נמל יפו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שלוש רשתות גדולות עומדות לפתוח מלונות ביפו|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גושפנקה אמיתית לעיר שמחשיבה את עצמה כעיר תיירות ניתנת כשרשת בינלאומית מחליטה לפתוח בה מלון.ליפו זה קרה כשרשת מלונות Starwood הודיעה לפני כשנה שתפתח במהלך 2016 ברחוב יפת את מלון 
W Tel Aviv-Jaffa. מלון W לא ייהנה מבלעדיות: הוא רק חלק מהתפתחות מלונאית שתחווה יפו בשנתיים הקרובות.

כבר בעוד חודש צפוי להיפתח בשוק הפשפשים ביפו המלון הראשון של רשת אטלס, "מרקט האוס". בתחילת 2016 אמור להיפתח בכיכר השעון, אתר התיירות המוביל ביפו, מלון של רשת אורכידאה בבעלות האחים נקש. באותה שנה עתיד להיפתח מלון בוטיק בנמל יפו שנמצא כרגע בשלבי קבלת היתר סופי. כך, עד סוף 2016 צפויה להסתיים פתיחתם של כ-350 חדרי בתי מלון חדשים בעיר, אחרי שעד היום הסתפקו הלנים ביפו ב-60 חדרים בלבד, כולם בבית ההארחה משכנות רות דניאל, הממוקם בכיכר המזרקה בשדרות ירושלים.

הן תל אביב והן יפו סובלות ממחסור חמור בחדרי בתי מלון, ובתקופות רבות בשנה בתי המלון בתל אביב מלאים עד אפס מקום ומחירי החדרים מרקיעים כתוצאה מהביקושים הגבוהים. אם נתוני התפוסה שמהם נהנים בתי המלון בתל אביב רומזים במשהו על הנתונים שמהם עומדים ליהנות בתי המלון ביפו, היזמים לא צריכים להיות מודאגים. התפוסה הממוצעת בבתי המלון בתל אביב ב-2013-2012 היתה 72%, בעוד שהממוצע השנתי הארצי באותן שנים היה 61%-65%. מרבית הלינות בעיר הן של תיירים, בעיקר תיירות עסקים, והתחזית היא שאופי הלינות ביפו יהיה דומה: ב-2013 הגיעו לינות התיירים בתל אביב למספר שיא של 2.34 מיליון לעומת 2.24 מיליון שנה לפני כן.

>> עוד בחופש:

זוג הצלמים שכבש את סקוטלנד
10 הערים המרעננות של הקיץ
הכי ירח דבש: 6 צימרים רומנטים בצפון

עד היום הפוטנציאל של יפו מההיבט המלונאי לא מומש. לפי נתוני משרד התיירות, 51% מהתיירים המגיעים לישראל מבקרים ביפו העתיקה - ורק אתרי התיירות בירושלים עוקפים אותה בדירוג. ועדיין, כל אותם תיירים וגם ישראלים מגיעים ליפו במהלך היום, מבלים בה בלילות, אך ישנים בתל אביב או בערים סמוכות אחרות מפני שכמעט לא קיימים בה חדרי מלון.

עד לפני כמה שנים, רק המחשבה על בית מלון בשוק הפשפשים היתה נשמעת כסיפור בדיוני. אך בעשור האחרון יפו עברה מהפך, שהתחיל כשעיריית תל אביב־יפו ומשרד התיירות השקיעו עשרות מיליוני שקלים בשיפוץ ופיתוח התשתיות באזור. בעקבות זאת נהפך מתחם שוק הפשפשים לאזור בילויים עם מסעדות, בתי קפה וברים שמביאים אליהם מדי יום ולילה אלפי מבקרים, ונמל יפו שינה את עורו מאזור דיג למקום שאליו משפחות מגיעות לבילוי של שבת בבתי הקפה והחנויות. "השינוי הדרמטי בתשתיות יצר אזור תיירות שמביא ביקושים ללינות. זה יצר תמריץ ליזמים ונתן להם תיאבון", אומר מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי.

דני ליפמן, מנכ"ל משותף ברשת אטלס, ושותפו בהנהלה, לסלי אדלר, טוענים כי העניין שלהם בנכס ביפו החל להתבשל כבר לפני עשר שנים, אף שאת החתימה בפועל על הסכם הניהול הם ביצעו רק לפני שנתיים. "זה היה כשיפו היתה בתקופה טובה פחות, והיא ירדה אז מנכסיה כמקום בילוי או כמקום שמושך תיירים", אומר ליפמן. "אבל מאוד אהבנו את הנכס הספציפי הזה, וקיווינו שיפו תתפתח לכיוון שהיא אכן התפתחה אליו בסופו של דבר. האמנו בתוכניות של העירייה".

לדברי ליפמן, נקודת החוזק העיקרית של המלון החדש הוא המיקום, שמאפשר תצפית על נופים שונים ממנו. "כשאני נוסע לעיר בחו"ל אני מחפש את המרכז העתיק. אצלנו מצד אחד רואים כנסיות, מצד שני מסגדים, וגם את תל אביב המודרנית, ובאופק את הים. זה פשוט מדהים. כשחשבנו על הקונספט העיצובי של המלון ואיזו אווירה אנחנו רוצים ליצור הלכנו לדבר הכי מתבקש, והכנסנו את יפו לתוך המלון. זה בא לידי ביטוי ברגע שנכנסים: למשל, תלינו צילומים של דמויות מוכרות באזור הקרוב לשוק הפשפשים שהסכימו להצטלם - דייג בנמל, סוחר בשוק. האורח יכול לחפש אותם".

בשנים שבהן התלבטו לגבי הנכס בדקו ליפמן, אדלר וחברי הנהלה אחרים מה ירגיש תייר בערב בסביבת בית המלון ואם האזור מרגיש בטוח מספיק. הם הסתובבו באזור בכל שעות היום, וגם הלילה, ושמו את עצמם בנעליו. "אני מוכרח להגיד שבזמנו, ההרגשה לא היתה סימפטית", אומר ליפמן. את החתימה על הסכם הניהול הם כבר ביצעו באווירה אחרת לחלוטין. "אני בעצמי נדהם שבוע אחרי שבוע, כשאני רואה שעוד עסק נפתח ושבעוד מקום התחילו שיפוצים. הכל מתפתח כאן בצורה דרמטית".

יפו (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
"מצד אחד רואים כנסיות, מצד שני מסגדים וגם את תל אביב המודרנית ובאופק את הים"|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

דירות מגורים צמודות 
מ–3.4 מיליון שקל

האמונה בעתידה של יפו לא פסחה גם על חברת RFR ישראל, יזמית מלון W Tel Aviv–Jaffa, שרכשה ב-2006 את שטח בית החולים הצרפתי המשתרע על פני כ-20 אלף מ"ר מהנזירות במסדר סנט ג'וזף ביפו. עלות הקמת הפרויקט מוערכת ביותר מ-50 מיליון דולר, לא מעט בשל מורכבות המיזם, הנובעת מהעבודה הקפדנית הכרוכה בשחזור המבנה ההיסטורי.

"הבחירה ביפו היתה קלה יחסית", אומר מנכ"ל החברה שחר פרי. "זיהינו את השינוי שעובר על האזור הזה. נכנסה לאזור אוכלוסיה חדשה יחסית של אדריכלים ואמנים, שנתנה לו אופי מתחדש. וכשזה משתלב עם ההיסטוריה, האדריכלות והסיפור העשיר שיש ליפו, היא נהפכת מיד ליעד מועדף". לדבריו, על תל אביב הם בכלל לא חשבו. "ממש ניסינו לבדל את עצמנו משורת המלונות בירקון. מגוון החוויות שיש ליפו להציע ברמה ההיסטורית, האמנותית, הקולינרית וכל שאר האטרקציות מספיק כדי להביא לכאן אוטובוסים על גבי אוטובוסים מכל מדינה".

כמו בבתי מלון אחרים של רשתות בינלאומיות שנפתחו לאחרונה- הוולדורף אסטוריה בירושלים והריץ קרלטון בהרצליה- גם במלון W ייבנה לצד המלון מתחם מגורים. אגף המגורים בן שש הקומות יכלול 38 דירות יוקרה, שגודלן נע מדירות סטודיו בשטח של 42 מ"ר לפנטהאוז בשטח של 544 מ"ר, במחירים של 3.4 עד 58 מיליון שקל. "אף שתחום המלונאות משגשג מאוד בשנים האחרונות ומצפים שזה ימשיך ככה, מבחינת הכדאיות העסקית עדיין קשה להצדיק יזמות של חדרי נופש נטו", אומר פרי. "הלינות בישראל אמנם יקרות, אך כשעושים את החשבון הסופי, אם מסתמכים רק על המלון קשה להצדיק כלכלית פרויקט כזה. האפשרות לשלב דירות מגורים כחלק מבית המלון היא יוזמה של העירייה, שמנסה לייצר תמריצים לבנות מלונות בעיר ולהגדיל את ההיצע. בנוסף, יש קהל יעד מסוים שהרעיון של מגורים בתוך קומפלקס מלונאי קוסם לו".

על ההשקעה הגדולה ביותר במלון ביפו יהיו חתומים האחים נקש, שבונים בימים אלה בבניין המשטרה הישן ביפו, בצדה המערבי של כיכר השעון, מלון בהשקעה של 300 מיליון שקל. המקום ששימש בעבר כבית המעצר שבו נכלא אדולף אייכמן אמור ב-2016 להיהפך למלון עם 105 חדרים. ב-2006 רכשו האחים את הקרקע במכרז של מינהל מקרקעי ישראל תמורת 12 מיליון דולר, והעריכו בטעות כי סך ההשקעה בהקמת המלון תגיע לכ-100 מיליון שקל, מבלי להביא בחשבון את עלויות שימור המבנה.

אף שבמשלמה ביפו טוענים כי הם ועיריית תל אביב יפו מעודדים את הפיתוח המלונאי ביפו, נראה כי ניצני ההתפתחות המלונאית שמתעוררים בעיר עלולים שלא לפרוץ גבולות נוספים חדשים. "כרגע יש תוכנית להקמת שלושה בתי מלון באדמת מינהל מקרקעי ישראל, במגרש דרומית לנמל יפו וצפונית לפארק המדרון", אומר מנכ"ל המשלמה ביפו, עמי כץ. "יש שם מגרש חנייה של הנמל, אבל יש שם בעיות ואין לדעת מתי יממשו את הקרקעות. אין ביפו הרבה עתודות קרקע. מעבר לכך, לי לא ידוע על עוד מלונות חוץ מהתחזית של מגרש זה". לשאלה מדוע המגרש עדיין לא שווק ומשמש כמגרש חנייה למרות שייעודו מלונאי, ענו בעיריית תל אביב־יפו כי "המגרש המדובר נמצא בבעלות של מינהל מקרקעי ישראל, ובידיה הסמכות לשיווק הקרקע. המגרש משמש כיום לחנייה בעקבות הסכם בין העירייה למנהל".

דבר אחד המלונות ביפו כנראה לא יציעו: מחירים זולים יחסית לתל אביב. "הכיוון הוא כ-450 דולר ללילה ללקוח הפרטי, אך רבים מהלקוחות יהיו קבוצות שישלמו מחיר נמוך יותר", אומר פרי. "התחזית שלנו היא שנהיה מובילי שוק ברמת המחירים שלנו. לדעתי המיקום שלנו מקביל או אפילו טוב יותר מהמיקומים המסורתיים של קו המלונות בתל אביב, וגם המוצר הוא בסקאלה העליונה של המלונות בתל אביב".

גם במלון של האחים נקש התמחור יהיה דומה. "המחירים שלנו יהיו דומים לאלה של החדרים בתל אביב", אומר אבי חורמרו, מנכ"ל קבוצת ג'ורדאש ישראל. "אין הבדל בין תל אביב ליפו. המרחק בין המלון שלנו בתל אביב, פלאזה אורכידאה, לבין המלון שאנחנו בונים עכשיו ביפו הוא בסך הכל 150 מטר".

מועד הפתיחה של מלון מרקט האוס נמצא ממש מעבר לפינה, ובכל זאת ליפמן טוען כי מחיר החדר עדיין לא נקבע. לדבריו, "אני חושב שהמלון יתומחר כמו מלונות הבוטיק בפריים לוקיישן שלנו בתל אביב, כמו אלה שברחוב הירקון. המיקום הזה לא פחות טוב מהמיקום שלנו מול מלון הילטון".

 הכתבה עלתה ב- TheMarker

>> אחרי השקעה של 15 מיליון שקל- פתאל פותחת מלון חדש באשקלון
>> מחקר: למצב הבטחוני השפעה ניכרת על התיירות לישראל