יחד עם שאר האי, הוואנה בירת קובה נותרה אתמול משותקת ברובה בלילה הרביעי של הפסקת החשמל האדירה שפוקדת את המדינה. בנוסף להפסקת החשמל, הוריקן אוסקר חצה את האי כסערה טרופית ביום שני, עם רוחות וגשם כבד, והותיר אחריו לפחות שישה הרוגים והרס רב למבנים ותשתיות.

רשת החשמל שבקושי תפקדה בלאו הכי, קרסה לחלוטין ביום שישי והותירה כמעט את כל המדינה ללא חשמל בימים האחרונים – למעט האליטה העשירה שמקורבת לשלטון, שמסתמכת על גנרטורים עצמאיים עבור חשמל. על פי הדיווחים, פקידים קובנים ניסו להחזיר את רשת החשמל לפעולה, אך זו קרסה שוב.

המשטר בקובה, שנראה כי הוא מתפקד ללא הפרעות עקב ההאפלה, קיים ישיבה של ועדת ההגנה הלאומית ביום ראשון בערב. במפגש, הנשיא מיגל דיאס-קאנל שנכח בלבוש צבאי, סיפק עדכון על המצב המתפתח ואיים לדכא כל פעולה אזרחית נגד השלטון. "יש לנו את הרצון, היכולת והמערכות של מועצות הביטחון, הארגונים, המפלגה, הממשלה, והמינהלות לתת מענה לאוכלוסייה", אמר דיאס-קנאל, אך הוסיף כי "לא נקבל ולא נאפשר לאף אחד לפעול בוונדליזם ולא נאפשר את הפרת השלווה של עמנו – זו האמונה שלנו וזה עיקרון המהפכה שלנו".

המצב הדרמטי גרם לקובנים לצאת לרחובות בכמה מעיירות המדינה, כולל הבירה הוואנה, כדי למחות נגד המשטר הקומוניסטי ולדרוש פתרון למצב החירום המתמשך. אזרח קובני אלמוני מהוואנה אמר ביום ראשון לרשת התקשורת העצמאית 14yMedio כי משטר קסטרו עצר את האינטרנט שבקושי תפקד גם לפני כן "מכיוון שהאנשים עדיין כאן ברחוב. אי אפשר אפילו להתקשר בטלפון קווי, אבל המחאה מורגשת בכל מקום. אנשים הולכים עם הפנים שלהם חשופות, קוראים לאחרים להצטרף אליהם למחאה ואומרים שהם בלי חשמל כבר כמה ימים", מוסיף אותו אדם.

14yMedio דיווח אתמול (שני) כי עובדי מדינה קיבלו הוראה להתמודד עם "כל מצב", כשבין הדרישות גם לשמור באופן רציף על בנייני ממשלה ולדווח מיד על כל התאספות של אנשים. דיאז-קאנל האשים את קריסת רשת החשמל ב"אמברגו" האמריקני על קובה, שלטענתו, גורם לכאורה לאומה שלו לא להיות מסוגלת לספק באופן עקבי דלק כדי להפעיל את תחנות הכוח שלה. שר האנרגיה של קובה, ויסנטה דה לה או לוי, הדהד את טענותיו של הנשיא בדברים שנמסרו לתקשורת ביום ראשון, וטען גם הוא כי ארצות הברית אחראית למחסור בדלק: "למה אין לנו דלק? למה המצב הטכני של התחנות שלנו כזה? הסיבה העיקרית היא חוסר היכולת שלנו לגשת לשווקים הפיננסיים הבין-לאומיים כדי לקנות דלק כתוצאה מהמצור הכלכלי האכזרי של ממשלת ארצות הברית", אמר דה לה או לוי.

למעשה, האמברגו אינו משפיע על היחסים הידידותיים של קובה עם רבות מהמדינות מהמדינות שמספקות דלק לעולם, ובראשן רוסיה. קריסה מוחלטת של רשת החשמל של קובה היא התוצאה הסופית של יותר משישה עשורים של ניהול כושל. בנוסף למשבר החשמל, המשטר גרם למחסור חמור במזון ובתרופות (שה"אמברגו" אינו חוסם לייבוא מאמריקה), ומוסיף לרעב, לעוני ולקריסת התשתיות במדינה.

הדברים שנאמרו בניסיון להסיט את הביקורת הציבורית לגורמים חיצוניים לא עזרו, וסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות ביום ראשון, מראים קבוצות קטנות של אנשים דופקים בסירים ומחבתות, ודורשים את החזרת חשמל. "אנשים מפחדים להפגין, גם בחושך, שכן מאז מוצאי שבת הייתה נוכחות משטרתית כבדה", מסביר צעיר המתגורר בשכונה מרוחקת של הוואנה, שם התקיימו כמה עצרות. "האינטרנט נותק, אפילו כשהחשמל חזר לכמה שעות, כדי למנוע מסרטונים של ההפגנות הללו לעלות ברשתות החברתיות".

בתגובה למחאות הקטנות שנערכו במדינה אמר הנשיא דיאז-קאנל כי "כמה אנשים, רובם שיכורים, ניסו לשבש את הסדר הציבורי, בתמיכתם של גופים אנטי-מהפכניים קובנים מחו"ל. לעולם לא נסבול התנהגות כזו וכולם יועמדו לדין בחומרה שנקבעה בחוקי המהפכה שלנו".

מה תיירים צריכים לעשות כעת בקובה?

בעוד קובה מתמודדת עם קריסת רשת החשמל שלה, התיירים נקראים לנקוט באמצעי זהירות כדי להבטיח את שלומם ונוחותם. כדי לחסוך באנרגיה, תיירים צריכים להגביל את השימוש שלהם בחשמל אם יש להם גישה אליו, לתת עדיפות לטעינת מכשירים חיוניים ולשאת פנסים שמופעלים על ידי סוללות. לאלו שהמלונות שלהם מושפעים מהמצב מומלץ לחפש מקומות לינה חלופיים עם גנרטורים. כמו כן, מומלץ להגביל את הנסיעות בתקופה זו, מכיוון שקיימת האפשרות הממשית לשיבושים באמצעי התחבורה.

עם שיבושים נרחבים בשירותים הבנקאיים, חשוב להחזיק מזומנים בהישג יד. כמו כן, שמירה על בטיחות בזמנים אלה חשובה ביותר, ועל המבקרים להימנע ממפגשים גדולים, התקהלויות או הפגנות, ולהישאר מודעים לסביבתם, במיוחד אם נוצרים מתחים עקב המצב המתמשך.

חשוב לציין כי משנת 1973 קובה וישראל לא מנהלות יחסים דיפלומטיים, ולכן לא קיים ייצוג ישראלי באי לרבות שגרירות או קונסוליה. עם זאת, ישראל מיוצגת בקובה על ידי קנדה, ובמקרה של מצוקה יש ליצור קשר עם שגרירות ישראל באוטוואה בירת קנדה.