מסלול: בתחילת המסלול מחכה מגדל התצפית, וזה השלב לטפס לעברו. מתחתינו נמצא נחל בשור, מגדולי נחלי הארץ הנשפכים אל הים התיכון, הזורם מעל אדמות הלס והקירטון הרך. מה שאומר שכל שיטפון (זהירות בימי גשם) משנה את תוואי הנחל וערוציו. יש להיזהר מכך בעת הרכיבה. באפיק הנחל נבחין בשיחי אשל וקנה מרובים - עדות למים הרבים הזורמים כאן.

טיול אופניים בנגב המערבי: נחל הבשור (צילום: תומר נויהאוזר)
הגשר מעל נחל הבשור|צילום: תומר נויהאוזר
נרכב לאורך הדרך ולאחר כ-1.5 ק"מ נגיע לגשר התלוי מעל בריכת מים. נעבור לגדה המזרחית ונעלה לאנדרטה לזכר שני בני קיבוץ משאבי שדה שנהרגו במקום בהתהפכות טרקטורון. נחצה בחזרה את הגשר ונמשיך ברכיבה. למעוניינים בארכיאולוגיה, ישנו שלט המפנה לחווה חקלאית קדומה בגדה המזרחית: שרידי בורות מים, אמות, מכלאות צאן ואף בית בד.
בהמשך נעבור ליד מאגרי המים הגדולים שמקימים קק"ל ומקורות, שנועדו לאסוף מי שיטפונות ומים מטוהרים ולהחדירם לקרקע. נרכב עד ל"באר רבובה" ששופצה ע"י הבריטים, עומקה כ-20 מטרים, והיא שריד לכפר הבדווי רווייבה שניטש במלחמת העצמאות. גם תושבי מצפה גבולות באותה תקופה נעזרו בבאר תמורת תשלום. מי שיטפס על מבנה הבאר יראה את הבריכה בה היו נאספים המים שהועלו מהבאר. באזור הבאר יש עצי אשל ענקיים, בני מאה, עם הרבה צל למנוחה, וגם הזדמנות מצוינת לקפה.

נמשיך ברכיבה ונעבור משמאלנו ליד גבעה קטנה, תל צוואוין, שרידי ישוב בן 3,000 שנה. בחורפים גשומים, התל נצבע באדום באדיבות הצבעונים שפורחים עליו. נמשיך עד לתל שרוחן (תל אל-פארעה), מקום יישוב מהמאה ה- 18 לפנה"ס (תקופת האבות) ועד התקופה הרומית במאה הרביעית לספירה. בראשו מגדל תצפית ומצפור, וניתן לעלות ולרדת את התל ברכיבה. ממגדל התצפית ניתן לתצפת על הנחל, המעיין וגב המים שממנו שתו תושבי המקום. הגב נוצר בזכות אדמת הלס שתופחת במגע עם מים ונאטמת. כך נשארים מים זמן רב בגב. לעיתים אף ניתן לראות שלדגים באזור הגב. במלחמת העצמאות היה במקום מוצב מצרי שנכבש במבצע "אסף", בדצמבר 48', בידי צה"ל.

ועל כוס קפה ועוגייה אפשר להיזכר (אם אתם ממש קשישים) במרדף של דוד אחרי העמלקים ששרפו את צקלג עירו, ושבו את הנשים והטף. נחל הבשור מעכב את לוחמיו ודוד ממשיך עם הלוחמים שהצליחו לחצותו. כשהוא חוזר עם השלל, הוא מחלק אותו שווה בשווה עם אלה שלא השתתפו במרדף, למרות התנגדות הלוחמים בקרב. "כי כחלק היורד במלחמה וכחלק הישב על הכלים יחדיו יחלוקו. וישימה לחק ולמשפט לישראל עד היום הזה" (שמואל א ל').
דיוו
אפשר לרכוב למעיין ולגב ולחזור לדרך הבשור. מתל שרוחן נמשיך עד כביש 241 ("כביש הרעב"), שנסלל ביוזמת הבריטים כדי להקל על מצוקת הבדווים באזור. לסיום אפשר להיכנס (בתשלום) לפארק אשכול. בפארק בריכה גדולה של מי מעיין חמימים, מדשאות, מתקני פיקניק ועתיקות.

הקלוריות שאחרי: האזור אינו משופע במסעדות. נסו את "פונדק אסא" (08-9961029 ) בצומת אורים. פשוט וחביב.

עוד פרטים:
רמה: קלה
אורך המסלול: 19 ק"מ
זמן: 3 שעות
עונה מומלצת: חורף ואביב
מפת ס"ש: מישור חוף הנגב (13).

הגעה: לבאים מהמרכז: נסיעה בכביש ת"א-אשקלון (4) עד יד מרדכי, ופניה שמאלה לכביש 34. בצומת גבים ימינה (232) ובצומת סעד שמאלה ומיד ימינה. בצומת רעים שמאלה (234) עד צומת צאלים ואז ימינה ולפי השילוט. לאחר כחצי ק"מ פונים ימינה ל"דרך הבשור". את הרכב מומלץ להחנות בקיבוץ צאלים ולא בתחילת המסלול, מחשש לגניבות. אם יש שני כלי רכב, נחנה את השני בסוף המסלול ("פארק אשכול").

לכל מסלולי האופניים שלנו

המסלול והתמונות באדיבות אתר "הרים"