גאורגיה חווה תסיסה פוליטית עם גל של מחאות אלימות ומתיחות גוברת בעקבות החלטת הממשלה להפסיק את המשא ומתן להצטרפות לאיחוד האירופי. המהומות הובילו לחששות לגבי בטיחות התיירים ככל שהמצב ממשיך להתפתח.

ראש הממשלה איראקלי קובאחידזה, בתגובה לתסיסה הגוברת שבעקבותיה אושפזו עשרות, פרסם אזהרה חמורה כי כל הפרה של החוק תיענה ב"מלוא חומרת החוק". הוא גם דחה את הטענות לפיהן האינטגרציה האירופית של גאורגיה נעצרה, ובמקום זאת ניסח את המצב כדחייה של "סחיטה מבישה" מצד גורמים זרים.

הפגנות ומחאות בטבליסי גאורגיה (צילום: GIORGI ARJEVANIDZE, getty images)
האזרחים רוצים להתאחד עם אירופה. טביליסי, גאורגיה|צילום: GIORGI ARJEVANIDZE, getty images

חוסר היציבות הפוליטית בגאורגיה מונעת ממחלוקות עמוקות בין מפלגת השלטון "החלום גאורגי" לבין האופוזיציה, המאשימה את הממשלה בהונאת בחירות ובנטייה כבדה מדי לרוסיה. באוקטובר, מפלגת החלום הגיאורגי טענה לניצחון שנוי במחלוקת בבחירות לפרלמנט, שנתפס באופן נרחב כמשאל עם על שאיפות המדינה להצטרף לאיחוד האירופי. האופוזיציה דחתה את תוצאות הבחירות וקראה לצאת לבחירות חדשות בפיקוח בין-לאומי. נשיאת גאורגיה, סלומה זוראבישווילי הפרו-אירופית אמרה בשבת שהיא רוצה להישאר בתפקידה כי היא מאמינה שהפרלמנט החדש אינו לגיטימי ולכן אינו כשיר למנות את היורש שלה. זוראבישווילי אמרה כי "המנדט שלה יישאר בתוקף עד שייווצר פרלמנט שנבחר באופן לגיטימי".

מפגינים בגאורגיה (צילום: GIORGI ARJEVANIDZE, getty images)
המחאות עלולות להימשך אם לא יימצא פתרון |צילום: GIORGI ARJEVANIDZE, getty images

ההחלטות של ממשלת גאורגיה מעוררות חששות מפני הדמיון שבין התסיסה הנוכחית לבין מהפכת יברומאידאן באוקראינה ב-2014, אז החליטה הממשלה שלא לחתום על הסכם התאגדות עם האיחוד האירופי. בעוד שגאורגיה שומרת זמן רב על שאיפות ליישור קו עם המערב, הפעולות האחרונות של הממשלה מובילות גאורגים רבים לחשוש מפני "אוקראיניזציה" של מדינתם ואפילו הכרזת מלחמה מול רוסיה כאשר מפלגת השלטון נוטה יותר ויותר לכיוון מוסקבה, ומרחיקה עוד יותר את המדינה משאיפותיה האירופיות.

מה תיירים ישראלים בגאורגיה צריכים לדעת?

תיירים ישראלים המתכננים לבקר בגאורגיה צריכים לנקוט במשנה זהירות ולהיות מודעים לתסיסה המתמשכת. יש להתרחק מאזורי המחאה, כאשר ההפגנות מתרכזות סביב בנייני ממשלה, במיוחד בכיכר החירות של טביליסי ובבניין הפרלמנט. מומלץ להימנע מאזורים אלו, מכיוון שהם מועדים לעימותים אלימים בין מפגינים למשטרה. כמו כן, יש להישאר מעודכנים ולבדוק באופן קבוע חדשות מקומיות ורשתות חברתיות כדי לקבל מידע על פעילות מחאתית ושיבושים אפשריים.

הפגנה בגאורגיה ומחאות בגאורגיה (צילום: Daro Sulakauri, getty images)
חשוב לדעת היכן מתקיימות ההפגנות כשמטיילים בגאורגיה|צילום: Daro Sulakauri, getty images

המצב מתפתח במהירות, וההפגנות עלולות להתפשט לאזורים אחרים ללא אזהרה מוקדמת. נכון לרגע זה המל"ל לא פרסם אזהרת מסע או חידוד בהצעות שלו למטיילים בגאורגיה, למעט אזהרות המסע הקיימות שמסווגות את המדינה ברמה 2 של איום מזדמן בשל המלחמה בישראל.

תיירים שמטיילים בגאורגיה או שבכוונתם להגיע למדינה בזמן הקרוב, חשוב שיידעו את המיקומים של בתי חולים ושירותי חירום סמוכים. כמו כן, בכל מקרה חירום יש לפנות לשגרירות הישראלית בטביליסי בכתובת אגמאשנבלי (Aghmashenebeli) 154, קומה 9, או בטלפון חירום במספר 995322556500+.