הקיץ מזמין אותנו ליהנות מהגנים הלאומיים ושמורות הטבע אשר מייצגים את הקשר שלנו לארץ, למורשת שלה ולוקחים אותנו במסע אל האירועים שהתרחשו כאן בעבר. אולם, הסיבה המרכזית לכך שאנחנו יכולים ליהנות מאותם אזורים כרוכה בהליכי הפיתוח והשימור שמבצעת רשות הטבע והגנים כדי להבטיח את המשכיות השמורות והגנים הלאומיים.
"גם הפיתוח וגם השימור משמשים לשימור המורשת"
אז מהו בעצם אתר שימור מורשת בכלל? רשות הטבע והגנים עוסקת במסגרת תפקידיה בשמירת טבע נוף ומורשת ואחראית על פי החוק "להגן על ערכי הטבע והמורשת, לפקח על שמירתם ולטפח אותם". אותם אתרים מייצגים את ההיסטוריה רבת השנים של ישראל לאורך כל תקופות ההיסטוריה ובגנים לאומיים ובשמורות טבע לכל תקופה כמעט יש ייצוג. על ידי ביקור באתרים השונים תוכלו לעבור מהתקופה הפרה היסטורית לארץ התנ"ך ומשם לתקופה היוונית - ההלנסטית, הרומית, לתקופה הביזאנטית, התקופה המוסלמית, הצלבנית, העות'מאנית, המנדט הבריטי, שחרור הארץ ואתרי המורשת הציוניים המואחרים של מורשת ישראל בארצה.
איך רשות הטבע והגנים מכשירה את אתרי מורשת קהל? התהליך נעשה באמצעות שילוב של עבודות שימור ופיתוח המשולבים זה בזה. אם בעבר דיברו על הפיתוח כ"פגיעה" ומאוחר יותר דברו על הפיתוח כ"מתח בין שימור ופיתוח", היום אין ספק לכל המומחים שהפיתוח משמש "כלי" לשימור מורשת. "אי אפשר להפריד בין פיתוח האתר לשימור האתר והדברים נעשים בד בבד, זאת בתנאי שהפיתוח נעשה בצורה מושכלת", מסביר האדריכל זאב מרגלית, מנהל אגף שימור ופיתוח ברשות הטבע והגנים. "לדוגמא, פיתוח מעברים, רחבות או גשרונים במתחם ארכיאולוגי. הם אלמנטים של פיתוח, אבל מטרתם שימור המתחם שהולכים מעליו, לדוגמה במתחמי הפסיפסים בציפורי, בבית המרחץ בבית שאן, במעבר אחרי שער שלמה בחצור, במערות בית גוברין ועוד".
נושא נוסף המתקשר לפיתוח ולשימור הינו גגות ומבנים להגנה על ממצאים ארכיאולוגים רגישים. "כך למשל, בית דיוניסוס בציפורי, הוילה הרומית בקיסריה, גג הארמון הכנעני בחצור וגולת הכותרת, השער הכנעני בתל דן שעשוי לבני בוץ מתקופה של לפני כ-4000 שנה ובו אפשר לראות את הקשת הראשונה שנבנצה בהיסטוריה. פיתוח של גג מודרני מעל השער העתיק משמש לשימור של ממצא רגיש ביותר וחשוב בארץ ישראל", אומר מרגלית. "בקרוב אנו מתכננים להאריך את הגג מזרחה לשיפור תנאי האקלים, למנוע חדירת שמש ישירה וגשם אלכסוני לחזית השער. הכוונה היא שהשימור והפיתוח כרוכים אחד בשני. אם הם נעשים בתכנון נבון לא קיים ביניהם מתח. גם הפיתוח וגם השימור משמשים לשימור מורשת לנו ולדורות הבאים ולחיבור של הציבור לאתרים אלו".
אם כן, כדי לחבר באמצעות טיול בטבע בין חווית חינוך לילדים ולמשפחה תוך חיבור לשורשים וסיפור היסטורי שמתאר את הקשר שלנו לארץ, מרגלית ממליץ על מספר מקומות שלטענתו מהווים "כיתות חוץ איכותיות שבהן ניתן ללמוד יותר טוב מכול שיעור יבש בכתות בבית הספר".
איפה נמצאים אתרי המורשת?
אתרי המורשת חשובים ביותר נמצאים גם בגנים לאומיים וגם בשמורות טבע. רוב הגנים הלאומיים הוכרזו בזכות משאב המורשת בעל ערך גבוה ברמה לאומית הנמצא בשטחם (מצדה, בית שאן, קיסריה, בית גוברין, ציפורי, ועוד). לעומתם שמורות טבע הוכרזו בשל ערכים אקולוגיים ייחודיים. לא מפתיע שתרבות אדם לאורך ההיסטוריה התיישבה בסמוך לערכי טבע מיוחדים ולכן אנו מוצאים גם בחלק משמורות טבע אתרי מורשת מגוונים (תל דן, עין גדי, דרך הבשמים, ועוד).
ברחבי הארץ פזורים לא מעט אתרי מורשת היסטוריים, אולם מרגלית מציין מספר אתרים יוצאי דופן. "קחו לדוגמא את מצדה", הוא אומר. "מצדה זה קודם כל נוף קדומים מדהים ומבט על ים המלח,המקום הנמוך ביותר בעולם אפשרות העליה להר הם באמצעות מסלול אתגרי בשביל הנחש אול לעומתו מסלול תיירותי ברכבל שממנו רואים את ההר המבודד בו הורדוס בנה מבצר להתגוננות מפני אויביו.
אחרי תקופת הורדוס יש את הסיפור המרתק של הקרב הרומי על מצדה כאשר כ-1000 מורדים יהודיים העדיפו התאבדות על עבדות. לטענת מרגלית, מקומות כמו מצדה מעלים שאלות פילוסופיות שיכולות להוביל לדיון חשוב ומעניין, המיתום ושיברו. "האם נכון היה להתאבד מאשר לחיות כעבד ללא חירות? זו שאלה שאפשר לדבר עליה. האם המיתוס מתאים היום או נכון לשבור אותו?" מה שבטוח הוא ש"אין מקום טוב יותר לדבר על כך מאשר במצדה".
משם עובר מרגלית לדבר על מגידו, "כל עמק יזרעאל נחשף לפניך. אפשר לטייל עם תנ"ך פתוח ולעקוב אחר המקומות המתוארים בו מתקופת יהושע ועד שלמה המלך ומשם מלכי יהודה וישראל. הכל דרך הליכה באתר ארכיאולוגי ותצפיות על הנוף שמסביב".
טיול מרתק נוסף עליו הוא ממליץ הוא כוכב הירדן. "הנסיעה אליו מופלאה מעל עמק הירדן ומציעה תצפית מדהימה על הר תבור, נחל תבור ועמק הירדן ומשם ביקור במבצר צלבני כדי לראות איך לפני אלף שנה ארכיטקטורה שירתה את המגמות והצרכים המלחמתיים של מי שהגיע מאירופה התיישב פה והיה צריך להגן על עצמו בתקופה הצלבנית".
מקום היסטורי אחר ששווה ביקור הוא הקסטל שכולל סיפור מרתק מתקופת שחרור הדרך לירושלים בזמן מלחמת העצמאות. "כיום רשות הטבע והגנים מחדשת את פניו ובעוד כשנה הביקור בו יהווה חוויה חדשה ומומחשת עם טכנולוגיה מאד מתקדמת, אבל כבר היום אפשר לספר בו את הסיפור על קרבות מלחמת השחרור על הדרך לירושלים".
מרגלית אומר שלא חסרים אתרי מורשת כמו אלו אשר מספקים חווית נוף וטבע, סיפור היסטורי מרתק ואפשרות לשילוב פיקניק, או רחצה במקום קרוב. "זהו לא רק בילוי סתמי אלא מתווספים אליו ערכים חינוכיים ותרבותיים לטיול המשפחתי", הוא אומר. "רשות הטבע והגנים עמלה במשך כל השנה על שמירה על האתרים הללו, ראשית כדי למנוע את הדרדרותם כדי שיהיה לנו ולדורות הבאים מה להמשיך לבקר וגם כדי להכשיר אותם לקהל". אז למה אתם מחכים? צאו לטייל בשמורות הטבע של ארץ ישראל.