מי לא אוהב את הריח המתפזר באוויר עם בוא הגשם הראשון, וכמה משמחת הידיעה שסופסוף אפשר לשוב ולבקר בחלקה הדרומי של המדינה. עונת הסתיו פותחת בפנינו שפע אפשרויות לטייל בארץ: מסלולי הליכה, תצפיות, פריחות, אטרקציות ואיך לא – שלכת. אתר "טיולי" מקבוצת למטייל מציגים את נבחרת טיולי הסתיו של 2014.
טעימה משביל ישראל | נחל קדש
במשך השנה מצפים עשרות מטיילים לכתת רגליהם בשביל ישראל המפורסם. עם תחילת הסתיו הם יוצאים בהמוניהם, לרוב מצפון לדרום, לתקופה של חודש עד חודשיים בשביל ישראל היפה. עם זאת, להתנתק לכמה חודשים מחיי היום יום לעיתים עשוי להיות אתגר לא פשוט, וגם בשבתות ניתן לטייל, כל פעם קצת, בשביל ישראל. אחד המסלולים המומלצים הוא נחל קדש, מסלול טיפה מאתגר ומתאים למשפחות המנוסות בטיולים.
מה רואים: הטיול במסלול זה כולל הליכה בתוואי שטח, שהוא כל כולו פרי יצירתו של הטבע. ההליכה בתוואי נחל קדש הינה פסטורלית, הודות לצמחיה הרבה הסוככת מעל המסלול. סוף המסלול מסתיים במצודת יישע (מצודת כ"ח) המספרת את אחד מסיפורי הגבורה של מלחמת העצמאות.
נקודת התחלה: בירידה מכביש יפתח-מצוק רמים כ-קילומטר דרומית לקיבוץ יפתח.
נקודת הסיום: מצודת ישע (כ"ח).
איך מגיעים: למגיעים מכביש 90 יש לפנות מזרחה בצומת כח ולעלות לכיוון רכס נפתלי בכביש 899. מיד אחרי צומת ישע נפנה צפונה לכביש 886 (כביש יפתח מצוק-רמים). את רכבנו נחנה בקיבוץ יפתח (לאחר מכן נחזור על עקבותינו ברגל עד לנקודת הירידה לעבר הנחל בקילומטר ה-62, לא ניתן לפספס זאת, במקום שלט בו כתוב בגדול "נחל קדש". למגיעים מכביש הצפון (899) מכיוון מערב, יש לפנות צפונה לכביש 886 לפני צומת ישע (לכיוון קיבוץ יפתח).
המסלול אינו מעגלי. ניתן להחנות רכב אחד בנקודת הסיום במצודת ישע.
אלה אטלנטית ייחודית | קניון עין עבדת
איך זה שכל הצמחים במדבר עכשיו פורחים ואילו האלה האטלנטית הקדומה, שבפתח קניון עין עבדת, מבצעת שלכת? ובכן, האלה המפורסמת של עין עבדת היא שריד לאקלים קדום יותר ששרר בנגב לפני אלפי שנה. האלה שמרה על המנגנון החורפי שלה המבצע שלכת על מנת להימנע מקפיאה של המים בעורקיה, היווצרות שלג על העלווה והענפים, ובכך למנוע מהעץ להתמוטט. מרתק לא? פרט לנתון מעניין זה, עונת הסתיו מאפשרת לנו לנוע דרומה, אל מתחת לקו ה-200 מ"מ של משקעי החורף ולבקר בנגב. הטיול בעין עבדת מתאים לכל המשפחה ואינו ארוך. אגב, ייתכן וילדכם ימצאו עניין רב יותר ביעלים המסתובבים להם חופשי למרגלות המצוק.
מה רואים: לצד הנוף הבראשיתי המאפיין את בקעת צין, מהווה הטיול בקניון עין עבדת מקום בו ניתן לפגוש נווה מדבר אמיתי. מי המעיין מהווים מקור חיים ליעלים ולשאר בעלי החיים הדרים בסביבה, ומעניקים למטיילים טעימה קטנה מייחודו של חבל ארץ זה.
איך מגיעים: ממשיכים מבאר שבע דרומה. בצומת טללים פונים שמאלה לכיוון מצפה רמון ובצומת חלוקים פונים ימינה (דרומה), לכיוון מדרשת שדה בוקר וקבר בן גוריון. בעקבות השילוט פונים לכיוון עין עבדת. עוברים את עמדת תשלום הכניסה, ויורדים עם הכביש עד למגרש החניה המסודר הסמוך לעין מור.
לבעלי שני רכבים: מומלץ להשאיר את הרכב השני במגרש החניה בסמוך למערות הנזירים. למגרש החניה הזה מגיעים על ידי נסיעה דרומה משדה בוקר לכיוון מצפה רמון, מעט לפני הק"מ ה-123 לפנות שמאלה בעקבות השילוט לחניה. שימו לב כי לא ניתן להתחיל את המסלול מנקודה זו, אלא רק לסיים בה.
עלים לבביים | נחל קטלב ונחל שורק
הפעם, הטיול בנחל קטלב אינו בעקבות העץ האדמדם שנתן לנחל את שמו. הפעם זאת הקיסוסית הקוצנית המושכת את תשומת לב המטיילים. לא סתם עליה של הקיסוסית הם בצורת לב, עלים שאף מטייל לא יכול להתעלם מהם וילדים אפילו שומרים אותם למזכרת. אתם מוזמנים לטייל בין הרי ירושלים במסלול מיוחד, קסום ומלא באגדות והיסטוריה. למעוניינים אפילו יש מעיין נסתר בו הם יכולים להיטהר. מסלול מומלץ לכל המשפחה.
מה רואים: טיול בהרי ירושלים אינו מאכזב אף פעם. לצד אוויר הרים צלול כיין, המעיינות הבוקעים על המדרונות לא פסחו גם על המסלול הזה. הסקרנים שביניכם, יחפשו את המעיין הקטן הנובע לתוך בריכת אבן, הנמצא מעל נחל שורק, כמצוין במסלול. בסוף הקיץ המעיין נובע ומשקה את שלל הצמחים שמסביבו. כיום נמצא סביב למעיין בעיקר צמחי בר כגון: נענע משובלת, פטל קדוש שפרותיו מתוקים לחיך ועוד.
איך מגיעים: מגיעים לכיש 38 (שער הגיא - בית שמש- בית גוברין), ופונים לבית שמש בכניסה המרכזית בעקבות השילוט למערת הנטיפים. עוברים את בית שמש בנסיעה על כביש 3866 ועם הכביש ממשיכים עד לפניה שמאלה לעבר נס הרים ובר גיורא (שימו לב לשילוט המפנה לעבר מערת הנטיפים). בצומת זו פונים בעקבות השילוט שמאלה ומתחילים לטפס עם הכביש (3866). לאחר 9 קילומטר של נסיעה, רואים מצד שמאל של הדרך תחנת מידע של רשות הטבע והגנים, מיד עם הירידה מהכביש לעבר תחנת המידע ישנה פניה ימינה לדרך עפר אשר מובילה לחנית הרכבים לנחל קטלב.
למסלול שאינו מעגלי: למי שלא רוצה לטפס בחזרה לרכב לאחר הירידה בנחל (העלייה מומלצת למיטיבי לכת בלבד), מומלץ להמשיך על רכב נוסף בסוף המסלול. מתחנת המידע יש להמשיך עוד כ-200 מטר על כביש 3866 עד לצומת בה פונים שמאלה לכיוון ירושלים (כביש 386). לאחר כ-5 קילומטרים, מיד לאחר הנקודה בה הכביש פוגש את מסילת הרכבת, ישנה פניה שמאלה לדרך עפר טובה המסומנת בסימון שבילים אדום. סעו עם דרך זו כ-2 קילומטרים עד לתחנת הרכבת בר גיורא, שם יש להשאיר את הרכב השני.
* כדי ללמוד על הקיסוסית הקוצנית – הצמח והאגדה
חצבים פורחים וטיולים אין סוף
אמרתם סתיו אמרתם חצב. הצמח המבשר את בוא הסתיו טומן בחובו סיפורים רבים. על פי המסורת תחם יהושע את נחלות השבטים בצמחי חצב, ששימש בימי קדם לציון גבולות של יישובים ושדות, כי שורשיו חוצבים באדמה בקו ישר (ייתכן וזהו מקור שמו). הערבים נוהגים לשתול אותו בבתי קברות, כי אינו דורש השקייה ודישון.
פריחות החצב המצוי מצויות בחלקים נרחבים ברחבי הארץ, וניתן ליהנות משיא פריחתן החל מחודש ספטמבר ואפילו עד חודש דצמבר. כמויות גדולות של פריחת חצבים נמצאות בסמוך למקומות הבאים: הירדן ההררי בסמוך למצד עתרת, בסמוך לחורבת קרתא הנמצאת במישור חוף הכרמל, בהרי ירושלים, באזור שמורת שער פולג ועוד.
אל לנו לשכוח את החלמונית והסתוונית המבשרות גם הן על בוא הסתיו. בימים אלו ממש, צובעים פרחי הסתיו הללו, את ההרים תחילה, ומתפשטים להם בהדרגה למקומות נמוכים יותר ואף לדרום הארץ. כך, ניתן ליהנות מנוף עוצר נשימה הצבוע בצבעי לבן (החצב), צהוב (החלמונית) וסגול (הסתוונית). סביר להניח שאם תבקרו ברכס הר מירון שבגליל העליון וברכס בשנית שברמת הגולן תזכו לראות את הפרחים הללו.
* בואו לגלות היכן החצב פורח, וגם: לדיווחי הפריחה
מסלול רכוב לג'יפאים | יער צרעה
במידה והחלטתם ללכת לטיול רכוב ביער צרעה אשר במבואות ירושלים, ייתכן ותהיו לראשונים אשר מגלים את פריחות החורף הראשונות של הרקפות מתחת לסלע. הטיול הוא הזדמנות נהדרת לספר לילדכם על שמשון הגיבור, אשר קבור במקום.
ניתן לשלב בין מסלול רכוב (בג'יפ ואף באופניים) לבין מסלולים רגליים מסביב ליער, וליהנות מאתנחתא נעימה בסעודה משפחתית סביב לשולחנות הפיקניק הפזורים ברחבי היער.
כביש 44 בקטע שבין צומת נחשון לצומת שמשון קטע יפה מפותל ונושק ליערות קק"ל ולישובים רבים, המדרונות מכוסים ביערות אורנים, והמקום מוכר לתושבי המרכז כאתר בילוי ונופש לרבים מתושבי מרכז הארץ. המקום נקרא יער צרעה - תרום, חלק ממנו הוקדש לזכרו של הנשיא הראשון של מדינת ישראל, חיים וייצמן, לכן שמו גם יער הנשיא. כ-11,000 דונם, שילוב של צמחיה טבעית, יער נטוע אתרים ארכיאולוגיים, חניונים רבים לאורך הדרך.
>>