עדר יעלים בחי בר כרמל (צילום: איל שפירא)
יעלים בשוטטות הבוקר. בקיץ כדאי להגיע מוקדם|צילום: איל שפירא

אזור גיאוגרפי: הר הנגב
משך המסלול: כשלוש שעות
למי מתאים: לכולם
עונות שנה: קיץ
התניידות: מסלול הליכה משולב ברכב

מים בקיץ במדבר. האמנם? אתם מוזמנים לעשות טיול מפנק בעין עבדת שבגן הלאומי. קניון עין עבדת הוא קניון טבעי, חתור בסלע גיר לבן שבו "משובצות" עדשות צור שחורות וחומות והוא מתהדר בקירות גבוהים וזקופים ובהם דרגשי סלע ומערות.

קניון עין עבדת נמצא בנקודת המפגש שבין רמת עבדת לבין בקעת נחל צין. הבדלי הגובה הטופוגרפי שבין רמת עבדת לבין בקעת צין יצרו מצוק אדיר שנקרא "מצוק הצינים". ההבדלים במפלסי הנחלים שזרמו על פני רמת עבדת, לבין נחל צין יצרו מפלים גבוהים ומרשימים בנקודות המפגש. המסלול ייארך כשלוש שעות.

איך מגיעים? הגישה לאתר היא מכביש באר שבע מצפה רמון (כביש 40), בפנייה למדרשת בן גוריון על פי השילוט מהכביש. נוסעים בכביש הגישה אל מדרשת בן גוריון ולפני שער המדרשה תראו שילוט חום מכוון אתכם ימינה לעין עבדת. כביש מפותל יורד אל הכניסה לאתר, אל תחתית קניון עין עבדת. נחנה את הרכב בחנייה, נצטייד במפת-דפדפת של קניון עין עבדת ונצא בהליכה נוחה למסלול הרגלי. מי שמגיע במכונית אחת יחזור אליה באותה הדרך. אם אתם מגיעים בשתי מכוניות, אתם מוזמנים להשאיר רכב אחד בחניון העליון של עין עבדת.

מתי כדאי? בחודשי הקיץ מומלץ מאד לבקר באתר בשעות הבוקר, מיד עם פתיחתו בשעה 8:00. בשעות אלו עדיין קריר ומוצל בין קירות הקניון העצומים, וזהו הזמן הטוב ביותר לפגוש בדיירי המקום, היעלים הנהדרים, בשוטטות הבוקר שלהם.

 יוצאים לדרך:

מפל עין עבדת: כאשר תגיעו להסתעפות שבילים, סמוך לקיר אבן נמוך התוחם בריכה רדודה, כדאי לחצות את הקניון בהליכה על קיר האבן ולהגיע אל המצוק שמעברו השני. מכאן כבר אפשר לראות את המפל היפה של עין עבדת – גובהו כ-15 מטרים, זרם דק ויציב של מים זכים זורם בו ומשני צדדיו צומחים שרכים וטחבים ירוקים וצמחיית מפלים אופיינית. בתחתית המפל בריכה גדולה מחזיקה מים בכל ימות השנה, ומשמשת בעיקר את בעלי החיים של האזור, ולכן גם אסור לשחות במעיין.

חורשת הצפצפות: נחזור אל הסתעפות השבילים ונטפס בגרם מדרגות חצובות בסלע הגיר, שיובילו אותנו אל ראש המפל. מכאן נצפה אל הדרך ממנה באנו, ונמשיך הלאה במסלול עד לחורשת הצפצפות. אלה הן צפצפות פרת, המצויות באזורים צפוניים יותר. צפצפות אלה הן הדרומיות ביותר בעולם.

בריכות עין מעריף: הבריכות שבקרבת הצפצפות הן בריכות עין מעריף, הנביעה האחרונה שבקניון עין עבדת, היוצרת בריכות גדולות וסביבן צמחייה עבותה. כאן המקום לחפש אחרי היעלים המדלגים בקלילות מפתיעה במצוקים. בית הגידול הטבעי של היעלים הוא המצוקים ומכיוון שהיעלים חייבים לשתות מים, לפחות אחת ליום-יומיים, קניון עין עבדת הוא מקום מחייה מושלם עבורם.

מנקודה זו במסלול ישנן שתי אפשרויות: אם הגעתם ברכב אחד, חזרו באותה הדרך שהגעתם. אם הגעתם בשתי מכוניות, אתם יכולים לטפס טיפוס חווייתי מחורשת הצפצפות לראש הקניון, בסדרת סולמות ומדרגות חצובות בקיר. בסיום הטיפוס לראש תוכלו להתרשם מהנוף ולגשת אל מרפסת התצפית המשקיפה על המפל של עין מעריף. גובהו כ- 60 מטרים והוא שופע צמחייה עבותה. משם ההליכה אל המכוניות בחניון העליון היא קצרה ואתם מוזמנים להמתיק את סיום הטיול בכוס תה מתוק או קפה בדואי במאהל הבדואי הממוקם בצמוד לחנייה.

פינת הגאון בדרכים

על כנפי נשרים: במצוק המזרחי, סמוך לחנייה, ניתן היה לצפות עד לפני כשנתיים בקן נשרים פעיל. זהו מחזה נדיר למדי, שכן אוכלוסיית הנשרים בישראל קטנה מאוד בשנים האחרונות, עד כדי חשש להכחדה. הגורמים לירידה באוכלוסיית הנשרים, רובם ככולם תוצאה של פעילות אדם – אכילת פגרי בעלי חיים שהורעלו, התחשמלות מקווי מתח גבוה, הפרעות לא מכוונות של מטיילים באתרי קינון של נשרים ובעיקר צמצום מקורות המזון. רשות הטבע והגנים מפעילה תחנות האכלה לנשרים ולעופות דורסים אחרים אוכלי פגרים, ונוקטת בפעולות נוספות בשיתוף גורמים נוספים על מנת לאושש את אוכלוסיית הנשרים ולאפשר לה להמשיך ולהתרבות. לכן אנא הקפידו לשמור על השקט במהלך המסלול על מנת לא להבריח את הנשרים מאזורי הקינון שלהם.

האלה האטלנטית: בהמשך המסלול ילכוד את עיניכם עץ בודד וגדול מימדים – זוהי אלה אטלנטית, שגילה נאמד בכ-250 שנה. האלה האטלנטית היא עדות לאקלים גשום יותר, שכן היא מצויה בד"כ באזורים גשומים יותר. הימצאותה באזור נחל צין מעידה על כך שגם כאן היה בעבר אקלים גשום יותר, האקלים אמנם השתנה אך עץ האלה שרד.

טיולים נוספים בסביבה: פארק אשכול, נחל חוורים, תל ניצנה ושבטה


המסלול באדיבות רשות הטבע והגנים. למידע נוסף היכנסו לאתר או חייגו ל- 3639*