חורשת טל
חורשת טל, בצפון עמק החולה וממזרח לקריית שמונה, היא אתר טבע ונופש נפלא לטיולים: עם הגעתכם תראו מיד את פלגי המים המפכים של נחל טל, וכמובן את עצי האלון העצומים והבלוטים היפים מעוטרי הספלולים, שנושרים מהם בכל פינה.
רבים מכם מכירים את חורשת טל כמקום לבילוי ביום קיץ לוהט - אז המקום הומה וגועש אפוא, ובצדק. אני אוהבת לבוא לכאן עם משפחתי דווקא בחורף, לטייל בשקט וליהנות עם אהובי מהטבע הנפלא, שקשה יותר להתרשם ממנו כשיש מאות אנשים סביבכם.
המסלול: בימי החורף יתגלו לעיניכם מיד בכניסה הנחל המפכה במלוא הדרו, שלכת צבעונית יפהפייה של מאות עצי אלון, ותחילת הפריחה הענוגה של הכלניות בצבעים נהדרים של לבן, ורוד וסגול. המרחבים העצומים יקראו לילדים לרוץ ולהשתולל, ואם תגיעו בקיץ - גם להשתכשך. לאגם שבחורשה מגיעים מינים רבים של ציפורים: אנפית הבקר, סיקסקים, עורב אפור ושרקרק מצוי. כמו כן, חלק מהשמורה מוקדש לגידול גרעין רבייה של יחמור פרסי - אייל נדיר, שאם יתמזל מזלכם תוכלו להבחין בו בסבך השיחים.
אורך המסלול: כקילומטר וחצי.
לילדים מספרים ש: בחורשת טל זורם נחל ושמו – ניחשתם? – נחל טל. היום נטייל בחורשת האלונים העתיקים שבמקום, שנקראים עצי אלון התבור, וכמה מהם בני מאות שנים. אומרים שהבוגרים שבהם הם בני 400 שנה ויותר! אגדה מעניינת מהמסורת הערבית מסבירה מדוע מכנים את המקום בערבית שׁג'רת אל–עשׁרה – "עץ העשֹרה". לפי האגדה, עשרה ממלוויו של הנביא מוחמד חנו באזור, אך לא מצאו בו עצים לקשור אליהם את הסוסים. הם נעצו באדמה את מקלותיהם וקשרו אליהם את הסוסים, והמקלות היכו שורשים והפכו לעצים כבירים. מאותם עשרה עצים קדושים צמחו כל עצי החורשה, לפי האגדה. על העצים שומרות נמלים אמיצות ונדירות ששמן קטיפניות האלון, על שום בטנן השעירה שמזכירה מגע קטיפה, ועצי האלון שהן חיות בהם. הקטיפנית טורפת חרקים וזחלים הנמצאים על העצים, וכך מגינה עליהם ממזיקים. תוכלו לחפש אותה על הגזעים ואפילו ללטף לה בעדינות את הבטן, אך מובן שאסור לפגוע בה.
ספר וסרטים לדרך: ספר: "הבלוט" מאת: אדוארד גיבס, הוצאת כנרת זמורה ביתן. סיפור על חיות היער שרוצות לאכול את הבלוט שנשר מהעץ, אבל לבלוט יש תוכניות אחרות לגמרי. סרטי "עידן הקרח", ((Ice Age, אולפני פוקס המאה העשרים. מי לא זוכר את סקראט, הסנאי המצחיק, והמרדף הבלתי פוסק שלו אחר הבלוט הנחשק?
מסלול משפחת קדמוני
שמורת הטבע נחל מערות משתרעת משני צדי נחל מערות בכרמל, אל מול נוף עוצר נשימה המפגיש בין השפלה וההר הירוק כל ימות השנה, על רקע חוף הים הכחול–טורקיז. לא רבים יודעים, אך כינויו של הר הכרמל הוא "הר אלף המערות" על שום מערות רבות, מוכרות יותר או פחות, שנמצאות בו. הטיול במורדות הכרמל הדרומיים הוא מסע מרתק בין שלוש מערות שבהן חיו אבות אבותינו הקדמונים כבר לפני כחצי מיליון שנה, והוא כולל תצוגה של כלים, חיזיון אורקולי והדרכה בדבר המערות ומי שחיו בהן. החיזיון האורקולי מוקרן במערת הנחל הנגישה לעגלות ילדים ולכיסאות גלגלים, אך שאר המערות מצריכות טיפוס במדרגות תלולות, לכן עדיף לטפס עם תינוקות ופעוטות במנשאים.
המסלול: מסלול מערות האדם הקדמון הוא מסלול מעגלי המתאים לכל המשפחה וכרוך בתשלום. יש בו מדרגות, הוא עובר בפתחן של שלוש המערות, ואורכו כ–900 מ'. משך ההליכה כשעה (כולל הדרכה). נקודת המוצא היא מערת התנור הגדולה, שממנה ממשיכים אל מערת הגמל ומשם אל מערת הנחל, שעומקה כ–90 מטרים ובה מוצג החיזיון האורקולי הממחיש את אורח חייו של האדם הקדמון (אורכו כעשרים דקות). ההדרכה התיאטרלית של הזוג הניאנדרטלי החביב ש"גר" במקום מותאמת לילדים בני 10 ומעלה, אבל גם הקטנים שבחבורה ייהנו. (עם זאת, קחו בחשבון שילדים קטנטנים ממש עלולים להיבהל מעט מהסרט, שלא מסתיים ב"הפי אנד". ייתכן שתצטרכו להסביר להם מה בדיוק קרה לאיש המזוקן שנלחם בנמר, ומדוע סחבו אותו על הכתפיים...)
הממצאים בשמורת נחל מערות מעידים על התיישבות במקום החל מתקופת התרבות האשלית (לפני 200,000-500,000 שנים), ועד לתרבות הנטופית (לפני 12,000-9,000 שנים), אז החל האדם להתמסד ועבר לציד, לליקוט מזון באופן מאורגן ולייצור חפצי אמנות כמו גילופים באבן ומחרוזות צדפים.
באביב מלאים מדרונות השמורה בפריחה אביבית ססגונית. מרחבת החניה של השמורה יוצאים שבילים מסומנים שמגיעים לכמה פינות חמד בכרמל. בשמורה תמצאו עוד מסלולי טיול המיועדים למיטיבי לכת: המסלול הבוטני (מעגלי, מסומן לבן–כחול, אורכו כ–3.5 ק"מ - כשלוש שעות הליכה) והמסלול הגיאולוגי (מעגלי, מסומן בשילוט ובעמודי עץ עם חצים ומספרי תחנות, אורכו כקילומטר – כשעת הליכה).
אורך המסלול: החל מ–500 מטר ועד 3 קילומטרים וחצי, ואפילו יותר – אם תרצו.
לילדים מספרים ש: היום אנחנו מוזמנים לביקור אצל... האדם הקדמון! כן, כן: נבקר במערות בהר הכרמל, שבהן חי האדם הקדמון לפני חצי מיליון שנה. מצוק ההר נוצר משונית חוף קדומה המורכבת משרידי יצורים ימיים, וכשנטפס במדרגות אל המערות תוכלו להבחין במאובנים הטבועים בסלעים, שהם הוכחה לים הקדום שהיה כאן. אם יהיה לנו מזל, נפגוש גם שפני סלע. נעצור לתצפית על הנוף ונכיר את הצמחייה האופיינית לכרמל: חורש טבעי, עצי אלון וחרוב, וכמובן פרחי העונה. במערות שגילו הארכיאולוגים הם מצאו מדורות כבויות, כלי נשק עשויים מעצמות מחודדות של בעלי חיים, מחרוזות ותכשיטים מקונכיות ומעצמות, ושלדים ושיניים של אבותינו הקדמונים. כך נודע לנו שאבותינו נהגו להבעיר אש בעזרת שפשוף מקל עץ קשה בחריץ שנחרת בגזע עץ. ממערת התנור נרד אל מערת הגמל שצורתה מזכירה דבשת, ונראה תצוגה של בובות וכלי אבן. המערה השלישית, מערת הנחל, היא המרשימה מכולן. רק אליה אפשר להיכנס, ויש ללכת בה לאט ובזהירות. הדרך מוארת בתאורה מעניינת, ונוכל לצפות במופע אורקולי, הכולל סרט קצר על חיי האדם הקדמון.
סדרות וספר לדרך: סדרת אנימציה: "משפחת קדמוני" – סדרה אמריקאית מצוירת משנות ה–60 שהתמקדה בחיי האדם הקדמון, ובעקבותיה נוצר סרט הקולנוע "הפלינטסטונס". סדרת אנימציה: "היֹה היה" – סדרה צרפתית הומוריסטית משנות ה–70, שעקבה אחר ההיסטוריה האנושית מתקופת האדם הקדמון ועד לעתיד.
ספר: "איך האדם הקדמון המציא לגמרי במקרה את הקבב הרומני", מאת מאיר שלו, איורים: יוסי אבולעפיה, הוצאת עם עובד. ספר משעשע לגדולים ולקטנים, המספר איך המציא האדם הקדמון את... איך ניחשתם? הקבב הרומני.
אלף לילה ולילה בחולות
אי אפשר (וגם אין שום סיבה) לעמוד בקסמן של דיונות הזהב הרכות הממתינות לכם בנחל כסוי: ילדים ומבוגרים כאחד ימהרו לחלוץ נעליים, לרוץ אל הדיונה, לטפס חסרי נשימה אל הפסגה ולהתגלגל למטה בהתלהבות. החול הדק והמערסל כאן באמת יוצא דופן: כמחצית מהגרגירים המרכיבים אותו הם בעצם מאובנים ימיים זעירים. הדיונות נוצרו כשחול מבִּקעת עובדה גלש ממדרגות המצוק. הרוח דואגת לחדש את פניהן מדי יום.
המסלול: הדרך אל הדיונות היא חלק בלתי נפרד מהחוויה: הודות לנוף ולשקט תרגישו כאילו אתם הראשונים שהגיעו לכאן אי פעם. אחרי ההשתוללות המתבקשת בחולות הדיונה, בשעות אחר הצהריים, מומלץ להמשיך לתצפית בהר עַיִט: תוכלו להשקיף משם אל הדיונות הגולשות באצילות מהרי אֱדוֹם בדיוק בשעה שהשמש תאיר על הערבה, לראות את היישוב הירדני רחמה ולהתפעל מהשדות ומהמטעים של קיבוצי האזור: יהל, נאות סמדר, לוטן וקטורה. התאהבתם במקום? אפשר להבין אתכם... לצד הדיונות תמצאו חניון לילה, ותוכלו לשכב על הדיונה הרכה לאור כוכבים ולהתעורר אל נוף עוצר נשימה.
תצפית הר עַיִט נמצאת בצמוד ומדרום לכביש מס' 40, בראש מעלה גרוֹפית -
מרחק 5 ק"מ מצומת קטורה בכביש הערבה (בצמוד וממערב לסימן ק"מ 5), ו–6.5 ק"מ נסיעה מצומת שיזפון במפגש הכבישים 12 ו–40 (כ–4 ק"מ מדרום-מזרח ליישוב נווה חריף). בפנייה לאתר יש שלט הכוונה בצבע חום.
אורך המסלול: תלוי בכם - המרחק שתוכלו לעלות בדרך לראש הדיונה ולהתגלגל משם למטה...
לילדים מספרים ש: היום ניסע לבקר בארמון חול טבעי ענק, שנקרא "דיונה", או "חולית" בעברית. דיונות הן גבעות חול גדולות וחשופות שנמצאות במקומות שיש בהם הרבה מאוד חול, למשל אזורים מדבריים או ליד חופי ים. אם תיקחו חול ים דקיק ותנסו לשפוך אותו מלמעלה, תיווצר גבעה ישרה. אבל דיונה נוצרת אחרת: הרוח מעיפה את גרגירי החול במעלה גבעה והם גולשים מצִדה השני. במשך הזמן הגבעה גדֵלה בצורה לא סימטרית – יש לה מדרון מתון בצד הרוח ומדרון תלול בצד השני. כמחצית מהגרגירים המרכיבים את החול הצבעוני של הדיונה הם בעצם יצורים ימיים זעירים שהתאבנו בגיר. הדיונה משתנה מדי יום ביומו: העקבות שלכם ייעלמו מכאן מחר, כי הרוח – המחק הגדול של הטבע – תדאג להעלים אותם. אז קדימה, חולצים נעליים?
בספר "רגעים קטנים" נבחרו בקפידה ובאהבה רבה לילדים ולארצנו היפה חמישים וחמישה מסלולים המלווים בסיפורים, שירים ומידע עדכני לגבי משך הטיול – לאילו גילאים הוא מתאים, מה תוכלו לספר לילדים במהלך הטיול ואפילו מסעדות ידידותיות למשפחות ומתכונים לפיקניק מענג. בין השאר מוצעים מסלולים רבים הנגישים לעגלות ילדים ולבעלי מוגבלויות, כך שכל הורה יוכל למצוא את המסלול הכי מתאים לו ולילדיו.
יעל לרנר, אמא, עיתונאית בכירה בעיתון "ישראל היום", ומזה כעשור מפרסמת בו את המדור התיירותי השבועי. במסגרת המדור נוסעת יעל ברחבי הארץ כדי לראות ולהתרשם ממקומות חדשים ונפלאים, כדי לטעום, לנסות, לחוות ולכתוב. המדור נכתב עבור קהלים מגוונים: משפחות, חברים, וכל מי שרק רוצה לצאת לטיול. רגעים קטנים מוקדש לחיי המשפחה ולילדים בפרט ולמען הרבה רגעים גדולים וקטנים של קסם והנאה.