בקרוב עשויה לקום המדינה הקטנה בעולם, והפעם – בגרסה מוסלמית. ראש ממשלת אלבניה, אדי רמה, חשף תוכנית שאפתנית להפוך את קהילת הבקטשים מהזרם הסופי בטירנה למדינה ריבונית, במטרה לקדם מתינות, סובלנות, דו-קיום ושלום. המדינה המתוכננת, שתשתרע על שטח של 100 דונם בלב בירת אלבניה, צפויה להיות רבע מגודלה של מדינת הוותיקן. היא תכלול מערכת דרכונים עצמאית, גבולות משלה ומנהל אוטונומי לענייני דת, ללא מעורבות ממשלת אלבניה.
אלבניה, מדינה קטנה בבלקן המונה כ-2.8 מיליון תושבים, מתגאה במסורת ארוכה של סובלנות דתית. כמחצית מאוכלוסייתה מוסלמית, אך רק כעשירית מהם משתייכים לזרם הבקטשי. למרות זאת, הבקטשים מהווים את הקהילה הדתית הרביעית בגודלה במדינה, אחרי המוסלמים הסונים, הנוצרים הקתולים והאורתודוקסים.
>> היעד הבא: הריביירה הזו היא המקום המושלם לחופשת קיץ
המסדר הבקטשי, שנוסד באימפריה העות'מאנית במאה ה-13, הוא זרם מיסטי באסלאם המתמקד ברוחניות ובקשר ישיר עם האל. המסדר, שמרכזו באלבניה מאז שנות ה-30 של המאה הקודמת, ידוע בגישתו הסובלנית כלפי דתות ופילוסופיות אחרות. על פי הערכות, בין 7 ל-20 מיליון איש ברחבי העולם משתייכים למסדר זה.
מנהיג המסדר, באבא מונדי, הביע את התלהבותו מהתוכנית: "עבור מאמינינו, אין זה עניין של כוח פוליטי או רכישת קרקעות. מדובר בחיזוק שליחותו של המסדר הבקטשי לקידום מתינות רוחנית והגנה על מנהגינו הדתיים. אלבניה הייתה מאז ומתמיד מגדלור של דו-קיום דתי, וצעד זה מעיד על החשיבה המתקדמת של הממשלה האלבנית".
אם התוכנית תצא לפועל, סביר להניח שהמדינה הזעירה תנוהל באופן תיאוקרטי, בדומה לוותיקן, ובאבא מונדי, המנהיג הנוכחי של הבקטשים, צפוי לעמוד בראשה. עבור הקהילה הבקטשית העולמית, זהו רגע של גאווה והתחדשות, המחזק את זהותם ונוכחותם בזירה הבין-לאומית.
יוזמה זו מדגישה את מחויבותה של אלבניה לערכי הסובלנות והפלורליזם, ומציבה אותה כמודל ייחודי של דו-קיום דתי במאה ה-21. נותר לראות כיצד תתפתח התוכנית השאפתנית הזו ואיזו השפעה תהיה לה על יחסי הדתות באזור ובעולם כולו.
יחסי ישראל ואלבניה מאופיינים בידידות ושיתוף פעולה. הקשרים הדיפלומטיים בין שתי המדינות נוסדו באופן רשמי ב-1991, לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי באלבניה. מאז, היחסים התהדקו בתחומים שונים, כולל כלכלה, ביטחון ותרבות. אלבניה, כמדינה בעלת רוב מוסלמי, תומכת בישראל בזירה הבין-לאומית ואף הצביעה לטובתה בפורומים שונים באו"ם. ישראל, מצידה, תרמה לפיתוח הכלכלי והטכנולוגי של אלבניה, וסייעה לה בתחומי החקלאות והרפואה.