אפליקציה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לגלות את הארץ ואת הטבע דרך האבולוציה הדיגיטלית|צילום: אימג'בנק / Thinkstock

"המשימה שלכם היא למצוא את כוכב שבתאי", הפתיע דורון המדריך את כולנו. לשבריר של רגע הצלפתי בעצמי על שלא העמקתי מספיק בתחום האסטרונומיה, ואיך אסביר לילדים איך למצוא את שבתאי? "לשם כך תיעזרו בזה", הוא הוסיף, וחילק כמה מסכים קטנים בין חברי הקבוצה, ואני נבוכותי כפליים במעמד המרגש, המפגש הראשון שלי עם אייפד ב"לייב". זה לא שאני טכנופובית, חלילה, זה היה מזמן, ואלה היו צעדיו הראשונים של האייפד על כדור הארץ, תקופה של תהילה ושל חשדנות שהתחלפה באקלום מהיר, בשיווק אינטנסיבי ובחדירה לתודעה ולכיס.

אבל נחזור לטיול. באייפדים הופעלה תוכנת גוגל סקיי, וכשהנפנו אותם אל על, מול שמיים נקיים מענן, הוצגו על המסך הכוכבים, קבוצות כוכבים ושאר גרמי שמיים בשמם ועל-פי הסידור שקבעה הבריאה. הילדים הנפעמים (וגם אנחנו, אם להודות) השתלטו חיש קל על העניינים, איתרו את שבתאי והשתעשעו בתוכנה מול החלל השמיימי. הטיול הממוחשב הראשון בכפר הנופש של מרום גולן הוכתר בהצלחה. מאז זו כבר מסורת, והפעילות המכונה "כוכב לערב אחד" מתקיימת מדי סוף שבוע.

הפעילות כוללת הליכה לילית מודרכת בחורש לאור עששיות, תצפית לכוכבי הלילה המוצגת במכשירי הטאבלט המחולקים למשתתפים, היכרות עם אווירת הלילה ועוד (הפעילות פתוחה גם לאורחים שאינם לנים בכפר הנופש, אך מותנית ברישום מראש. המחיר למשפחה שמתארחת בכפר הנופש - 50 שקלים, 130 שקלים למי שאינם אורחים; טל' 04-6960267).

השימוש המתקדם בטכנולוגיה הפך לחלק בלתי נפרד מכל תחומי החיים, כולל פנאי וטיולים. אם פעם יצאנו לטייל עם תרמיל ועם מקל, היום זה עם סמארטפון ועם אייפד/טאבלט. גם אתרי התיירות מדווחים על עלייה בהזמנות דרך הסמארטפונים, ונראה שהנישה מתרחבת, כמו גם ההיצע והתחרות.

סמארטיול - מקבילה עכשווית לתרמיל ומקל (צילום: אורלי גנוסר ,יח
סמארטיול - מקבילה עכשווית לתרמיל ומקל|צילום: אורלי גנוסר ,יח"צ, גלובס

החידושים הטכנולוגיים שתפסו פיקוד הפכו את חיינו לקלים יותר, אבל גם לרובוטיים משהו, פחות מאומצים (שלא לומר מפונקים) ותלותיים להחריד. יש כאלה שרואים בכך אובדן של רומנטיקה בטיול, אחרים חושבים שזה שינוי מבורך. אבל אחד היתרונות הלא צפויים הוא שזו דרך טובה לשאוב את הדור הצעיר, שנולד למציאות הזו, לגלות את הארץ ואת הטבע דרך האבולוציה הדיגיטלית. לאחרונה הושקו כמה אפליקציות למטיילים בעברית, שבאות לענות בדיוק על הצרכים האלה. בדקנו.

מפה | מאה הטיולים היפים בישראל

חברת מפה הוציאה לאייפד אפליקציה שמציעה מאה מסלולים בארץ, שמתוכם ניתן לברור את היעד לפי רמת קושי, סוג הטיול, אורכו, מאפיינים מיוחדים והמרחק מהיעד, כאשר ברירת המחדל היא של המסלול הקרוב ביותר למטייל - בסיוע הג'י.פי.אס.

כשבוחרים טיול עוברים למסך עם מפה ועם פירוט המסלול, הסבר כללי, דרכי הגעה ותמונות. המפה אינטראקטיבית ומציגה נקודות ציון בדרך. המטייל, שמסומן כנקודה כחולה, יכול לעקוב אחריה בכל רגע נתון, כך שאם תסטו מהדרך ותתברברו בשטח, הנקודה הכחולה תושיע.

לבעלי חבילת גלישה, לחיצה על "עוד בסביבה" תשלח אתכם לשלל הצעות לפעילויות, למסעדות וכולי, שנמצאות במרחק נגיעה. לאפליקציה יש תשתית חינמית הכוללת חיפוש טיול, מפה ארצית ושלושה מסלולים מלאים. לאחרונה יצאה גם גרסה עם תצוגה לסמארטפונים, המאפשרת לחפש אירועים, מופעים, מסעדות, אטרקציות ופעילויות לילדים בקרבת מקום בעזרת האינטרנט והג'י.פי.אס.

ניתן להוריד בחינם עבור מכשירי האייפד (גרסה 3.2 ומעלה). בנוסף מקבלים שלושה טיולים בחינם. הגרסה המלאה, הכוללת עוד 97 טיולים תעלה עשרה דולרים, ברכישה מתוך האפליקציה עצמה.

מסלולרי | לא צריך אייפד

אם אין לכם אייפד, או שאולי אתם מעדיפים לצאת לטיול רק עם הסמארטפון, אפליקציית מסלולרי, שפותחה על-ידי מכון המחקר מדע ים המלח והערבה, היא אפליקציה חובה.

בדומה לאפליקציה של מפה, מסלולרי כוללת מידע עשיר על עשרות אתרי תיירות מקומיים, מצפון ועד דרום, בתוספת גלריית תמונות, מיקומים על המפות של גוגל ועוד. לכל אחד מהאתרים יש עמוד מידע ייעודי, ובו תמצית היסטורית על האתר, תמונות, אתרי תיירות סמוכים, ואפשרות לשתף עם החברים בפייסבוק.

מסלולרי זמינה להורדה בחינם עבור מכשירי האייפון (גרסה 3.1 ומעלה) ולמכשירי האנדרואיד (גרסה 2.2 ומעלה).

אתר טיולי | מסלולי טיול מפורטים

האתר טיולי, שנרכש על-ידי קבוצת למטייל לפני כשנתיים, השיק אפליקציית סלולר חדשה שבה יותר מ-160 מסלולי טיול מפורטים, אירועים, אטרקציות, מדור ג'יפאים, רשימת חניוני לילה, ואפילו טיולים מאורגנים. כל אלה ממוינים לפי אזור גיאוגרפי ולפי נושאים.

נקודת חן בטבע | לא צריך מגדיר פרחים בתיק

אחד הרעיונות המבריקים הוא מגדיר פרחים שמסייע בזיהוי מבלי להיסחב עם מגדיר בתיק. איך? בוחרים את אזור הטיול, העונה, צבע הפרח והסוג, מקבלים תמונות של כל התשובות האפשריות ומהן בוררים את המתאימה. המדור "נקודות חן בטבע" מבוסס כולו על טיפים של גולשים, וכל זה ללא תשלום.

ירושלים ברשת | סיורים בעיר העתיקה

הרשות לפיתוח ירושלים השיקה אפליקציה לסיורים בעיר העתיקה, הכוללת הדרכות קוליות, מפות, הסברים, תמונות וסרטונים ומידע שימושי כמו חניונים ועוד.

>> אטרקציה תיירותית במקסיקו: להסתנן לארה"ב