לאן נוסעים: ירקון
גן לאומי ירקון הוא למעשה ריאה ירוקה בלב גוש דן וממוקם בין תל אפק (אנטיפטריס), הסמוכה לראש העין ועד מחלף מורשה. בתוך שטח זה הוכשרו שני מתחמים לקהל: תל אפק והמבצר שבו, הצופה על מעיינות הירקון, ומתחם "מקורות הירקון", סביבתו של נחל הירקון על צמחייתו ובעלי החיים המאפיינים אות. בתחום הגן קיים גם אגם שיובש בעבר וכעת משרת צרכים אקולוגיים ומעשיר את חווית הביקור גם יחד. כמו כן קיימת בין מתחם אפק לירקון "בריכת הנופרים שמהווה פינת חמד למטיילים.
העיר אפק הקדומה חלשה בימי קדם על המעבר החשוב בדרך הבינלאומית שהוליכה ממצרים לדמשק ("דרך הים"). אפק נזכרה במקרא כמקום היערכות הפלשתים לקרב מכריע נגד בני ישראל (מאה 11 לפני סה"נ). בני ישראל התיישבו באפק בראשית המאה ה - 10 לפני סה"נ, בעקבות ניצחונו של דוד המלך על הפלשתים. המבנים הבולטים ביותר במתחם זה הן חומות המבצר העות'מני, בינאר באשי, שנבנה בשנת 1571 בראש התל הקדום. מהמבצר נראים היטב מעיינות ראש העין (מעיינות הירקון), הנובעים למרגלות תל אפק. במדרון המזרחי של התל נמצאים מתקני שאיבה נטושים מתקופת המנדט הבריטי, שבעת ההיא הוליכו מכאן את מי מעיינות הירקון לירושלים.
מה עושים בחג? פקחים צעירים - יום בחיי הפקחים שומרי הטבע.
מי מהילדים לא חולם להיות פקח שומר טבע? באירוע מיוחד בחג נגשים את החלום ותוכלו להצטרף ליום בחיי שומרי הטבע של ישראל - להכיר וגם לעשות: לספור צבאים, לזהות ציפורים, למדוד איכות מים, להכיר את הציד ופגיעתו, לראות פעולת כיבוי שריפת יער, ללמוד מהו סחר לא חוקי בחיות בר, איך מצילים חיות בר ועוד.
האירוע יוקדש לכל הילדים שמילאו את חוברות "הפקחים הצעירים" בשנים האחרונות בגנים ובשמורות שישתתפו ללא תשלום (בהצגת תג פקח צעיר). בסיום הפעילות יושבעו המצטיינים על ידי מנכ"ל רשות הטבע והגנים בנוכחות כלל המבקרים וכן יוכרזו המצטיינים שצברו את מירב התגים.
איפה: תל אפק - אנטיפטריס (גן לאומי ירקון).
מתי: יום ד' 3.10 בשעות 10:00-14:00. בשעה 14:00 יתקיים טקס ההתחייבות החגיגי. ללא עלות נוספת על דמי הכניסה. ילדים שיענדו על בגדם תג "פקח צעיר" יכנסו חינם.
לאן נוסעים: גן לאומי עין חמד
גן לאומי עין חמד שוכן בגיא ירוק, הנחבא בערוץ נחל כסלון שבהרי ירושלים. בעמק הנחמד נובעים מעיינות אחדים, שיוצרים פלג הזורם במשך כל ימות השנה. רשות הטבע והגנים טיפחה את המקום. יש כן שולחנות לפיקניק בצל העצים, מדשאות רחבות ידיים, מתקני שירותים וברזיות.
כדאי לסייר במרחבי הגן, סיור שנמשך כחצי שעה. במורד הנחל, בגדה השמאלית, נובע עין חמד למרגלות מצוק קטן. מימיו נקווים בבריכה קטנה. למי המעיין ייחסו התושבים בסביבה תכונות מופלאות, כמו הגברת האון הגברי וסגולה ללידת בנים זכרים. יהודים נהגו להשתמש במי המעיין לאפיית מצה שמורה בחג הפסח. מי המעיין נשפכים לבריכה גדולה ומעבר לה נמצא מבנה גדול בן שתי קומות מהתקופה הצלבנית. בגלל יופיו של המקום, הם כינו אותו אקווה בלה (מים יפים). הבית הגדול נבנה באמצע המאה ה=12. יש המשערים שהמקום שימש בית הבראה לפצועים ולחולים ומקום נופש לאבירי המסדר.
חלקו הדרומי של המבצר גובל בבית קברות מוסלמי עתיק, המשרת גם כיום את שני הכפרים הערביים הסמוכים, עין רפה ועין נקובא. בית הקברות מוקף גדר והוא שוכן מחוץ לתחום הגן הלאומי, אך אפשר להבחין במצבת הקבורה הכהה של שיח' עבדאללה, המוצבת מתחת לעץ זית גדול. תושבי. בזכותו של השיח' התקדשו עצי האלון המצוי שבסביבתו. אחדים מהם עולים בגובהם על 15 מטרים והשטח שבו הם צומחים הוכרז כשמורת טבע.
איך מגיעים: יוצאים מכביש תל אביב - ירושלים (מס' 1) במחלף חמד ופונים דרומה. הגן הלאומי סמוך למחלף.
מה יש לעשות בחג? להטוטבע – חגיגה עליזה של ג'אגלינג ולהטוטים באוהל הקרקס שיוקם במיוחד על ידי "קרקס כפרי".
במבצר הצלבני ובמדשאות הסמוכות לנחל יופיעו ליצנים ולהטוטני אש, סדנאות ענק להתנסות בג'אגלינג, בהולה הופ והליכה על קביים. במרכז הפעילות המופע המרכזי ובו להטוטנים, אקרובאטיקה, אש ועוד.
איפה: גן לאומי עין חמד.
מתי: בימים ג'-ד' 2-3.10, וב' 8.10 בשעות 11:00-15:00.
ללא עלות נוספת על דמי הכניסה.