צ'כיה ראתה ירידה מתמדת בשיעורי הפשיעה, במיוחד בפשעים אלימים. לעומת מדינות אחרות באירופה, המדינה שומרת גם על רמה נמוכה של מקרים הקשורים לטרור ואסונות טבע.
המכון לכלכלה ושלום פרסם את מדד השלום הגלובלי האחרון (GPI) שלו לשנת 2023 בחודש יולי, המדרג את המדינות הבטוחות ביותר ברחבי העולם, כשצ'כיה תפסה את המקום ה-12 מבין מדינות העולם. למרות שתמיד חשוב לנקוט באמצעי זהירות כאשר מטיילים בכל מקום לא מוכר, צ'כיה בדרך כלל מסבירת פנים לתיירים ויש לה תשתית חזקה לשמירה על בטיחות 40 מיליון המבקרים בה מדי שנה.
ממערכת התחבורה הציבורית המטופחת שלה ועד השוטרים הרבים ומצלמות האבטחה שלה, צ'כיה לוקחת את הבטיחות ברצינות, במיוחד בעיר הבירה פראג שמקבלת 8-6 מיליון תיירים בכל שנה. לצ'כיה יש גם חוקי פיקוח חזקים על נשק, שעוזרים לשמור על ביטחון אזרחיה. יתרה מכך, צ'כיה חברה בנאט"ו, המספקת ביטחון נוסף – חשוב בזמנים הפכפכים אלה.
האם בטוח לישראלים בצ'כיה?
צ'כיה נחשבת לאחת המדינות הבטוחות ביותר בעולם לתיירים ישראלים מאז ומעולם. בתחילת החודש פרסם המל"ל רשימה ארוכה של מדינות אליהן קיימות אזהרות מסע כעת ברמות שונות. עם זאת, צ'כיה נותרה מחוץ לרשימה הזו ונכון לעכשיו אין אליה אזהרת מסע, והתיירים הישראלים שמבקרים בה נדרשים לאמצעי הזהירות הרגילים.
עוד לפני היווסדה של ישראל, צ'כיה הייתה בין התומכות המובילות של המדינה היהודית והקמתה. היחסים בין המדינות נשמרו עם השנים, גם בזמן המלחמה הנוכחית בישראל כאשר צ'כיה הייתה בין המדינות הראשונות לשלוח דיפלומטיים לביקור הזדהות.
כמו כן, צ'כיה נחשבת לאחת המדינות האתאיסטיות באירופה בפרט ובעולם בכלל. בסקר שנערך בשנת 2022 ובחן את יחסם של האוכלוסייה הצ'כית ליהודים, 83 אחוזים השיבו כי לא היה אכפת להם שיהיו להם שכנים יהודים, ו-61 אחוזים השיבו שהשואה היא נושא חשוב שעדיין יש לדון בו כשרבע מהם גם הודו בכך שהצ'כים צריכים לקחת אחריות מסוימת לסבלם של היהודים במלחמת העולם השנייה.
בצ'כיה גם מיושמת מדיניות הגירה וקבלת פליטים קשה יותר ממדינות אחרות באירופה. כתוצאה מכך, הקהילה המוסלמית בצ'כיה נותרה קטנה יחסית, 0.2 אחוז מהאוכלוסייה הכללית, ולכן לא מתקיימות במדינה מחאות אנטי-ישראליות רבות, וגם אלו שהתקיימו היו מצומצמות ולא השפיעו על הלך הרוח במדינה או על ביטחונם של התיירים מישראל.