"עוד שבוע וחצי אני טסה עם הבן זוג והילד לארה"ב והקונקשן שלנו דרך טורקיה. אני משקשקת מפחד ותוהה מה לעשות".. כך פרסמה גולשת בפוסט בפייסבוק במהלך הסופ"ש. מהתגובות של חברותיה לקבוצה אפשר ללמוד על הדעות החלוקות של ציבור הנוסעים ביחס לנסיעה דרך טורקיה בימים אלה, במיוחד עם ילדים.
לצד הנחרצות שהציעו לבטל את הטיסה, גם במחיר של הפסד כספי, היו מי שטענו שטורקיש איירליינס ונמל התעופה דרכו מתבצע הקונקשן הוא מהבטוחים בעולם. "לעבור בנמל התעופה שם זה הכי בטוח", טענה מולה גולשת אחרת היות והמעבר בין טיסות המעבר נעשה בתוך נמל התעופה ולא מחוצה לו (באזור שבו בוצע הפיגוע לאחרונה) - כך נימקה.
נזכיר: טורקיש איירליינס היא חברת התעופה השנייה בהיקפי הפעילות שלה בישראל אחרי אל על והיא חברת התעופה הזרה החזקה בישראל – עוד לפני הסכם הפיוס עם טורקיה: החברה מפעילה 9 טיסות שבועיות ו-425 אלף נוסעים מתחילת השנה – רובם המכריע ממשיכים בטיסות קונקשן ליעדים שונים בעולם, בעיקר לארה"ב. בטורקיש מדווחים כי נכון לרגע זה לא נרשמו ביטולים חריגים על ידי נוסעים שכבר שריינו כרטיסים וכי אין מהלך של ירידה במחירי הטיסות.
הלך הרוח של אותה גולשת בוודאי משותף לישראלים רבים – כאלה שכבר שריינו לעצמם טיסות וכאלה שבינתיים מדירים רגליהם מאופציה כזו – לנופש או לטיסות המשך. מבחינת רונן קרסו, סמנכ"ל באיסתא אירועי סוף השבוע האחרון "קברו סופית את טורקיה כיעד לנופש ב-2016".
המחיר לדבריו לא משנה והוא לא יוביל לגידול בביקושים: "ממילא המחירים לטורקיה נמוכים כבר כעת ב-40% מאלה של יוון והתנועה נעצרה. המחירים בטורקיה מצוינים אבל ישראלים לא נוסעים לשם. הקלאבים הפופולריים (טופקאפי, קרמלין וקריסטל) באנטליה מציעים דיל ב-400 דולר לחופשה משפחתית (2+2) – כבר כעת המחיר הזה הוא סמלי ולא משפיע על הביקוש".
באשר לתנועת הנוסעים בטיסות המשך מעריך קרסו כי הפגיעה תהיה קטנה לאור העובדה שהמחירים זולים וכי הנוסעים לא יוצאים מנמל התעופה.
גם שחר תורג'מן, מנכ"ל הדקה ה-90 לא מעריך שיהיו שינויים דרמטיים בקרב הנוסעים בטיסת המשך – "אחרי הפיגוע, טורקיש הורידה מחירים בטווח של 24 שעות – וגם אז לא הייתה דרישה דרמטית לביטולים. אירועי הסופ"ש אינם פיגוע – ולכן בשלב זה לא קיבלנו כל עדכון. בסופו של דבר אף תייר לא נפגע מאירועי ולכן העסקים כרגיל", לדבריו, "גם כעת יש שיחות בודדות על ידי מי שיש לו שיחות בקנה. מדובר על 15 שיחות טלפון מהבוקר שאף אחד מהם לא ביטל את הטיסות שקנה – גם מכאלה שעדיין יכולים לבטל לפי החוק".
ועדיין – האם שחיקה דרמטית במחיר תשפיע ותגרום לישראלים להעדיף את טורקיה לנופש בקיץ? באתר הוטלס קומביינד מדווחים כי מלונות בדרגת 4 ו-5 כוכבים בטורקיה מציעים נופש לסופ"ש ב-150 שקל לזוג.
כדי לעודד את הנופשים מציע האתר להזמין ולשריין את המחיר ולקבל החזר מלא במקרה של ביטולים – מדובר במחיר שזול בכ-75% ממחירי המבצע. "ניסיון ההפיכה בטורקיה הביא לעצירת הזמנת חדשות מכל העולם למלונות בטורקיה ולכן מי שלא חושש מזעזועים נוספים יוכל ליהנות ממחירים נמוכים במיוחד בשיא עונת התיירות", אומר איל סגל מהוטלס קומביינד.
"בשיא עונת התיירות המחירים הגיעו ל-2,600 שקל ויותר. גם כשהמלונאים היו נקלעים למבצעים של אכלוס המלון בכל מחיר היינו נחשפים למחירים של כ-800 שקל (200 דולר) ולכן המחיר כעת משקף צניחה נוספת של 75% ממחירי המבצע של המלונות היקרים. זהו מחיר חסר תקדים שלא זכור שהוצע בעבר – גם לא אחרי פיגועים".
האם זה יעזור? כנראה שלא. מחירי הנופש שמציעה חברת הדקה ה-90 לנופש ביולי כוללים למשל נופש באנטליה במלון גרנד רינג (5 כוכבים) על בסיס הכל כלול ב-360 דולר (לאדם במתכונת זוג ושני ילדים) לארבע הלילות. טווחי המחירים לנופשים בטורקיה דרך הדקה ה-90 נעים בטווח מחירים שמגיע ל-460 דולר לאדם, כולל טיסה ולינה במלונות ארבעה וחמישה כוכבים.
תורג'מן מסביר שעד להתחממות 80% מהיוצאים לאנטליה הם תושבי המגזר הערבי – כשהמספר הזה נותר יציב גם לאור מאורעות שונים. לדבריו אחרי הפיוס התיאורטי אמורה הייתה להצטרף גם קבוצת הנופשים היהודים, הפיגוע מנע זאת. "התור אתמול בשדה לאנטליה עדיין היה ארוך – אולי גם מפני שמי שלא היה מגיע לטיסה לא היה מקבל את כספו חזרה", אומר תורג'מן "מי שהזמין נופש באנטליה ולא יכול לקבל את כספו – אני מעריך שייצא כמתוכנן, ובשלב זה אני לא רואה התנפלות בקרב מי שהזמין ועדיין יכול לבטל".
למחירים לדברי תורג'מן אין הרבה לאן לרדת. "מחירי הנופש כבר ירדו לאור היחלשות דרמטית בתנועת התיירים מרוסיה. כבר כעת יש פערים לא רק במחירים אלא גם במוצרים שמציעה טורקיה לעומת יוון. הספקים כבר שילמו על החדרים ועל הטיסות ולכן אני לא צופה הוזלה. הפרמיה של הוזלה בגלל הירידה בביקושים כבר מגולמת במחירים של היום".
אחד הספקים שעמו שוחחנו טוען שהאירועים לא משבשים את המלאים משום שמאז שהידרדרה מערכת היחסים עם טורקיה הוא נערך עם מלאי אלטרנטיבי משום שבטורקיה בשנים האחרונות אין שום בעיה להגדיל ולהקטין את המלאים לפי רצוננו במהלך העונה. לדבריו, "המחירים כרגע משמעותית נמוכים משנים עברו – ניתן להשיג דילים מדהימים לטורקיה. למחירים אין לאן לרדת. מדברים על כך שהמחירים מגלמים את העלויות כמעט בלי רווחיות. יש מלונאים שמתפעלים את בית המלון בהפסד. לא רואה שהמחירים ירדו".
הלך רוח דומה עולה גם ב"איילה נסיעות" שם לא נרשמו ביטולים לחופשות מתוכננות, אך גם לא הגיעו היום הזמנות חדשות לאנטליה. חבילות נופש לארבעה לילות אפשר למצוא באיילה נסיעות מתחיל ב-300 דולר (לאדם בחדר זוגי לחודש יולי) למלונות חמישה כוכבים על בסיס הכול כלול. שינוי במחיר כרגע לא צפוי.
אפרים קרמר, מנכ"ל חברת התיירות אשת טורס מעריך שגם התיירות בארץ "תיהנה" מהנסיגה המוחלטת כמעט של הנוסעים הישראלים לטורקיה. הוא מעריך שתהיה התחזקות לא רק של יעדי בטן גב במדינות אחרות אלא גם "התחזקות של הנופשונים בישראל, על אף שמחירי בתי המלון בארץ יקרים יותר מחו"ל". קרמר מעריך שמחירי החופשות בטורקיה ירדו אך לא בצורה דרסטית גם לאור עצירת התיירות מאירופה וניתוב הביקושים לאיי יוון.
בתוך כך, נציין כי נתונים שמסרה ויקיפדיה מראים על זינוק ועניין נרחב בערכים הקשורים לטורקיה: מספר הצפיות בערך של נשיא טורקיה, רֵגֵ'פּ טָאִיפּ אֶרְדוֹאָן, מזנק מ-15,620 צפיות בימים רביעי-חמישי ל-984,572 צפיות במהלך שישי-שבת. עלייה של 6,203%.
מספר הצפיות בערך "טורקיה" זינק מ-36,730 בימים רביעי-חמישי ל-1,387,234 צפיות ביום שישי בערב. עלייה של 1,788%. מספר הצפיות בערך "הכוחות המזוינים של טורקיה" זינק מ-3,750 בימים רביעי-חמישי ל-380,725 צפיות ביום שישי בערב. עלייה של 10,052%. הנתונים משקפים את כלל הצפיות בערך בכל השפות בהם הוא קיים.