לצד הדיונים על הידוק או שחרור ההגבלות, בתקופה האחרונה יש לא מעט התעסקות בנושא של מדינות ירוקות ואדומות: לאיזה מדינות נוכל לטוס ללא צורך בבידוד, איזה מדינות יכולות להגיע לכאן ללא צורך בבידוד, כשהשאלה הגדולה שמעניינת את כולם היא מתי ישראל תהפוך לירוקה ונוכל כולנו לטייל בעוד יעדים מלבד יוון וסרביה ללא צורך בבידוד? ניסנו לעשות קצת סדר.

נכון להיום, ההגדרה לקביעת מדינה ירוקה, הנסמכת על מודל של האיחוד האירופי, אומרת שמדינה ירוקה היא כזו שיש בה עד 25 חולים על כל מאה אלף איש במשך 14 ימים ברציפות ורמת תחלואה של פחות מ-4 אחוז חיוביים חדשים ביום. בישראל למשל, המספר הזה אומר שצריכים להיות 2,500 חולים למשך שבועיים כדי שהיא תהיה ירוקה באירופה. אתמול (ד'), היו בארץ כ-1,000 חולים חדשים ו-19 אלף מקרים פעילים. חשוב לציין שגם שיטת החישוב הזו משתנה כל הזמן ושבפועל היא כוללת עוד נתונים שנלקחים בחשבון ושכל מדינה מוסיפה שיקולים שלה.

ממגן ישראל, התוכנית של הפרויקטור רוני גמזו נמסר כי: "אין פרמטר עולמי אחיד, כל מדינה מחליטה בשביל עצמה, אבל כדי שישראל תהיה ירוקה צריך עד מאות בודדות של מאומתים ביום. יש מדינות שלא רואות את עצמן אדומות ואנחנו קובעים אותן ככאלה. גם אם נהייה מדינה ירוקה, יש עוד שיקולים של המדינה המארחת."

על פי החישוב של האיחוד האירופי, זה המצב במדינות שמוגדרות כרגע ירוקות בארץ: 

  1. בגרמניה צריכים להיות פחות מ-20 אלף חולים - בפועל יש כרגע 79 אלף חולים פעילים 
  2. באיטליה צריכים להיות פחות מ-15 אלף חולים - בפועל יש כרגע 155 אלף חולים פעילים 
  3. באיחוד האמירויות צריכים להיות פחות מ-2,500 אלף חולים - בפועל יש כרגע 6,846 חולים פעילים 
  4. בהונג קונג צריכים להיות פחות מ-1,875 חולים - בפועל יש כרגע 161 חולים פעילים 
  5. בתאילנד צריכים להיות פחות מ-17 אלף חולים - בפועל יש כרגע 146 חולים פעילים 

לגבי מתי נהיה מוגדרים כמדינה ירוקה, זוהי שאלה טובה, אבל זה תלוי תחלואה, ברגע שנגיע למאות חולים חדשים ביום"

המדינה שמתכוננת לגל שני (צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP)
גרמניה מוגדרת בארץ כירוקה, אך בפועל היא לא כזו|צילום: JOHN MACDOUGALL, AFP

"בפועל, הרשימה נקבעת ע"י צוות מקצועי במשל"ט התעופה לפי שורת פרמטרים מורכבת היוצרת ציון לכל מדינה", אומר ד"ר אשר שלמון, מנהל המחלקה ליחסים בינלאומיים במשרד הבריאות. "אין בעולם מודל אחיד וכל מדינה מייצרת מודל עבורה. האיחוד האירופי ממליץ לפי פרמטרים שלו אך ההחלטה לא מחייבת את מדינות האיחוד (לדוגמה יוון מתעלמת מההמלצה לגבי ישראל שנחשבת לאדומה). איני יודע מתי נהיה מדינה ירוקה, בקצב הנוכחי  לדעתי זה יכול לקרות תוך כמה שבועות ספורים אך כמובן תלוי איך היציאה מהסגר תצליח".

על פי הספר, המדינות הירוקות היחידות מהאיחוד האירופי כעת הן: נורבגיה, אסטוניה ופינלנד.

בגלל הבעיה למדוד מדינות ירוקות ואדומות, היות וכל מדינה מחליטה לעצמה, יש כאלה שטוענים שיש לזנוח את השיטה הזו ולתת אישורי כניסה לעולם על פי פרמטרים אחרים. "מחודש יולי הנחתי בממשלה ובכנסת את המתווה שלי לפתיחת שמיים ואמרתי שאין טעם לעשות אבחנה בין אדום לירוק", אומר גורם בכיר היושב בוועדת הקורונה. "נכון להיום כמעט ואין מדינות שהן ירוקות באמת. המדינות הירוקות היחידות מהאיחוד האירופי כעת הן: נורבגיה, אסטוניה ופינלנד. אם משרד הבריאות רוצה להמשיך עדיין לנהל את השמיים לפי אדום וירוק אז אפשר לסגור את נתב"ג או כל מי שיעלה על מטוס יחזור לבידוד וכך אי אפשר לנהל שום דבר. רק בשבוע שעבר משרד הבריאות הציע מתווה לאנשי עסקים כדי שכן ימשיכו להגיע לישראל. המתווה מבקש פרוצדורות מסובכות, ואישורים רבים, הסברים דבר המקשה מאוד על הגעה לישראל".

גם עו"ד דוד שפרכר, מומחה ברגולציה תעופתית אומר כי: "נושא צבעי מדינות אינו עוד רלוונטי היום בשל העובדה שמידי יום צבעי המדינות משתנים מירוק לאדום. בטבלה האחרונה של המרכז האירופאי לבדיקת מחלות זיהומיות ECDC, מדינות כגון איטליה, קפריסין וגרמניה כבר אינן מוגדרות כירוקות. הפתרון היחיד הוא קידום מתווה לפתיחת שמיים ללא הבחנה בין מדינות ירוקות לאדומות, מתווה אשר מקדם בדיקות RT PCR או בדיקות חדשות מהירות עם בידוד מאוד קצר לשבים ארצה".