חיפה

העיר התחתית

מגמת השינוי, המאפיינת את ההתחדשות בעיר התחתית, בולטת במיוחד באזור השוק הטורקי, שבעידן טרום קורונה הפך ללוקיישן תוסס לתרבות, אמנות וקולינריה. במתחם התקבצו אמנים, אומנים ויוצרים שהפכו אותו לרובע צבעוני עם גלריות, חנויות עיצוב ואולפני מוזיקה, לצד קונדיטוריות, בתי קפה, מסעדות וברים טרנדיים. למרות היותו סגור ומסוגר כרגע, עדיין מעניין לטייל בין רחובותיו, לקחת טייק אווי, לחצות את הכביש ולהמשיך למתחם הנמל.

גם אזור הנמל עבר מתיחת פנים והפך למרכז בילוי על רקע אוניות המסע הגדולות ואוניות הנוסעים המפוארות. הקירות והמבנים הישנים התכסו ביצירות גרפיטי צבעוניות פרי יצירתם של האמנים, שפתחו גלריות במתחם, ושל הסטודנטים לאמנות, שלומדים בקמפוס הסמוך. גם כאן ברים ומסעדות וכיכר עם מדשאה ופינות ישיבה, שבימי שגרה נערכים בה הופעות ופסטיבלים.

איפה? השוק הטורקי - בשדרות המגינים, מתחם הנמל - ברחוב הנמל

חיפה מתחם השוק הטורקי (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

המושבה הגרמנית

את הטיול הכי אורבני, יפה ונינוח אתם מוזמנים לעשות במושבה, מהאזורים היפים בעיר שמשדרת ניחוח של שיק אירופאי, ולא בכדי. היא הוקמה ב-1869 על ידי חבורת טמפלרים שהגיעה מגרמניה, תקעה יתד בסמוך לנמל והתנהלה ככפר גרמני בלב החולות. בטיול לאורך הרחוב תוכלו להתרשם מהבתים היפים שבנו, מעיצובם האדריכלי, הייחודי, מהגינות המטופחות ומהגן היפה, הסמוך למכללת ויצ"ו. יופייה של המושבה מתעצם נוכח מיקומה למרגלות הכרמל והגנים הבהאים, המרהיבים ביופיים ובצבעוניותם, הגולשים מטה לרחוב שמתמזג בסופו עם הנמל והים. הרחוב הפך למאוד תיירותי ושוקק בימי שגרה, הודות לבתי הקפה, המסעדות, הברים, ומלונות הבוטיק שנפתחו בבתי הטמפלרים.

איפה: לאורך שדרות בן גוריון

פרסה לרחובות פנימיים. שדרות בן גוריון בח (צילום: גוגל מפות)
צילום: גוגל מפות

הגשרים התלויים

פארק נשר הוא מקום נהדר לטיול רגלי ביחיד, בזוג ובמשפחתיות גרעינית. המרחב הפתוח הוא גם לוקיישן מעולה לפרוש את הפיקניק שלכם בזמן שהילדים יפרקו אנרגיה בשטח. אלה, וגם שני גשרי השרשראות, התלויים בין שמיים לארץ, הם סיבה מאתגרת לטייל בריאה הירוקה, במסלול המעגלי, הקליל. ההליכה על הגשרים, שנמתחו לאורך 70 מטר מעל תוואי נחל קטיע, היא לא לבעלי לב חלש, מאידך, בינגו לילדים שמתלהבים מהמעבר מעל התהום הפרושה תחתם. מעבר לגשרים תמצאו בשטח גם חורש סבוך ומערה קסומה.

איפה? הגישה מרחוב החרוב

פארק נשר (צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים קק
גשר בפארק נשר|צילום: מיכאל חורי, ארכיון הצילומים קק"ל

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

נתניה

הריביירה הנתנייתית

"פטיט פארי", הם קוראים לה בחיבה, בעודם מברכים זה את זה בבונז'ור מתנגן תוך שהם פוקדים את הבולנז'רי, הפטיסרי, המעדניות האנינות והבוטיקים המתהדרים בשיק אלגנטי. לטיילת העירונית הם קוראים "הריביירה" ובכיכר המרכזית תשמעו הרבה צרפתית שמתערבבת ברוסית - ניחוח חו"ל בעיר היהלומים.

המסלול שלנו מתחיל בכיכר העצמאות, שבטרום הקורונה הייתה הלוקיישן הכי לוהט לראות, להראות, ולהרגיש את הדופק הפועם של העיר. הכיכר הוותיקה שופצה והפכה לאינטראקטיבית עם מזרקות מים שמתפרצים מהקרקע, במרכזן כדור מתכת בוהק. עוד הוסיפו מיצג שמשלב מסכי לד, תאורה והקרנות וידאו ארט על גבי מסכי מים.

מהכיכר ממשיכים מערבה למזרקת החבצלת, שם פונים שמאלה, להליכה במקטע הדרומי של הטיילת הנישאת מעל לים. אורכה 11 ק"מ (מקצה לקצה) ועל הדרך פרגולות, פינות ישיבה, מדשאות, מתקני שעשועים ומופע מצנחים שמרחפים באויר כלהקת ציפורים צבעוניות. ואם בצבעוניות עסקינן, לאורך הטיילת ספסלים ומתקני משחק משובצים באבני פסיפס ססגוניות שייצר הפסל־אמן רוסלן סרגייב.

המסלול מסתיים בגן המרגש, המנציח את ניצחון הצבא האדום במלחמת העולם השנייה. בכניסה לגן קרון עץ אותנטי בו הובלו יהודי מינכן למשרפות. על הקרון נחרטו במקומות נסתרים ארבעה מגני דוד, שאחד מהם נחרט בצמוד לפתח דלת ויש הסוברים שהיה תחליף למזוזה. בקצה הגן מבוך בטון שעל קירותיו פסלים המתארים סיטואציות של אנשים וילדים בשואה, בסוף המבוך יוצאים לאור ואל פסל כנפיים לבנות, הנישאות לגובה 17 מטר, מתמזגות עם כחול הים והשמים ומבטאות את הכמיהה לשלום ולחופש.

איפה? מכיכר העצמאות, ברחוב הרצל, ולאורך הטיילת ברחוב בן גוריון

נתניה- הטיילת (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חורשת הסג'רנטים

ב-1947 נקמו לוחמי האצ"ל את תליית חבריהם, שפרצו לכלא עכו, ותלו את הסרג'נטים הבריטים בין עצי האיקליפטוס. עם השנים הפכה החורשה, הנודעת גם כיער נתניה, לאתר טבע עירוני ולמתחם טיול (גם באופניים), משחק ופיקניק.  בהליכה בשביל המעגלי, שאורכו כ-1.5 ק"מ, תוכלו לגלות כ-300 מיני פרחים עונתיים בהם כלניות, צבעונים, שפתן מצוי, סחלב קדוש וסחלב פרפרני. בכניסה לחורשה מתקן משחקים  מעץ ובמרכזו מגדל תצפית. המתקן מוקף בעצים בהם גם עץ שיזף עתיק שנקרא בפי המקומיים "עץ המשאלות והברכות". האגדה מספרת שלעץ סגולות ריפוי, ברכה ומזל ועל ענפיו תולים פריט אישי ומבקשים משאלות. ככל שתיתלו את הפריט גבוה יותר תעלה משאלתכם מהר יותר השמיימה ותתמלא. אשרי המאמין.

איפה? הכניסה מרחוב האוניברסיטה בשכונת קרית השרון (מול מכללת נתניה)

נתניה חורשת הסרגנטים (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

השלולית של דורה

פארק השלולית, ובשמו המקורי בריכת דורה, הוא שמורת טבע מעניינת בלב העיר, שעכשיו בדיוק זו עונתה 'החמה'. בחורף מתמלאת 'הבריכה' במי גשמים שהופכים אותה לשלולית גדולה ומרתקת לטיול ולזיהוי יצורים מימיים, בהם צפרדעים, סרטנים, אגמיות וסלמנדרות, וכן להקות ציפורים שמתנחלות בין ענפי עצי האיקליפטוס. ברחבי השמורה מסלולי הליכה מעגליים, שבילי אופניים, גשרים ומתקני שעשועים מבולי עץ, מתחם סקייטפארק, מדשאות ושולחנות פיקניק.

ביציאה מהפארק, ומעבר לכביש, ממוקמת גבעת האירוסים הגולשת במצוקי הכורכר אל הים, שבסוף החורף מתכסה בפריחות, בהם גם של אירוס הארגמן, ששעת השקיעה מול הים מעצימה את יופיין.   

איפה? פארק השלולית, שדרות דוד בן גוריון

בריכת החורף (צילום: משה 200)
צילום: משה 200

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

הרצליה

תל מיכל

אלפי שנים לפני שבעלי הממון גילו את מרומי המצוק הגולש לים, ובנו עליו את אחוזות מפוארות, התמקמו שם הפניקים והצלבנים שהקימו מבצר לתפארת ולמרגלותיו נמל ימי, מהחשובים באותה התקופה. המבצר היה חלק מהעיר אפולוניה, ששרידיה סגורים עכשיו בשל המצב. אבל אנחנו כן בעניין טיול בטבע העירוני ולכן בחרנו בקטע הדרומי יותר, בתל מיכל - שאף הוא ממוקם מול הים, צופה אל היאכטות העוגנות במרינה.

התל הוא גבעת כורכר בגובה 30 מטר, שבראשו נחשפו שרידים ארכיאולוגיים, בהם חרסים, כבשנים, גת יין ובית קברות, מהמאות השישית, העשירית וה-17 לפנה"ס, המעידים שהייתה שם עיר חשובה שהקדימה את אפולוניה. בימים אלה התל מכוסה במרבד ירוק מנוקד בפריחות צבעוניות, ובמרכזו שלולית חורפית שמלאה במי גשמים וביצורים מימיים, שהכי מהנה לטייל ביניהם, לשאוף אוויר ים ולחכות לשעת השקיעה, שמעצימה את יופיו של התל. המסלול הוא מעגלי, אורכו כ-1.5 ק"מ, הוא קליל, אך חשוף ולא מוצל.

איפה? הכניסה משדרות אבא אבן פינת רחוב וינגייט

הרצליה תל מיכל (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

פארק גליל ים

כולם, כמעט, כבר מכירים את פארק הרצליה (ואם לא, זה הזמן) – שילוב של פארק שעשועים וטבע עם אגם מלאכותי, בריכות חורף, מתקנים אתגריים, רכבת טיולים לצד שבילי טיול, הליכה ואופניים, אבל אנחנו כאן כדי לחדש ולהפתיע. אז קבלו את גליל ים - הפארק הכי חדש ומסקרן בעיר, שהוקם מסביב ליובל של נחל גלילות. הפארק 'כלוא' בין בניינים והוא נקודת טבע וריאה ירוקה שמאירה אותם. הוא משתרע על כ-200 דונם, מתפרש על פני מפלסים ובין גשרים ונראה כיושב מעל הנחל והשבילים, שעוברים תחתיו. גם כאן תמצאו מדשאות, מתקני משחק אקולוגיים,מוצללים, ספינת פיראטים על מגלשות, מגרשי ספורט, מתקני כושר, גינת כלבים, פרגולו עם ספסלים על גדת הנחל, ומסלולי הליכה ורכיבה, שמתחברים לפארק הרצליה.

איפה? הגישה מרחוב הרב עובדיה יוסף

הרצליה פארק גליל ים (צילום: דוברות העירייה)
צילום: דוברות העירייה

בית קינן

הבית המיוחד, של משפחת קינן, הוקם ב-1936 כחווה חקלאית עם לול, רפת ופרדסים, שהקיפו אותו. בימי ההגנה הקימו על הגג תחנת קשר ובתקופת המלחמה המשפחה אירחה עולים מאירופה, שהתגוררו בו עד סיומה. במלחמת העצמאות שוב פתחו בני המשפחה את ליבם וביתם, הפכו אותו למפקדה וארחו את הטייסים משדה התעופה הסמוך.

הבית, והמשק, שהיה מוקף פרדסים, מוקף היום במדשאות ובטבע של פארק הרצליה. לפני 17 שנים הוא עבר לידי העירייה והפך לבית קהילתי שמקדם נושאי חברה, טבע וסביבה.

העניין שלנו בבית הוא החצר והמרחב הפתוח, הייחודי, שסובבים אותו - אלמנטים פיסוליים שיצרו מפסולת של חברת חשמל, ספסלים ומתקני שעשועים שנבנו מעץ טבעי, ערסלים שנקלעו מחבלים ומערכת תאורה שעוצבה ומשתמשת בשיחים של סירה קוצנית. בנוסף עורכים שם הרצאות, סדנאות וסיורי טבע מודרכים בפארק.

איפה? ברחוב נתן אלתרמן 51

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

תל אביב

רחוב ביאליק

מספרים על המשורר הלאומי שמאוד התרגש ושמח מי שהוחלט לקרוא לרחוב, בו התגורר, על שמו, בעודו בחיים. הרחוב הקטן והשקט, נחשב לאחד מהיפים והתרבותיים בעיר הודות לאושיות תרבותיות שהתגורר בו, בהן המשורר יעקב כהן והצייר ראובן רובין, שביתו הפך למוזיאון המציג את הסטודיו שלו, את חדרי המגורים ואת יצירותיו, כמובן.

תחילתו ברחוב אלנבי הסואן וסופו בכיכר המזרקה, וטיול לאורכו הוא כמו סיור היסטוריה ואדריכלות במוזיאון פתוח, מרתק. גם אם אתם לא חובבי עיצוב קשה להישאר אדישים נוכח יופיים של הבתים, שחלקם נבנו בסגנון הבאוהאוס הבינלאומי וחלקם אקלקטיים ומשלבים אלמנטים עיצובים מהמזרח, מהמערב ומאגן הים התיכון. הרחוב הוא חלק ממתחם העיר הלבנה ומשום כך בתיו חויבו, ומחויבים, לשחזור ושימור, וזה גם סוד קסמם. סביב הכיכר ממוקמים הבתים הכי יפים ברחוב - ביתו האקלקטי של ח.נ. ביאליק, עם הקשתות, הקירות החומים וכיפת הגג המוזהבת; הבית הלבן, המאכלס את מוזיאון הבאוהאוס; בית המוזיקה הכתום; הבית הכחלחל , עם הגג דמוי הטירה; ובית סקורה, שנחשב לאחד מהמרשימים בארץ. בראשיתו היה מלון, אח"כ הוסב לבית העיר ועכשיו מתפקד כמוזיאון. לכשיפתח שוב שובו להתרשם גם מיופיו הפנימי, משרדו המהודר של דיזינגוף, ראש העירייה הראשון, ומהחלל הגדול שהפך לגלריה לאמנות עכשווית.

כיכר ביאליק (צילום: Silvio.ilia, ויקיפדיה)
כיכר ביאליק|צילום: Silvio.ilia, ויקיפדיה

פארק המסילה

חלקו הראשון של הפרויקט הכי טרי בעיר, הושק לאחרונה והפך מיד ללוקיישן לוהט שעובר מפה לאוזן. מדובר בפארק עירוני שהוקם על תווי מסילת הרכבת העות'מאנית, שחיברה בין יפו לירושלים, וכעט מחבר בין שכונת נווה צדק לשכונת פלורנטין. אורכו של הפארק כ-500 מטר ובימי סגר הוא חביבם של המטיילים, ההולכים, הרצים והמדוושים, וכן לוקיישן פופולארי לדייטים, שמתפרשים על הדשא עם בירה, יין ופיצה מ"התדר", בבית רומנו, וקפה-מאפה מהקונדיטוריה של דלאל. סמיכותו של הפארק לפלורנטין, ה-מתחם האולטימטיבי ליצירות הגרפיטי, הגיעו עד לפארק, וחלק מהבתים הנושקים לו מתהדרים ביצירות, שמוסיפת לו צבע ועניין.

ורק שתדעו, שלב ב' של הפארק יסתיים במהלך השנה, אז הוא יחבר את רחוב נחלת בנימין עם חוף הים.

איפה? בין רחוב פינס לרחוב אליפלט

פארק המסילה (צילום: IReeb, ויקיפדיה)
צילום: IReeb, ויקיפדיה

ציפורים בראש ציפור

כולם מכירים את פארק הירקון, כולם, כמעט, כבר טיילו, רצו, רכבו ופיקנקו בו לא פעם, אבל מעטים יודעים שלפני כשנתיים השיקו שם מרכז צפרות וכבר אין צורך להצפין לאגמון החולה כדי לעקוב אחר ציפורים נודדות.

מרכז הצפרות ממוקם ביער ראש ציפור, בסמוך למפגש הנחלים ירקון ואיילון, שנקודת מפגשם נראית כראשה של ציפור. המרכז הוא פארק טבע מלאכותי, המשתרע על 30 דונם, המציע לציפורים תחנת מנוחה ותדלוק במהלך נדידתן, ולנו טיול מרתק ואפשרות לתצפת ולעקוב אחריהן מקרוב. בפארק אגם עם דגים, צפרדעים וברכיות, ובמרכזו אי קטן, תעלות מים, אחו לח, המדמה ביצה, גן בוטני, 12 בתי גידול שהותאמו למגוון ציפורים, שני מסתורים ושלושה ביתני תצפית.

ואם אתם כבר שם, במרחק צעד וחצי ממוקם מתחם שבע תחנות, שבימים אלה מזמן את המופע הכי מרגש בעיר – זרימת אדירה של מים בנחל, שיוצרת מפלים מרהיבים ביופיים, ומאיימת להציף את הבריכות והגדות, משל היה נחל שוצף בגליל.

איפה? הכניסה מרחוב רוקח 74 ברמת גן, בסמוך לחווה החקלאית

תל אביב 7 טחנות (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

ראשון לציון

גן בעברית 

הגן המיוחד, המקדש את השפה העברית, הוא בדיוק המקום אליו תרצו להביא את הילדים, שמאוד התגעגעו לטייל, להשתעשע וללמוד בכיף מחוץ למסכי הזום. בטיול בין המדשאות ועצי האקליפטוס העבותים תגלו שדרת פרחים ושיחי תבלין שסודרו לפי אותיות ה-א'-ב', מבוך מילים וסיפורים, מדרגות שמטפסות לראש "גבעת אלפון", משחק קלאס מילים ומשחקי שירים וסיפורים עם ערך לימודי ותרבותי. וגם, משחקים לפעוטות, נדנדות, טרמפולינות, מגרשי ספורט, מתקני כושר, שבילי אופניים, שולחנות פיקניק ובריכת נוי אקולוגית עם נופרים ודגי זהב. בימים חמים ההיי לייט של הגן הן מזרקת האותיות, שבין שכשוך למשחק במים הילדים יכולים לשלוט על זרמי המתזים, לסדר את האותיות הרטובות ולהרכיב את שמם.

ואם תהיו רעבים, תוכלו להזמין לכם משלוח מקפה "גן סיפור" שממוקם בשטח הגן.

איפה? הכניסה מרחוב חנה ומיכאל לוין

ראשון לציון גן העברית (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

בין דינוזאורים לים

דינוזאורים ורובוטריקים תמיד מסעירים את הדמיון, ואין פלא שהם ממוקמים בשטח הפתוח  של הסינימה סיטי. דמויות הענק נישאות לגובה של 7-8 מטרים ולמרות הפיתוי לטפס עליהן הן אלא לראותן בלבד. באין סרטים אנחנו מציעים לשלב את הדמויות כחלק ממסלול הטיול המשפחתי שלכם, למשל.

משם תחצו את הכביש דרומה ותמשיכו בטיול מערבה במסלול שמותאם להליכה, ריצה ולרכיבת אופניים (בקטע ממנו נעשים שיפוצים). לאורך המסלול מתקני משחק, מכשירי כושר ופארק שקמה – פארק ענק עם מדשאות, מתקני שעשועים, אומגה, מגרשי ספורט והוקי (פינת רח' בר-לב). סוף המסלול בטיילת הים, אך תמיד תוכלו לעצור לפני, בהתאם לכוח ולכושר שלכם.

כדי להוסיף עוד עניין אפשר להתחיל את המסלול בפארק ערים תאומות (בצומת ז'בוטינסקי-משה דיין, בסמוך למחלף ראשון), אליו התכנסו דגמים של בית כנסת מרומניה, פגודה סינית, תעלת מים הולנדית, רחוב גרמני והעתק בניין מהעיר נים הצרפתית.

עוד בפארק – מזרקות ומתקני משחק. ובמידה ואתם מצוידים בקראוון, השבוע השיקו חנייה מותאמת לקראוון שלכם (בחניון של ההום סנטר).

איפה? לאורך רחוב משה דיין

סינמה סיטי ראשון לציון (יח``צ: יאיר יונגר,  יחסי ציבור )
יח``צ: יאיר יונגר, יחסי ציבור

בין הנקיק לאגם

גם לראשון לציון יש נחל, והוא נסתר, לא מוכר, נלחש מפה לאוזן והכי מזכיר את נחלי הצפון. הוא נקרא "הנקיק" בשל צורתו, והוא אגם מלאכותי שנחפר כדי לאגור את עודפי מי הגשמים מהאגם הגדול, הממוקם צפונית לו, מעבר לסוללת העפר. שני האגמים המלאכותיים יצרו אתר טבע עירוני, יפה ואטרקטיבי במיוחד, שמזמינים לטייל ולעשות ספורט במרחב הפתוח. בעוד האגם הגדול גלוי ומוסדר עם מדשאות, תאורה, מסלולי הליכה וטיילת עץ תלויה מעל המים, הנקיק הוא יותר 'פראי', מוסתר וזורם בין עצי אקליפטוס עבותים, שחלקם גדלים בתוך המים. מי הנקיק נשמרים בקפידה, ולמרות הפיתוי להיכנס אליהם הרחצה אסורה, אבל כן מותר לדוג את הקרפיונים ושפמנוני הענק, לעקוב אחר להקת הברווזים ולפרוס פיקניק רומנטי בצל העצים. לאורך הנקיק שביל עפר לטיול, הליכה ורכיבה, ושקט שמופר על ידי ציוץ הציפורים.

בגדת האגם הצפוני יש בתי קפה, מסעדות וברים, קומפלקס בתי קולנוע של יס פלנט, פארק הסופרלנד ומתקן ריחוף של הפלייבוקס, שכולם סגורים בשל הקורנה.

איפה? פארק האגמים, שדרות מרילנד

ראשון לציון פארק האגמים (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

אשדוד

נחל לכיש

לכיש הוא הירקון של האשדודים. הנחל עבר ניקוי, טיהור ושיקום ולאורכו הוכשרו טיילת יפה באורך 3 ק"מ עם מדשאות, מרפסות מעל הנחל, לשמחת דייגי החכה, ספסלים, פרגולות צל ושבילים מוסדרים שמזמינים לטיול רגלי, להליכה ספורטיבית ולדיווש באופניים. עוד במקום - פינת חי עם טווסים, יענים, יעלים, ראמים, יחמורים, זברות ואנטילופות, ופארק אתגרים שפתוח בימי שגרה, ובתשלום. מכיוון מערב, בשפכו של הנחל לים, הקימו תחנת צפרות ימית עם מזח ומרפסת עץ מעל המים, המאפשרות מעקב אחר הצמחייה, עופות המים והדגה. בקיץ האחרון, לאחר 50 שנה, חזרו לשוט בנחל, אז השיקו צי של ברבורים צבעוניים וסירות לדיווש על המים, שיחזור לשייט שוב לקראת האביב.

אם נשאר לכם עוד קצת כוח, עלו 53 מטר עד לפסגת גבעת יונה, הסמוכה לשפך הנחל. ממרומי הגבעה מבט פנורמי מרשים על העיר, על האוניות העוגנות בנמל ועל זרימתו של הנחל עד להתמזגותו עם הים. על הגבעה שרידיה העתיקים של אחוזת הקבר, מגדלור התצפית של חיל הים, בריכת נוי, מדשאות, שולחנות פיקניק וספסלים לשקוע בהם מול הנוף, בעיקר בשעת השקיעה.

איפה? הפארק - ברחוב הרצל (מול ביה"ס אורט), גבעת יונה - ברחוב יאיר פינת רחוב ז'בוטינסקי

אשדוד נחל לכיש (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

מצודת אשדוד ים

המצודה, מהמקומות העתיקים, היפים והמרתקים בעיר, נחנכה בקיץ האחרון על חוף הים. המצודה, שנקראה במקור קלעת אל-מינה, הוקמה במאה ה-7 לפנה"ס ושימשה חלק ממערכת ההגנה של פשיטות והשתלטות שהגיעו מהים. לאחר עשרות שנים בהם ננטשה ונזנחה היא עברה בשנים האחרונה תהליך מוקפד של חיזוק, שימור ושחזור והפכה לאתר היסטורי מרשים, ששעת השקיעה, ותאורת הלילה המסתורית, מוסיפים ליופייה ועוצמתה, ולא בכדי הפכה ללוקיישן מבוקש להצעות נישואין רומנטיות ולחופות מצומצמות על רקע הים.

האתר מונגש וניתן להסתובב בין החדרים, במרחב הפתוח, לעלות למרפסת התלויה ולהשקיף מלמעלה על כל האתר ואל הים. לכשנחזור לשגרה יערכו במצודה, סדנאות, סיורים מודרכים, משחק בריחה ומשחקים אינטראקטיביים, משימתיים.

איפה? רחוב דרך יצחק רבין (בסמוך לכיכר השלום)

אשדוד מצודת ים (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

המזרקה המזמרת

פארק אשדוד ים, הוא מהגדולים והיפים בעיר. האטרקציה המרכזית של הפארק הוא 11 דונם של אגם מלאכותי, בטבורו מזרקות שמרקדות ומחליפות צבעים בסנכרון עם המוזיקה המושמעת ברקע. עם חשיכה נערכים בפארק שלושה מופעים מרהיבים בכל ערב, שמשלבים מים, אור ומוזיקה. בין המדשאות פזורים מתקני שעשועים, גן מוזיקה, פסלי פסיספס, שביל סלעים שהובאו מרחבי הארץ, סקייטפארק, פאמפטראק (מסלול אופניים אקסטרימי), מגרשי ספורט, מתקני כושר, אמפיתיאטרון,שולחנות פיקניק,  בית קפה ותצפית גבוה המשקיפה אל חוף הקשתות, המרינה והים.

איפה? הכניסה מרחוב מפקורה

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ

 

ירושלים

באוהלו של משה

אולי בשל האוויר, הצלול כיין, אולי בשל הקדושה, ההיסטוריה והמורשת, אולי בשל שכונותיה האותנטיות, אולי בשל השילוב בין הישן לחדש, ואולי בכלל בגלל השוק והאוכל המגוון, העיר אהובה על תושביה ואורחיה. הכי כיף ללכת לאיבוד בין השכונות, הרחובות והסמטאות הציוריות, ולהציץ לחצרות ולבתי האבן היפים, שבחלקם נראה שהזמן כאילו עצר מלכת. כזו היא אוהל משה – היפה מבין שכונות נחלאות (ויש 32 כאלה, צמודות זו לזו), שהקסם והראשוניות עדיין מרחפים מעליה.

השכונה ממוקמת ברחוב הסואן, החוצץ בינה לבין השוק הכי שוקק בארץ, ומעטים מודעים לקיומה מעבר לשער האבן הקטן, המנציח את סר משה מונטיפיורי, מי שהקים אותה כשכונת גנים מחוץ לחומות. טיול בסמטאות השכונה הוא כמו מסע בזמן בין בתים נושנים, בין שכנים שתולים כביסה על חבלים בגינה הציבורית, שותים קפה בחצר המשותפת, מגדלים תבלינים ופרחים בפחים בפתחי הבתים, ומתפללים בבתי הכנסת הקטנטנים – בדיוק כמו שתיאר הנשיא יצחק נבון, שהיה תושב השכונה, במחזהו "בוסתן ספרדי". השכונה שקטה וסגורה, הכניסה אליה היא דרך שישה שערי אבן, אין בה כבישים ולא תנועת רכבים. חלק מהבתים נשארו כלפני מאה, האחרים הפכו לבתי מידות מפוארים, ועדיין משתלבים זה בזה בהרמוניה עיצובית, מוקפים בגינת עצי תות, גינת תבלינים וגן שושנים, שהוקמו לפני 120 שנה. על קירות החיצוניים תלויות תמונות נוסטלגיות של המשפחות הראשונות שהתגוררו בה, שמלמדות על התקופה ועל ההיסטוריה שלהן ושל העיר.

איפה? שכונת אוהל משה, הכניסה מרחוב אגריפס 87 (מול שוק מחנה יהודה)

ישרושלים שכונת אוהל משה (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

סמטאות בעתיקה

נדמה שמאז מלחמת ששת הימים העיר העתיקה לא נראתה כל כך ריקה ונטושה. בימי שגרה היא צפופה והומה במקומיים ובתיירים, ועכשיו בבודדים, וזו הזדמנות לטייל בה וליהנות מהיופי ומהשקט שעוטפים אותה.

אפשר להתחיל בכניסה לשער יפו ולטייל לאורך החומה ובין הרחובות היפים - האחים אל פרייר, הבורסקאים, סנט פיטר, הפטריארכיה הלטינית, והפטריארכיה הארמנית, המוביל לארמונו של הפטריארך. על הדרך כנסיות יפות, שבימי שגרה ניתן להיכנס ולבקר בהן. המסלול ממשיך לשער ציון המוביל לרובע היהודי ולבית כנסת החורבה, המרשים ביופיו ובסיפור נפילתו ותקומתו. בימי בריאים אפשר לסיר בבית הכנסת ולעלות לגג לתצפית עוצרת נשימה של 360 מעלות המרחיקה עד לים המלח. מכאן ממשיכים לכותל, שנמצא במרחק דקותיים הליכה.

מסלול נוסף מתחיל בשער שכם - היפה והמפואר מבין שערי ירושלים, שמוביל לשוק העיר העתיקה. בסמוך לשער ממוקם גן הקבר – מערת קבורה שיש המאמינים שזהו מקום קבורתו של ישו. המערה מוקפת בגן יפה ובמרכזו גת, בור מים וספסלים למנוחה. נקודה נוספת היא כנסיית נוטרדאם, המרשימה ביופייה ובצריחיה העגולים. מהשער נכנסים לשוק העתיק, הצבעוני והאוריינטלי (הדי שומם עכשיו), שבין סמטאותיו הצרים חאמרות של נרגילות ושש-בש וכוכים שמגישים פלאפל וחומוס חם שנטחן במקום.

איפה? שער יפו - למרגלות מגדל דוד, שער שכם - רחוב סולטן סולימאן

ירושלים עמק הצבאים (צילום: ירושלים שער שכם)
צילום: ירושלים שער שכם

עמק עם צבאים

מפתיע, אבל בעיר הצפופה יש צבאים והם חיים בעמק בין גבעת מרדכי לכביש בגין. העמק מוקף שכונות ובניינים והבנייה המואצת חסלה לצבאים את היערות, צמצמה את שטח המחיה ו'כלאה' אותם בחיק הטבע האורבני, ורק התגייסות התושבים להצלת העדר הקטן, ולהצלת השטח מעוד נגיסה נדל"נית, הובילה להקמת פארק טבע עירוני. הפארק מתפרש על פני עמק גדול, בסמוך לכנסת ולקריית הממשלה, ובפיתוח האחרון נוספו שבילי טיול, בקתות מסתור, בריכות אקולוגיות ובבתי גידול לציפורים וחיות בר. בימים אלה הפארק ירוק ופורח מתמיד והטיול בו מרחיב לב, ריאות ונפש. תוכלו להלך בין הבקתות ולתצפת על בעלי החיים בלי להפריע ולהתרגע בפינות הישיבה המוצלות.

בימי שגרה מומלץ להצטרף לסיורים המודרכים במקום.

איפה? עמק הצבאים, בסמוך לצומת פת (הכניסה מרחוב שח"ל). הכניסה בשעות היום וללא תשלום

ירושלים עמק הצבאים (צילום: ריקי חן)
צילום: ריקי חן

באר שבע

העיר העתיקה

מרכז העניינים התיירותי נמצא בעיר העתיקה, המתחדשת, שם מרוכזים אתרי תיירות, היסטוריה, אמנות ותרבות בהם מוזיאונים, מרכזי מבקרים, פארקים וגנים ייחודיים. בעידן הקורונה העניין שלנו כרגע הוא במרחב העירוני-הציבורי והאפשרות לטייל בו בריחוק ובביטחון בריאותי.

ההמלצה להתחיל בטיול ברחובות העתיקים, לעבור בין מבני אבן העתיקים ולהתרשם מיופיים החיצוני של מוזיאון הנגב, מוזיאון קרסו למדע ומוזיאון אנז"ק (שסגורים עכשיו), להתרשם מהגרפיטי ומאמנות הרחוב שמוצגת על הבתים, לשחק במשחקי עץ שנתלו על קירות, לקחת טייק אווי באחת מהמסעדות של שדרת האוכל (ברחוב קק"ל) ולסיים בתחנת הרכבת העות'מנית, המשוחזרת, שפתוחה גם עכשיו. התחנה יפה במיוחד ומרכז העניין הוא הקטר 70414 המיתולוגי, שחונה על הפסים ולצידיו קורונות עץ מקוריים, בהם קרון הטרקלין היוקרתי, השעון האותנטי, ביתני האבן ועמדת הכרטיסן, שמאכלסים את מוזיאון הרכבת ואת הגלריה לתערוכות מתחלפות (שניהם סגורים כעת)

איפה? מתחם הקטר, שד' טוביהו 65

באר שבע פארק קרסו (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

פארק נחל באר שבע

הריאה הירוקה של המטרופולין הדרומי משתרעת על 8 ק"מ, ולאורכה טיילת אימבר היפה ובה גשר קשתות טורקי שעובר מעל הנחל, גשר צינורות שבקצהו מזרקת אבן ובמרכזה עץ זית, גן הפעמון, בארות מים עתיקות ובית האשל ההיסטורי, ששימש את ההתיישבות החלוצית בנגב.

הפארק הגדול הפך בשנתיים האחרונות למתחם נופש ופנאי עם גשרים, טיילות, מתקני שעשועים, ספורטק, אמפיפארק, שבילי הליכה, שבילי אופניים ומתחמי פיקניק מוסדרים. גולת הכותרת היא האגם, המשתרע על 90 דונם, השני בגודלו לאחר הכנרת. העבודות על פיתוח גדות האגם הולכות ונשלמות וכוללות אי צפרות, מתחם פיקניק, מסעדות ומעגן סירות.

איפה? הכניסה משדרת שלושת המצפים

פארק נחל באר שבע (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

אנדרטת חטיבת הנגב

האנדרטה המיוחדת, הממוקמת בראש גבעה, חולשת על הנוף ונותנת מבט על מרתק על העיר ומרחבי הנגב. האנדרטה המונומנטאלית, עם החללים הגיאומטריים שנוצקו מבטון, הפכה לאחד מהאייקונים המזוהים עם העיר, ולפסל סביבתי שנטמע בנוף. החללים מהווים נקודת עניין לבעלי חיים, למטיילים, לילדים, שאוהבים להתרוצץ ולשחק מחבואים בין החללים, ולזוגות שאוהבים להתבודד בין המבנים הסגורים.

האנדרטה, שעיצב האמן דני קראוון, יפה בכל שעה, אך יפה כפליים בשעת השקיעה שמעצימה את יופייה ומיקומה, בזמן שקרני השמש משחקות באור וצל והרוח, המנשבת בין חלליה, יוצרת שריקות וצלילים שנשמעים כקונצרט טבע מענג.

איפה? ברחוב מעלה החטיבה

פלאי אדריכלות, אנדרטת חטיבת הנגב (צילום: ויקיפדיה)
צילום: ויקיפדיה

>> למקומות הכי שווים בכל עיר בארץ


עוד ערים:

צפת

עמק התכלת

העיר מתפארת בסמטאות אבן ציוריות, בתי כנסת עתיקים, מוזיאונים, גלריות, קברות צדיקים, נוף גלילי, וגם בפארק חדש, הממוקם בלב הטבע של עמק התכלת. הפארק משתרע על 580 דונם וכולל מסלולי טיול שעוברים בין בוסתנים, בריכות ומעיינות, ומזמנים מפגש עם יעלים, איילים ודישונים, לאורך אפיק נחל בירייה.

איפה? כחצי ק"מ מהכניסה הראשית לעיר

גשמים עזים בעמק התכלת בצפת (צילום: אבישי כהן, עיריית צפת)
גשמים עזים בעמק התכלת בצפת|צילום: אבישי כהן, עיריית צפת

כרמיאל

פארק המשפחה

בעיר שני פארקים אטרקטיביים לטיול – פארק המחצבה עם הסלעים, המפלים וגן השושנים, ופארק המשפחה עם מתקני השעשועים, הג'ימבורי והכושר, גשרי החבלים, מגרשי הספורט ומגרשי הבאולינג והמיני גולף. גולת הכותרת, המגדל "דירה להשכיר", שנבנה על פי סיפורה של לאה גולדברג, ובמרומיו מרפסת החולשת על הנוף.

איפה? רחוב גת (מול העירייה)

כרמיאל פארק המשפחה (צילום: באדיבות העירייה)
צילום: באדיבות העירייה

עכו

העיר העתיקה

בכל מקום בו תזרקו אבן בעיר הוא אטרקטיבי, יפה, צבעוני ומרתק, שראוי לו כתבה שלמה. ההיי-לייט הוא כמובן האזור העתיק, המזמין לטיול רגלי על החומות, בסמטאות היפות, בין הבתים, בשוק, שרובו סגור ונטוש, בבזאר הטורקי ובנמל, מהיפים והאותנטיים בארץ. עוד נשוב, לכשישבו ויפתחו את כל המלונות ואתרי התיירות הסגורים.

עכו העתיקה (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

חולון

גן הסיפור

ברחבי העיר כ-40 גנים שכל אחד מהם מציג סיפור ילדים מוכר, כולל פסלי הדמויות האהובות, שיצאו מבין דפי הספרים, ומאפשרים לילדים מפגש בלתי אמצעי עם גיבורי ילדותם שהופכים למוחשיים. הכי כיף להביא ספרים מהבית, לטייל בין הגנים ולקרוא את הסיפור ליד הדמויות המשעשעות. כך, למשל, תוכלו לבקר בגנו של "הנסיך הקטן" ברחוב משה דיין; אצל "האריה הרעמתן והג'ירפה גם" ברחוב שנקר 4; לפגוש את "הילד הזה הוא אני" בצומת הרחובות המלאכה ומרבד הקסמים; לחפש את "פלוטו" ברחוב חנקין; לראות את "הכינה נחמה", ושבע סיפורים נוספים, בגן המקסים ברחוב מוטה.

חולון גני סיפור (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

 רמלה

סמטת קהילת דטרויט

טיול בסמטת האבן היפה תחשוף בפניכם את הכנסייה היוונית, המיוחדת, ואת הכנסייה הפרנציסקאנית, הגדולה והמרשימה, בה מוצג ציור מקורי של הצייר טיציאן. בין באי הכנסייה היה גם נפוליאון, שהאגדות מספרות שב-1799 התארח בה ללילה. לפנות בוקר התעורר בבהלה לקול קריאת המואזין. בלי לחשוב שלף אקדח, יצא למרפסת, ירה במואזין שנפל ומת.

מהסמטה תפנו לרחוב דני מס ותעדו לכיוון המגדל הלבן - מגדל שמירה שחלש על העיר והסביבה. עם יש לכם כוח, טפסו למרומיו ותזכו בפנורמה מרחבית.

רמלה המגדל הלבן (צילום: אריאלה אפללו)
צילום: אריאלה אפללו

מודיעין

גן הכיסאות של מוטי

לעיר יש את פארק ענבה ואת הטבע בגבעת תיתורה, אבל החידוש המעניין הוא אוסף הכיסאות הצבעוני והמשעשע של מוטי פרג, שהפכה לאטרקציה מקומית. באוסף 450 כסאות, שמסודרים על פי קטגוריה, אותם הוא מושיב על גדרות הבתים, בחצרות ובגינות. והשכנים והתושבים שמתלהבים, מוסיפים לו עוד ועוד והגן המיוחד הולך ומתרחב.

איפה? רחוב עמק בית שאן 11, שכונת המגינים

_OBJ