כולם מכירים את נחל בצת שבגליל המערבי: הוא אחד מהמוכרים והיפים שבנחלי הארץ. אין ספור טיולים שנתיים, משפחות ובודדים ירדו אל הואדי המוצל במשך השנים, שכשכו רגליים במפלים הקטנים, התרחצו בבריכות וישבו בפינות החמד. אלא שכעת נמצא הנחל בסכנת קיום ממשית.
בעשרים השנים האחרונות התייבש הנחל בעקבות שאיבת יתר מקידוחי מים באגנו. המקומיים, שהתריעו בפני נציבות המים על הידלדלות הזרימה בבצת, נענו כי היא מתרחשת בעקבות דלדול הגשמים באזור וכי אינה קשורה לשאיבות. מחקרים הידרולוגיים ומטראולוגיים שנעשו בנחל הפריכו את הטענה, ולאחרונה הודו ברשות המים כי האחריות על גוויעתו של הנחל שייכת להם.
אם אתם מביני דבר ומחפשים הסברים גיאולוגיים מפורטים, יש כאלה בשפע באתר המאבק להצלת נחל בצת, בצירוף מסמכים מקוריים המביאים את התכתובת ארוכת השנים העוסקת בגורלו של הנחל. אלא שכל המכתבים וההתראות לא הועילו, והנחל המשיך להתייבש. כיום מוזרמים בו מים באופן מלאכותי מצינור, אבל היותם של המים מי מקורות מטופלים בכלור לא מסייעת לשיקום המערכת הטבעית של החי והצומח בערוץ החרב.
אוהדי הנחל, בגיבויה של החברה להגנת הטבע, דורשים ממקורות ומנציבות המים להפחית את היקף השאיבה תוך שלוש שנים – זמן קריטי לשיקומו של הנחל. "המדינה והחברה לא יכולות לעמוד מהצד ולצפות במותו המיותר של נחל בצת", אומר יוחנן דרום, רכז אזור הצפון בחברה להגנת הטבע. "הנזק גדול מדי. הנחל גוסס והתיקון ראוי גם אפשרי."
מי שמותה של נקודת החן המיוחדת הזו נוגע לליבו, מוזמן בשבת הקרובה להפנינג מחאה ציבורי שיתקיים בנחל בצת, ללא תשלום. בין השעות 10:00-11:30 יצאו סיורים למשפחות ולמיטיבי לכת, ובמקום יתקיימו הפעלות לילדים. בשעה 13:00 תתקיים עצרת מחאה בנחל.
פרטים על הסיור וחתימה על העצומה למען הנחל באתר החברה להגנת הטבע ובאתר המאבק להצלת נחל בצת.