בשנתיים האחרונות, רוב המטיילים בעולם התמקדו בעיקר בנושא אחד: מגיפת הקורונה. אבל כל זה השתנה לכאורה בן לילה ב-24 בפברואר, כאשר החלה רוסיה בפלישה לאוקראינה ומלחמה פרצה באירופה, והפכה לפתע את הסכסוך, ולא את הקורונה, לדאגה מרכזית עבור נוסעים בינלאומיים רבים.
מאז החלה הפלישה הרוסית לאוקראינה בפברואר, תעשיית התיירות הצטרפה למאמץ להראות סולידריות עם המדינה הפגועה. חברות התעופה סיימו את השותפויות עם חברת התעופה הגדולה ברוסיה, Aeroflot, וסוכני נסיעות הפסיקו לבצע הזמנות באזור. Airbnb התחייבה לאכלס פליטים אוקראינים, ואלפי אנשים תרמו בפלטפורמה.
כמו כן, פעולותיה של רוסיה הביאו מיד לסגירתו של המרחב האווירי באזור הסכסוך, ואילצו את חברות התעופה לשנות את נתיבי הטיסה. מדינות רבות, כולל קנדה, ארצות הברית וחלק גדול ממערב אירופה, אסרו מאז את כל הטיסות המופעלות על ידי חברות רוסיות מהמרחב האווירי ושדות התעופה שלהן.
בזמן שהעולם כולו עוקב אחר המשבר שמתפתח בזמן אמת, סקרים אחרונים ונתוני הזמנות מראים שהפלישה לאוקראינה כבר הביאה לירידה באמון ובביקוש לנסיעות לאירופה, בדיוק בזמן שעולם התיירות היה אמור לחוות התאוששות מסיבית לאחר שנפגע עקב המגיפה.
חיפושי טיסות לאירופה שהכויחו מגמת עלייה בחודש ינואר, בעקבות הירידה ההדרגתית של גל האומיקרון, החלו לרדת רגע אחרי שהחלה הלחימה, כך על פי אתר הזמנת הנסיעות Hopper. כתוצאה, חיפושי טיסות בינלאומיים עברו מאירופה ליעדים כמו מקסיקו, מרכז אמריקה והאיים הקריביים, ומאז אמצע פברואר, אירופה ירדה מ-21 אחוזים ל-15 אחוזים מההזמנות הבינלאומיות, על פי האתר.
האם יש סיבה לדאגה?
יהודה זפרני, מומחה ניהול, תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט, אומר כי "אין ספק שלמלחמה בין אוקראינה לרוסיה יש השפעה דרמטית על עולם התיירות, אך כרגע רק כאשר זה נוגע לשתי המדינות הספציפיות הללו".
על פי הנתונים של מועדון צרכנות הוט, בשנת 2019 נכנסו לישראל מעל חצי מיליון תיירים אוקראינים ורוסים, בעוד שבאותה שנה יצאו 2 מיליון תיירים ישראלים לאותן המדינות, לכן ההשפעה עליהן היא קריטית ודרמטית.
"בשאר מדינות אירופה הביקוש נשאר גבוה ורק ממשיך לטפס גם לפסח, האביב והקיץ", מוסיף זפרני, "אותם הישראלים שמתכננים לטוס ולנפוש בזמנים אלה כדאי להזמין את החופשה כבר עכשיו כדי להימנע מעליות מחירים נוספות. גם במדינות מזרח אירופה כמו רומניה ופולין אפשר לראות ביקושים גבוהים, ולכן ניתן להגיד בוודאות שהמלחמה לא פוגעת בכלל ברצון של הישראלים להגיע לאותם היעדים".
אייל שמואלי, מיזמי תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM 2022 שתתקיים בסוף החודש (29-30.3) באקספו תל-אביב: "לצד מסלולי הטיסה שהתארכו ועלייה משמעותית של מחירי הנפט בעקבות החרמת ייבוא הנפט מרוסיה, מחירי כרטיסי הטיסה ישפיעו על הצרכן באופן ישיר. תיירים בעולם ובישראל בפרט, לקראת חופשת פסח, עשויים להרגיש את עליית המחירים בכיסם, שכן מי שעדיין לא הזמין טיסה עשוי לשלם מחירים גבוהים יותר לעומת מי שרכש כרטיסים לפני פרוץ המלחמה.
"יתר על כן, ישראלים רבים אשר הזמינו טיסות עם עצירת ביניים ברוסיה ליעדים שונים ברחבי העולם, נאלצו לקבל הודעות ביטול מחברות התעופה הרוסיות ואף למצוא טיסות חלופיות. ניתן לראות כי הישראלים לא ממהרים לבטל את חופשת הפסח והקיץ לאירופה ועדיין יש ביקוש גבוה יחסית למצב הנוכחי. עם זאת, קיים חשש מינורי מטיסות ליעדים הקרובים לאוקראינה וביניהם: מולדובה, רומניה, הונגריה, פולין וסלובקיה".