עם היציאה מהסגר והחזרה לסוג של שגרה, ניתן גם לצאת ושוב ליהנות מהטבע הישראלי. בתוך כך, ברשות הטבע והגנים יפתחו היום את מערכת ההזמנות לאתרים השונים שלהם והחל ממחר ניתן יהיה להגיע ולטייל. כמו אחרי הסגר הראשון, על מנת לבקר בשמורות והפארקים של רשות הטבע יש להירשם מראש ולבחור את השעה הספציפית שבה תגיעו לבקר. המטרה של מהלך זה היא לדרג את המטיילים ולפקח על כמות האנשים שנכנסים. 

בזמן שהיינו בסגר, בלי שכמעט שמנו לב, החלה עונת הסתיו והצמחים ובעלי החיים נערכים בהתאם. ברשות הטבע והגנים ריכזו עבורנו את המקומות הכי מומלצים לבקר בהם כרגע.

עין חמד (צילום: יניב כהן)
השלכת בעין חמד|צילום: יניב כהן

חשוב לדעת! הגנים הלאומיים ושמורות הטבע יפתחו בהתאם להנחיות משרד הבריאות, יש להתעדכן במקומות הפתוחים באתר הרשות. הכניסה לאתרים כאמור, בהרשמה מראש בלבד באמצעות מערכת ההזמנות באתר רשות הטבע והגנים.

עין אפק

בשמורת עין אפק ניתן לחזות בנוף ייחודי הנשמר במקום, שפעם היה הרבה יותר דומיננטי בארץ ישראל – נופי ביצה ומקורות נחל שכמעט ונעלמו. בשמורה ישנו שביל הסובב את הביצה ומאפשר למטיילים לחזות בצמחי המים והגדה הנמצאים בה, כמו נימפאה תכולה, נהרונית צפה, קנה וסוף, ובבעלי החיים אשר חיים בסביבת המים כגון ג'מוסים, סרטנים, צבים, דג לבנון הירקון ועוד. בעת הביקור בעין אפק, אל תשכחו לעלות לתצפית על עמק עכו מגג טחנת הקמח העתיקה. הטחנה הייתה בשימוש בתקופה הצלבנית, ובראשה ניצבת עמדת שמירה בריטית מתקופת המרד הערבי.

מומלץ מאוד לבקר בעין אפק בתקופת הסתיו, מכיוון שנעים יותר להתהלך סביב הביצה, וניתן לחזות בציפורים נודדות רבות אשר עוברות מעל השמורה, וחלקן אף חורפות בה. בין הציפורים שניתן לצפות בהן ישנם שקנאים, קורמורנים, לבניות, חסידות, ומיני ברווזים שונים. בנוסף, במידה ותגיעו לאחר הגשם הראשון, ניתן יהיה כבר לחזות בסיתווניות המקשטות את אזור התל.

עין אפק (צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים)
צילום: מנו גרינשפן, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים – מכביש 4 פונים מזרחה לכביש 79, בכיכר פונים שמאלה לרחוב חוגלה ובסוף הרחוב פונים ימינה לכביש 7911. לאחר כקילומטר מגיעים לשמורה.

שעות פתיחהשעון חורף: בימים א' - ה' ושבת: 16:00 - 08:00 בימי שישי וערבי חג  15:00 - 08:00

הכניסה ללא עלות למנויי מטמון


נחל עמוד

בשמורת הטבע נחל עמוד ניתן למצוא שילוב מיוחד של טבע ומורשת. בין נחל איתן, בריכות, צמחייה עשירה, טחנות קמח קדומות ומערות מגורים עתיקות – בשמורה הזאת יש הכל. בעונת הסתיו, מתמלאת השמורה בפריחה ושלכת שאסור לפספס.

השמורה מחולקת לשתי שמורות קטנות: נחל עמוד עילי, שם ניתן לצפות בחיבור של נחל שכווי ונחל עמוד היוצר ברכות קטנות ורדודות של מים צלולים, ועצי דולב וערבה הצומחים באפיק הנחל. החלק השני הוא נחל עמוד תחתי, שם ישנם ממצאים היסטוריים רבים ובראשם מערת נחל עמוד. בחפירות ארכיאולוגיות שהתקיימו במקום התגלו שרידי אדם מהתרבות המוסטרית (לפני כ-60,000 שנה), ובהמשך שלד של תינוק בעל מאפיינים של האדם הניאנדרטלי. לא רק מערות פרהיסטוריות יש באזור, אלא גם את "העמוד" – זקיף גיר סלע בגובה של 20 מטר, שעל שמו נקרא הנחל ; מצוק גדול המשמש לקינון דורסים, שם ניתן לראות קינון של נשרים, פרסים, בזי צוקים ויוני סלע ; ומצפור צ'רה, המשקיף על הגיחון שבו חוצה המוביל הארצי את נחל עמוד.

בסתיו, עצי הודלב הרבים בשטח השמורה יוצרים מרבד מרהיב של עלים בצבעי אדום וצהוב. העלים מכסים את שבילי ההליכה ואת המים הזורמים בשמורה ויוצרים מחזה יפה במיוחד. בנוסף לכך, מזג האוויר הנעים מאפשר לטייל בשטח השמורה באופן קל ופשוט יותר מהרגיל.

נחל עמוד (צילום: מוחי נסאר, רשות הטבע והגנים)
צילום: מוחי נסאר, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים - 

נחל עמוד עילי - מכביש 866 בין צומת חנניה לצומת מירון. החלק העילי של הנחל הוא שמורת קולטת קהל, והכניסה אליו היא בתשלום.

נחל עמוד תחתי - מכביש 85 (כביש עכו-עמיעד), דרך מעבר שמתחת לכביש, בצמוד לחניון נחל עמוד. במקום חנייה מסודרת. אפשר להיכנס לשמורה גם מכביש 8077 (כביש הגישה ליישובים חוקוק ולבנים), בנקודת המעבר של הכביש מעל הנחל, וגם שם יש חנייה מסודרת. עוד כניסה לשמורה היא מהגשר הרומי שבנקודה הדרום־מזרחית של הנחל, מקום חיבורו של הנחל לשביל ישראל. אין כניסה לשמורה מהיישובים חוקוק וכחל וממצפור צ'רה.

הכניסה ללא עלות למנויי מטמון


עינות צוקים

בעינות צוקים, נווה המדבר הנמוך בעולם, יש עושר טבעי וייחודי שהתפתח סביב מקורות המים הנובעים וצמחיה שהסתגלה לסביבה מלוחה. בבריכות ניתן לצפות בדגי האמנון ונווית המלחות, דרור הירדן בין סבך הקנים, ומיני חרקים כמו הנמלה האורגת וברקנית האשל. בלילה, חיות כמו שועל, חזיר הבר, והתן הזהוב, פועלות באזור.

לצד החיות והצמחייה הייחודית, בעינות צוקים ישנן בריכות אשר מתאימות לטבילה ושכשוך. בגלל המיקום של עינות צוקים בצפון ים המלח, גם בחודשי הסתיו עדיין חם במקום, מה שהופך את הטבילה לנעימה וכיפית גם בעונה הנוכחית.

בזמן הביקור והטבילה במים, ניתן להבחין בציפורים הרבות החולפות מעל שמורת הטבע ובכאלה שבוחרות להעביר באזור את מנוחת החורף. בין הציפורים ישנן ציפורי שיר נודדות המגיעות בסתיו (חלקן עוברות וחלקן נשארות לחורף) כגון: אדומי חזה, כחולי חזה, חופמאים המעבירים את החורף באזור, רמיות, ושלדגונים שמגיעים בין הראשונים. מראות הסתיו גם הם ניכרים בשמורה והצומח משתנה עם שינויי מזג האוויר. עצי הצפצפה שבעינות צוקים הבולטים בשטח שבקרבת בריכות מעיין משנים את צבעם והפכים לצהובים עם הירידה בטמפרטורת המים, אחר כך חומים ואז נופלים לקרקע במחזה שלכת מרהיב. בנוסף תקופה זו היא תקופת החיזור אצל היעלים שחיים במצוק ההעתקים ויורדים לשתות ממעיינות השמורה, ומי שיגיע בזמן הקרוב יוכל לראות את פעילותם באזור צפון ים המלח (ניתן לבקש הכוונה מצוות השמורה).

איך מגיעים – עיינות צוקים ממוקמת בצפון ים המלח 3 ק"מ דרומית לקיבוץ קליה על כביש 90.

שעות פעילות –  א' – ה' ושבת 8:00 – 16:00, שישי 8:00 – 15:00 (שעון חורף).

הכניסה ללא עלות למנויי מטמון


עין חמד

גן לאומי עין חמד שבהרי ירושלים מצוי על גדותיו של נחל כסלון. לאורכו של הנחל מספר מעיינות שעדיין נובעים וסביבם צמחייה ירוקה ומוקד משיכה לחיות בר בהן ציפורי שיר, מכרסמים ושלל מיני חרקים.

בתחומי הגן הלאומי נגלה נוף ייחודי המשמר את נופי העבר, מים זורמים, צמחי מים וגדה כמו קנה מצוי ושיערות שולמית, צמחי בוסתן, צמחים שנטע האדם כמו שקד, רימון, גפן תאנה ועוד. את הגן מאפיינים עצי חורש ים תיכוני ובמרכזם עצי אלון מצוי, אלה ארץ ישראלית, קטלב ולבנה רפואי. בגן הלאומי בולטים במיוחד עצי הדולב המזרחי שנטעו בימי הקמת הגן הלאומי והם צמחו לגבהים מרשימים. עליהם הגדולים שנראים כמו כף יד מייצרים נוף גדול וצפוף הנותן צל רב. בעונה זו של השנה, משנים  עלי הדולב הענקיים את צבעם לחום, צהוב ואדמדם, נושרים ומכסים את רחבי הגן בשמיכת שלכת מרהיבה הנותנת למקום מראה של חו"ל. בשנים האחרונות הפך המקום לאתר עלייה לרגל לצלמי טבע שהפליאו בתמונות שלכת מרהיבות.

בעין חמד ישנו גם מבנה אבן מרשים מן התקופה הצלבנית ששימש כחווה חקלאית שנקראה "אקווה בלה", המים היפים.. הודות למי המעיינות, התאפשרה במקום חקלאות ענפה. במבנה, שהיה בנוי שתי קומות וחצר מרכזית, נותרו שני חללים גדולים וחצר ללא גג.

ימי הסתיו מזמנים למבקר בעין חמד מראה סתוי ומעניין, והודות למיקומו בהרי ירושלים הגבוהים הטמפרטורות נמוכות יחסית ונעים לטייל בעונה זו.

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

איך מגיעים - מכביש 1 עולים במחלף חמד סמוך לאבו גוש. במחלף פונים דרומה לכיוון גן לאומי עין חמד.

שעות פעילות – א' – ה' ושבת 08:00 – 16:00. ימי שישי וערבי חג 08:00 – 15:00 (שעון חורף)

הכניסה ללא עלות למנויי מטמון


עין עבדת

הגן הלאומי, המשמש כנווה מדבר בנגב, נמצא בקניון מרהיב בנחל צין. באפיק הנחל, ישנו מפל מרשים הצונח לעבר הקניון, אשר בו שלוש נביעות שונות – עין מעריף, עין עבדת ועין מור. לצד אותן נביעות ישנה צמחייה מגוונת, הכוללת עצי אשל, שיחי מלוח קיפח, מלוח פגום וקנה מצוי. ובחלקו העליון של הקניון גדלה חורשת עצי צפצפת הפרת.

עם בוא הסתיו זכרי היעלים מתהדרים וגורבים את "הגרביים הלבנות" (פרוותם בחלק התחתון של הרגל הופכת ללבנה) זאת כמובן על מנת להרשים את הנקבות. הזכרים מתקרבים אל הנקבות וניצבים לפניהן במנח בו הם כורעים ברך ומוציאים את הלשון, דבר המשתווה להצעת נישואין חייתית. המאזינים יכולים גם לשמוע את נקישות הקרניים מהדהדות במצוקים בקרבות הזכרים על ההגמוניה בעדר.

עצי הצפצפה גם הם לובשים את בגדי הסתיו ומחליפים את צבעם לחום בהיר, ופרחוני הנשרים שרק בקעו בקיץ פורסים את כנפיהם בין המצוקים ומתרגלים לחיים עצמאיים בלי ההורים

עין חמד (צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים)
צילום: קובי חזן, רשות הטבע והגנים

איך להגיע – על כביש 40. הכניסה התחתונה לעין עבדת היא בסמוך לאחוזת קבר בן גוריון ומדרשת שדה בוקר.

שעות פעילות –  א' – ה' ושבת 8:00 – 16:00, שישי 8:00 – 15:00 (שעון חורף).

הכניסה ללא עלות למנויי מטמון