מפל עורבים (צילום: יותם יעקובסון, גלובס)
זה הזמן לראות את המפלים השוצפים. מפל עורבים|צילום: יותם יעקובסון, גלובס
הגשמים העזים שיורדים מרווים את הקרקע עד תום, וגורמים לזרימה עוצמתית בכל נחלי הגולן. מפני שהקרקע רוויה כל-כך, די בכל גשם נוסף כדי שתתחדש. בגשר הפקק שעל הירדן ניתן להתחיל מסלול רב נקודות, שכולו בסימן פלגים זורמים ומפלי מים, מדרונות מוריקים וחזזיות עצים.

בצומת מחניים פונים מזרחה, לעבר גשר בנות יעקב. מיד אחרי שחולפים על-פני קיבוץ גדות פונים שמאלה, בכביש 918, הנמשך לאורך צדו המזרחי של עמק החולה. כעבור זמן קצר מגיעים אל גשר הפקק, או בשמו האחר גשר הש"ן. הגשר חולף מעל תעלת הירדן, שמפלסו כמעט עלה על גדותיו. הלאה משם, תוך כדי נסיעה, מתגלים מדרונות הגולן ואפשר לחזות במפלים של נחל חמדל, של נחל עורבים ושל כמה נחלים מוכרים פחות. מעברה המערבי של הדרך נקוו שלוליות גדולות שבהן מדשדשים בחדווה עגורים קולניים.

נרקיסים בתל אנפה (צילום: יותם יעקובסון, גלובס)
נרקיסים בתל אנפס|צילום: יותם יעקובסון, גלובס

הנסיעה צפונה בכביש 918 על כל נפתוליו מובילה אל תל אנפה, שנמצא משמאל לדרך, כשני קילומטרים לאחר הפנייה לשמיר. אמנם מאות הנרקיסים נמצאים כבר בשלהי פריחתם, והשרידים ההלניסטיים שנחפרו כאן אינם מרשימים ביותר, אבל יש הרבה ירק על התל, והצעידה בין העצים - אלות אטלנטיות מכוסות חזזיות צהובות - יוצרת רושם שההוביט בכבודו ובעצמו תכף יתייצב על השביל.

התחנה הבאה היא מפל רסיסים בנחל סער. על מנת להגיע אליו יש להמשיך בכביש 918 עד סופו, ואז לפנות ימינה, בכביש 99 בואך בניאס והלאה במעלה הרמה. כעבור כמה קילומטרים יימצא לצד הדרך מגרש חניה גדול. במקום שילוט ברור. לאחר שחוצים את הכביש (בזהירות! בסופי שבוע חורפיים חולפים על-פני דוכני הדרוזים שמוכרים כאן תורמוס, סחלב, תירס ועוד) מגיעים אל מרפסת התצפית. כשהרוח בכיוון הנכון (או הנכון פחות...) מבינים מיד מדוע נקרא המפל "רסיסים".

אלה אטלנטית (צילום: יותם יעקובסון, גלובס)
אלה אטלנטית|צילום: יותם יעקובסון, גלובס

לא על המפל לבדו

מבט למטה יגלה שלא בדד גולש המפל. מתחתיו מפל נוסף, קטן ממנו אך שוצף לא פחות. כאן אפשר לצאת למסלול הליכה קצר: יורדים לעבר מוצא המפל, חולפים על-פני הערוץ השוצף בגשר להולכי רגל, מטפסים על הגדה הנגדית ומגיעים אל הכביש שבו פונים ימינה, בגשר למכוניות, ושבים לנקודת ההתחלה. אורך המסלול כולו פחות מקילומטר, ולאורכו נקודות תצפית שונות על הערוץ ועל הזרימה שבו.

כביש 99 מסתיים בכפר מסעדה; בכיכר שבסופו ניתן לפנות ימינה, לחצות את הכפר (ולהתענג על אחת המסעדות ועל הממתקיות שבו). מיד אחרי הכפר פונים ימינה בכביש 978 החוצה את כל יער אודם. כאן אמנם אין זרימה, אך נופי היער הרטוב, שתדיר אפוף ערפילים, קסומים תמיד.

בצומת האמיר אפשר לפנות ימינה בכביש 959 לעבר גונן. כעבור ארבעה קילומטרים מגיעים אל ציר הנפט המשובש (אך העביר בקלות רבה לכל סוגי הרכב) ופונים בו ימינה (צפונה). בעיקול השני שלו, כעבור קצת יותר משני קילומטרים, הוא עובר מעל נחל עורבים. כאן מתחיל שביל (מסומן אדום) לאורך גדתו הצפונית של הנחל. כעבור קילומטר אחד מגיעים אל התצפית על מפלי הנחל, הזורמים אך ורק בחורף. ניתן גם לרדת אל תחתית הקניון (אך מומלץ שלא כשרטוב ובוצי!). אמנם ההליכה היא הלוך-חזור, אבל היא משתלמת: מראות הנחל ונופי עמק החולה מהווים גמול נפלא.

תמיד יפה לנסוע לאורך "ציר המפלים" - כביש 808 - המקשר בין צומת המפלים לצומת משושים. הכביש חולף לאורך התוואי שבו הופכים ערוצי הרמה ממסילים (תעלות מים רדודות) לקניונים עמוקים שברומם מפלים. המפל המוכר ביותר הוא מפל עיט (במקום שילוט ברור, פיתות עם לבנה ומרפסת תצפית), אך בנוסף אליו יש כמה וכמה מפלים נוספים ומכל עבר זרימה. לחשוב שכל הגעש הזה זורם אל הכינרת ומחיה אותה, זה מסוג המחשבות האופטימיות שכמעט שכחנו שיש.

>>